Už sa stalo akousi tradíciou, že koncom každého roka sa zamyslím ktoré vína ma najviac oslovili v danom roku. Po prejdení zápiskov potom vzniká zoznam, ktorý následne zverejním na tejto stránke. Vždy som sa snažil o rozmanitosť, aby sa nestalo, že jeden región, či odroda ovládne celý zoznam. V konečnom dôsledku sa to ani nemôže stať: otváral som fľaše pochádzajúce z najdôležitejších vinárskych regiónov sveta, „veľké klasiky“, až po menej známe vínka, či regióny, od Kanady až po Gruzínsko. A tak vznikol tento zoznam.
Nájdete tu až tri vína z Rakúska, od burgenlandského sladkého, cez oranžové, až po klasický rizling z Wachau. Francúzsko reprezentujú tri vínka, z toho dve červené z Burgundska, Premier Cru aj Grand Cru. Zo Slovenska je tam Pinot Noir, Rizling vlašský, Cabernet Sauvignon aj Svätovavrinecké. Nemôže chýbať môj obľúbený rizlingový región, Mosel, ani Rioja, ktorú po roku opäť reprezentuje Faustino Gran Reserva (teraz ročník 1995). K pikoškám patrí suchá, až slaná Marsala, či neskutočný objav z Portugalska, Moscato Roxo zo Setúbal.
Zaujímavý bol rok aj z pohľadu tzv. „oranžových vín“ – mal som na jazyku slovenské, gruzínske, rakúske aj české, a všetky veľmi príjemne prekvapili kvalitou, a čo je u týchto vín absolútne kľúčové, aj konzistentnosťou. Takže tak. Príjemné čítanie. A ak ste mali niečo zaujímavé, napíšte 🙂
Pinot Noir 2013, Frigyes Bott, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko.
Krásne, elegantné a ovocné vínko, jeden z najlepších Pinotov zo Slovenska, ak nie práve najlepší… Aj na desaťročie.
Cabernet Sauvignon 2011 Mavín Selection, bobuľový výber, Martin Pomfy – Mavín, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko
Koncentrovaná ovocná bomba, s významnou hĺbkou. Je to štýl, ktorý vyhráva na súťažiach. Určite to nie je typický slovenský Kabernet a je vynikajúcim vstupom do diskusie o zmysluplnosti tejto odrody u nás. Žiaľ ale táto kvalita nie je typická, skôr výnimočná medzi slovenskými Kabernetmi.
Trockenbeerenauslese No. 6 Grande Cuvée Nouvelle Vague 2008, Kracher, Burgenland, Rakúsko
Neskutočne bohaté, komplexné víno, ktoré si drží eleganciu. Popri tom stále veľmi husté, koncentrované víno, až cítim hrozienkové-botrytické bobule. Naozajstný zlatý poklad.
Riesling 2011 Goldtröpfchen, Reichsgraf von Kesselstatt, Mosel, Nemecko
Komplexné, krištáľovo čisté víno. Pri niektorých moselských rizlingoch je ovocný charakter ešte silnejší, ale tento elegantný, čistý a minerálny štýl je viac vhodný pre rizlingových puristov hľadajúcich čisté línie a aristokratickú eleganciu.
Tavel 2013 Rosé, Domaine Le Vieux Moulin, Tavel, Francúzsko
Komplexné, hlboké, bohaté víno, dokonca svojou komplexnosťou, hĺbkou a „hustotou“ takmer pôsobia dojmom veľkého červeného vína. A popri tom si zároveň zachováva sviežosť a hravosť ružových vín. Acidita je intenzívna ale diskrétna. Rovnováha blízko k dokonalosti. Harmonické víno. Dochuť je plná, dlho sa udrží v ústach, podobne ako v prípade kvalitných červených vín.
Charmes Chambertin Grand Cru 2009, Pierre Naigeon, Burgundsko, Francúzsko
Víno je guľaté, ale elegantné a prezentuje dokonalú rovnováhu. Alkohol je zamatový, hladký, acidita prepožičiava krásnu chrbtovú kosť, ktorá drží víno. Nič nevyčnieva, balans by sa dal učiť. Pôsobí hladkým, jemným dojmom, ale popri tom intenzívne, pomerne ľahko, ale zároveň veľmi seriózne. Je to dôstojné víno, ktoré ale zachováva elegantné charakteristiky Pinotu. Signifikantný potenciál, aj o 10 rokov bude víno v dokonalej forme. Takmer 5-hviezdičkové víno.
Svätovavrinecké 2010, Terra Parna, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Slovensko
Pozoruhodné, dobré vínko, predstavuje jeden z najlepších vín z odrody Svätovavrinecké na Slovensku.
Tyrrell´s Vat 1 Sémillion 2003, Hunter Valley, Nový Južný Wales, Austrália
Austrálska legenda. Víno je vďaka svojmu vnútornému potenciálu bohaté, plné, nepotrebuje na posilnenie vysoký alkohol, je elegantné a pomerne aj ľahké, hoci práve kvôli bohatstvu nepôsobí extra-ľahko. V súčasnosti je navyše pravdepodobne v najlepších rokoch.
Muscatel Roxo Colheita 2001, Bacalhôa, Setúbal D.O., Portugalsko
Koncentrácia až hrozienková, ale arómy a sladkastosť nie sú typické pre „fortified“ vína. Karamel sedí, ale pomaranč s ovociami sú oveľa ľahšie ako v prípade portského alebo Madeiry. Chute sú doplnené orieškovou oxidáciou, ktorá je ale hladká, vôbec nie je agresívna, ako keby maslový orieškový krém. Je to relatívne ľahké víno vo svojej kategórii, s dobrou rovnováhou. V dochuti zvláštny, ale celkom sympatický slaný charakter. Veľmi-veľmi príjemné prekvapenie!
Rizling na šupkách 2011, Strekov 1075, Slovensko
Keď človek ochutnáva, víno tak trošku pripomína „starý svet“, ktorý už ani neexistuje. Zďaleka mi „Rizling na šupkách“ od Strekova 1075 pripomínal niektoré gruzínske biele vína, len tie sú menej vypracované, sú viac jednodimenzionálne. Skúste, ochutnajte, vytvorte si vlastný názor a k pochopeniu vám ešte prispeje rozhovor s vinárom. Je to osobnosť. Oplatí sa.
Riesling 2010 Smaragd, Loibner Loibenberg, F.X. Pichler, Wachau, Rakúsko
Všadeprítomné zrelé ovocia, ale v pozadí v každom momente pôsobí acidita v podobe elegantnej limetky – neskutočne elegantne, diskrétne, ale rozhodne ovplyvňuje charakter vína. Bravo, majstrovská práca! Rovnováha by sa dala učiť: guľaté plné telo a intenzívna acidita pôsobia simultánne a aj navzájom. Spoločne vytvárajú dojem veľkého a seriózneho vína, navyše krásne vybalansovaného a elegantného. Nič nevyčnieva, všetko je hladké, všetko je na svojom mieste, v harmónii, čisté línie. Brilantné víno. Ak by som to mal opísať jedinou vetou, bolo bo nasledovne: krištáľovo čisté, elegantné, komplexné, bohaté, seriózne víno, ktoré sa otvára vo viacerých fázach. A tie nekonečne dlhé chute…
Hospices de Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Maurice Drouhin, Burgundsko, Francúzsko
Chute sú harmonické, elegantné, hladké, zamatové, integrované. Veľký košík šťavnatých lesných ovocí + santalové drevo, trošku už aj stará skriňa, štipka bourbon vanilky – vytvára veľmi diskrétny sladkastý efekt, ale nie toast, ani nie silne, pôsobí len a len v pozadí. Balans – alkohol versus acidita – blízko k dokonalosti. Telo je stredne silné, akurát. Víno sa veľmi pekne drží, pôsobí mlado, sviežo. Perfektný exemplár kvalitného červeného burgundského na úrovni Premier Cru.
Marsala Vergine 2002, Martinez, Sicília, Taliansko
Veľmi špecifické a zaujímavé sú slané tóny, pozitívne ovplyvňujú kvalitu a atraktivitu vína. V dochuti silnie chlebovina a sladkastá-horká vanilka. Zaujímavý a mne osobne pozitívny zážitok, hoci uznávam, že nie je to najpopulárnejší štýl, čo víno prezentuje. Treba skúsiť.
Faustino I. 1995, Bodegas Faustino, Rioja Gran Reserva, Španielsko
Dôstojné, noblesné víno, ktoré ani po dvadsiatich rokoch nestráca na kvalite. Nestarne, len sa vo fľaši vyvíja. Navyše vynikajúci pomer kvalita/cena. V inom regióne (či už Bordeaux, Burgundsko alebo Kalifornia) by ste za tú istú kvalitu platili dvojnásobne viac. Minimálne.
Aero 2011, Ploder Rosenberg, Steiermark, Rakúsko
Oranžové víno z Rakúska, jeden z naj- čo som v tejto kategórii mal na jazyku. Treba skúsiť.
VDB – CH/PB/RR/SG 2011, Dobrá Vinice, Velkopavlovická podoblast, Morava
Na záver tretie oranžové víno z môjho zoznamu, čo dokazuje, že tento rok patril (aj) tejto kategórii vín. Pre mňa obrovské prekvapenie.
admin povedal
Škoda, že som úplne zabudol na Sherry.. nevedí, o rok doplním 🙂