Moja tradičná koncoročná rekapitulácia, teraz s niekoľkodňovým oneskorením, najlepších či najzaujímavejších vín, ktoré som mal na jazyku v roku 2016. Sú tam klasické vinárske veľmoci, ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko, ale snažím sa každý rok nájsť aj niečo nové… hoci nóvum nie je v žiadnom prípade zárukou kvality, občas sa ale človek stretne so zaujímavými vínami… stačí, ak sa pozrieme na rok 2015, kedy sa „vínom roka“ u mňa stal Chateau Musar z Libanonu… v 2016 som našiel dobré vína napríklad v Moldavsku, Rumunsku, v Grécku, či v Arménsku. A neskutočne dobré vína z Rakúska, napríklad… a azda najlepšia Manzanilla, akú som v živote pil… a veľa ďalších príjemných prekvapení..
20. Takar Areni 2012, Región Aragatson, Arménsko – Nie je to mimoriadne víno, ale určite zaujímavé, nie len kvôli svojmu pôvodu. Vo vôni sa objavujú červené kôstkové ovocia, s jemnou zeminou a hľuzovkami. Podobne to pokračuje aj po ochutnaní, cítiť harmóniu chutí s vôňou. Pekná, elegantná, ovocná chuť, opäť s višňou a čiernymi ríbezľami. Tie sú doplnené lesnými lístím, hľuzovkou a tabakom, následne v dochuti sa objaví sladkasté drevo a exotické sladké korenia. Taníny sú pomerne intenzívne, rok-dva ešte vínu prospeje, predpokladám potom budú jemnejšie. Dobrá rovnováha, relatívna elegancia. Dobrá práca s dubom, nie príliš intenzívny, ani robustný, príjemne doplňuje chute.
19. Medežija 2007, Lepa Vida, Vipavska dolina, Slovinsko – vôňa koncentrovaná, s datľami, hrozienkami, so štipkou agátového medu. Ako keby človek pil karamelovo-datľovo-hrozienkový koncentrát. Až cítiť ako sa vône a arómy koncentrujú, vidím pred očami celý proces ako vznikajú hrozienka. V dochuti štipka sladkastej kávy. Koncentrované, ale nie ťažké víno.
18. Veterlín 2009, Elesko, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Slovensko – Vo vôni lekvárové kôstkové ovocia, kombinované sladkasto-pikantným korením, južanská koncentrácia, hustota. Súlad vône a chutí, koncentrované, husté víno, s určitou dávkou elegancie a prijateľnou rovnováhou. Korektné víno, demonštrujúce kvality zrelých ovocí, predovšetkým sliviek, višní, čučoriedok, ako aj horkej čokolády, štipky korenia (nemletej škorice), v dochuti trošku trpké, s drevom. Je dobré, že koncentrácia sa nestretáva s lekvárovým charakterom, či privysokým alkoholom, naopak. Dobré víno, ale za 40-45 Eur nie veľmi konkurencieschopné.
17. Chianti Classico Riserva 2013, Castello di Querceto, Toskánsko, Taliansko – komplexné, elegantné, s červenými kôstkovými ovociami, jemným dubom. Vynikajúce Chianti, ale chce to ešte zopár rokov. Dobý pomer cena/kvalita.
16. Fateasca Neagra 2010 HYPERION, Cramele Halewood, Dealu Mare, Rumunsko – V prvej fáze dominujú ovocia, slivky, višne, kôstka čerešne, ako keby to bol Pinot Noir z horúceho podnebia, ale so svojimi odrodovými špecifikami. Zrelé, ale nie lekvárové. V ďalšej fáze lístie, bobkový list, káva, následne príjemné sladkasté pikantné korenia. Dub je pekne integrovaný, hladký, podobne ako taníny.
15. Chianti Classico Riserva 2016, Castello Volpaia, Toskánsko, Taliansko – jeden z mojich tajných tipov v Toskánsku.. popri krásnom prostredí a vynikajúcej reštaurácii, neskutočné vína… hladké, komplexnejšie víno, viac lakovité, ovocné, ale chce ešte čas.
14. Pinot Gris 2007, Grand Cru Osterberg, Sipp-Mack, Alsasko, Francúzsko – Vôňa: žltý melón, sladká marhuľa, dula, agátový med, jemná botrytída. Chute sladšie, agátový med, marhuľa, zrelá dula, hrozienka a opäť botrytída, v dochuti bobkový list. V dochuti jemne pálivý alkohol, ale acidita pomerne intenzívna na vytváranie celkového balansu. Komplexné, hlboké víno, guľaté, pomerne robustné, ale nie neohrabané, či brutálne, ale určite nie ľahké a neohúri eleganciou. Čo sa týka zvyškového cukru, subjektívne niekde medzi polosladkým a sladkým.
13. Echinoctius 2012, Equinox, Moldavsko – patrí k príjemným prekvapeniam z 2016. Z troch odrôd: dvoch medzinárodných – Cabernet Sauvignon, Merlot – a jedného miestneho, Rara Neagra. Farba stredná bordová, vôňa ovocná, s hladkým drevom, ale predovšetkým vzácne elegantná. Je to veľmi hladké, elegantné a štruktúrované víno, s pozoruhodnou rovnováhou. Elegantné červené ovocia, doplnené veľmi hladkým drevom, s integrovanou aciditou. Harmonické… Vynikajúce. Veľmi príjemné prekvapenie. 4-hviezdičkové víno.
12. Zinfandel 2011, Seghesio Family Vineyards, Sonoma, Kalifornia, Spojené štáty – Vôňa intenzívna, s červenými ovociami – černice, slivky, višne s koňakom – a jemným cédrovým drevom. V chuti cítiť silné kalifornské slnko a odrodové charakteristiky južanského, hustého, až erotického vína. Na druhej strane to v žiadnom prípade nie je jednodimenzionálne víno s sladkastými charakteristikami, či lekvárom, čo dosť často hrozí… veľmi zrelé ovocia, predovšetkým černice, čierne ríbezle, ďalej horká čokoláda a káva, štipka sladkého exotického korenia. Alkohol vysoký (15%), ale acidita to pomerne dobre zvláda – hoci to určite nie je víno pre tých, ktorí sa „socializovali“ na slovenských červených vínach.
11. Duennium 2000, Vylyan, Villány, Maďarsko – Vôňa elegantná, zrelá: korenia, stará skriňa, krabička cigár, cédrové drevo a červené kôstkové ovocia. Prvý dojem po ochutnaní – víno je stále vo vynikajúcej forme. Zamatové, hladké, dôstojné. Starne, ale je to „riadené“ starnutie, s dôstojnosťou, eleganciou. Hladké, jednotlivé elementy integrované, nič nevyčnieva, taníny hladké. Acidita tiež integrovaná, popri tom, že sa dokonale drží, drží víno vo forme a rovnováhe. Ešte aj ovocné charakteristiky sa držia, hoci terciálne už prevládajú. Cédrové drevo, jemná vanilka, lesné lístie a mokrá koža, popri tom sušené figy, horká čokoláda. Človek má dojem, ako keby – pejoratívne – pil drahý orientálny hodváb.
10. Dunaj Berkis 2015, Strekov 1075, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko – Bohaté, plné, až eroticky bujné víno. V žiadnom prípade však nie vulgárne, práve naopak, acidita dokáže garantovať zaujímavú rovnováhu a tým je víno výnimočné.
9. Tavel 2013, Le Mas Duclaux, Tavel, Južná Rhôna, Francúzsko – Chute veľmi ovocné, trošku ako keby aj krémové, po troch rokoch ani náznak únavy. Červené ríbezle, lesné jahody, malina, zvláštne niečo, ako keby rozmarín, príjemné ináč, plus v dochuti bobkový list hladký. Plné, guľaté víno, žiadne ľahké rozéčko. O triedu vyššie. Alkohol pomerne vysoký, ale takmer to necítiť, acidita vynikajúca.
6. – 8. Rakúske trio: Sauvignon Blanc + Rizling + Veltlín
Hochgranitzberg Sauvignon Blanc Reserve 2013, Polz, Steiermark, Rakúsko –Intenzívny krémový charakter, ale s neskutočnou eleganciou a komplexnosťou a čistotou. Ani stopa po vulgárnosti niektorých bielych Sauvignonov, ani neohrabanosti dubových sudov, čo sa stáva.. Všetko dokonalo integrované, jemné, všetko na svojom mieste. Vynikajúce víno.
Riesling Smaragd Loibenberg 2015, F.X. Pichler, Wachau, Rakúsko – zrelšie ovocia zo strednej Európy, elegantné, čisté línie, typické pre F.X. Pichlera, ale aj veľmi hodnotné víno s výraznou komplexnosťou.
Grüner Veltliner 2015 Smaragd Honivogl, Hirtzberger, Wachau, Rakúsko – Jemne petrolejový, sladkasto-korenistý, s bielym mletím korením, a krémovým charakterom. Stále to mám na jazyku.
5. Manzanilla Pasada, Bodegas Hidalgo La Gitana, Sherry-Jerez, Španielsko – Asi najlepšia Manzanilla, ktorú som kedy pil. Podľa pána Hidalga práve tento štýl najviac pripomína Sherry, ktoré pili jeho starí rodičia. Vôňa mimoriadne zaujímavá, elegantná, komplexná, čistá, bez akéhokoľvek oxidatívneho vplyvu (čo je, vzhľadom na kategóriu, pochopiteľné). Chute sú slané-olivové, tiež elegantné, svieže, ale komplexné, štruktúrované, až krémové. Veľmi dlhá chuť, v prvej fáze, guľaté, mandle, v druhej olivy-fenykel, v ďalšej jemné drevo, veľmi jemne dymové. Nato, že je to Manzanilla neskutočná komplexnosť, hĺbka. Osvieži. Neskutočná kombinácia do gastronómie.
4. Wehlener Sonnenuhr Auslese 2007, Markus Molitor, Mosel, Nemecko – étericky ľahký, komplexný, sladší Mosel. Tí, ktorí tieto vína poznajú, vedia o čom hovorím. Medový, v druhej fáze elegantná, jemná botrytída, a esencia z marhúľ.
3. Domaine Oratoire St. Martin 2009, Réserve des Seigneurs, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Južná Rhôna, Francúzsko – Vôňa intenzívna ovocná, so zrelými slivkami, višňami, černicami, pikantným drevom, horkou čokoládou a eukalyptom. Chute sú príjemné, hladké, teplé, víno evokuje veľmi pozitívny prvý dojem. Černice, čierne ríbezle, horká čokoláda, kakao, hľuzovka, čierne korenie, bobkový list, v dochuti tabak. Čisté chute, elegantné línie, dobrá rovnováha. Grenache dominuje, celkovo typický svet Južnej Rhôny, v dobrom. Elegantné vo svojej robustnosti.
2. Assyrtiko 2015 Cuvée 15 Hatzidakis, Santorini, Grécko – z troch organicky kultivovaných vinohradov. Komplexnejšie, hlboké, zamatové, rafinované. Moje obľúbené víno od Hatzidakisa. Veľa ovocia, vo vynikajúcej kombinácii s limetkovou aciditou, zaujímavá mineralita. Silné 4 hviezdičky.
Víno ROKA – CLOS MOGADOR 2009, PRIORAT, ŠPANIELSKO – Priorat je malá, ale veľmi uznávaná apelácia v Katalánsku, v severovýchodnej časti Španielska. Je známy starými vinohradmi a (pomerne drahými) vínami predovšetkým z odrôd Garnacha (vo Francúzsku Grenache) a Cariñena (Carignan). Clos Mogador patrí k najlepším vinárstvam regiónu. Otvoril som ročník 2009. Mimoriadne víno, jedno z najlepších čo som v tomto roku otvoril.
Základné údaje: 44% Garnacha, 21% Cariñena, 19% Cabernet Sauvignon, 16% Syrah. 18 mesiacov v dubových sudoch (300 litrových), z toho polovica nových, druhá polovica bola použitá druhýkrát.
Tmavobordová farba, okraje mierne svetlejšie. Vôňa mimoriadne intenzívna, a zároveň komplexná. Korenia, sladkasto-dubovo-pikantná, ovocná. Wow.
Výnimočné víno. Južanský tip, ale absolútne elegantné, a napriek vysokému alkoholu (14,5%) aj balans vynikajúci. Pripomína najelegantnejšie rhônske vína, pri svojej komplexnosti a váhe. Taníny stredne intenzívne, budú ešte viac hladké.
Chute pripomínajú čierne ríbezle, slivky, višne.. pikantná krabička od cigár, provensálsky tapenade, v ďalšej fáze stará skriňa, málo dreva, štipka horkej čokolády..
Je vo vynikajúcej forme, dynamické, pôsobí stále mlado. Ako som písal na začiatku: výnimočné víno, ktoré má ešte veľa rokov pred sebou.
Pridaj komentár