Prvý júnový víkend sa uskutočnil ďalší ročník Vievinum, azda najdôležitejšia ochutnávka, ktorá sa vo Viedni organizuje na pravidelnej báze. Vynikajúce vína, krásne priestory v Hofburgu – všetko, čo k je potrebné k úspechu.
Z môjho pohľadu to bol rakúsko-nemecko-taliansky deň. Presnejšie v znamení trojice Wachau-Mosel-Chianti, s menšími zastávkami na Balkáne (nie zlé, ale nie mimoriadne vína), na Sicílii a našťastie aj v Štajersku. Rád by som vyzdvihol neskutočne vysokú úroveň rakúskych a nemeckých vín, v prípade ktorých priemerná kvalita bola ďaleko nad čímkoľvek, s čím sa v strednej Európe stretneme. Iný svet. Je pravda, že som ochutnával naozaj špičku z Wachau, zo Štájerska, či Mosel, ale nenašiel som jediné víno, ktoré by nebolo naozaj v poriadku, čo dokonca vynikajúce. To platí aj pre „entry-level“, čiže základné vína, až po top-end. A nepodceňujme prosím tento fakt: každý vinársky región, každá krajina dokáže vyprodukovať zopár špičkových vzoriek, ale snáď najdôležitejšie je ako sa zadefinuje priemer…
Nasledujú krátke poznámky… (s *** som označil tie vína, ktoré boli z môjho pohľadu najlepšie).
Polz, Steiermark, Rakúsko
Hochgranitzberg Sauvignon Blanc 2015 – *** – krémovo-dymové víno, veľmi elegantné, komplexné, so žltými ovociami. Wow začiatok.
Hochgranitzberg Sauvignon Blanc Reserve 2013 – *** – patrí k absolútnym top-vínam dňa. Trošku intenzívnejší krémový charakter, ale s neskutočnou eleganciou a komplexnosťou a čistotou. Ani stopa po vulgárnosti niektorých bielych Sauvignonov, ani neohrabanosti dubových sudov, čo sa stáva.. Všetko dokonalo integrované, jemné, všetko na svojom mieste. Vynikajúce víno.
F.X. Pichler, Wachau, Rakúsko
Grüner Veltliner Smaragd Urgestein Terrassen 2015 – elegantné, nerobustné víno, silné mleté biele korenie, s čistými líniami
Grüner Veltliner Smaragd Loibenberg 2015 – elegantné, jemne dymové, opäť s mletým bielym korením, ktoré je ale menej intenzívne. Opäť čisté línie, menej ovocné.
Riesling Smaragd Burgstall 2015 – čisté, ovocné, elegantné, elegantne ľahké
Riesling Smaragd Loibenberg 2015 – *** – zrelšie ovocia zo strednej Európy, elegantné, čisté línie, typické pre FX Pichlera, ale aj veľmi hodnotné víno s výraznou komplexnosťou.
Riesling Reserve „M“ halftrocken – kedysi som mal toto víno veľmi rád, je to ľahšie, polosuché, s mangom, broskyňou, v dochuti tabakom. Zvyškový cukor dodáva štruktúru, telo, ale nepokazí eleganciu.
Hirtzberger, Wachau, Rakúsko
Grüner Veltliner Rotes Tor 2015 Federspiel – korenisté, guľaté, ľahšie, ale so signifikantným obsahom
Grüner Veltliner Axpoint 2015 Smaragd – komplexné, ovocné, veľké víno
Grüner Veltliner 2015 Smaragd Honivogl – *** – súťaží o titul „biele víno degustácie“, v skupine so Sauvignon Blanc zo Štájerska a rizlingom z Moselu a rizlingom od FX Pichlera. Jemne petrolejový, sladkasto-korenistý, s bielym mletím korením, a krémovým charakterom. Stále to mám na jazyku.
Steinterrassen Riesling Federspiel 2015 – svieže, jemné víno, s peknými zelenkastými ovociami
Riesling Smaragd Hochrain 2015 – *** – seriózne víno, guľaté, bohaté, intenzívne, so zrelými ovociami.
Prager, Wachau, Rakúsko
Grüner Veltliner 2015 Smaragd Bodenstein – trošku viac zelenkasté, ako predchádzajúce veltlíny, viac smerom ku Sauvignon Blanc, trošku aj pikantné
Grüner Veltliner 2015 Smaragd Achleiten – egreš, kiwi , liči – ten zelenkastý štýl je aj o vinárstve…
Riesling 2015 Smaragd Klaus – *** – zelené mango, broskyňa. Guľaté, komplexné, veľké víno
Jamek, Wachau, Rakúsko
Grüner Veltliner 2015 Smaragd Loibenberg – *** – veľmi typické odrodové charakteristiky, biele korenia-dym, ovocia až potom.
Riesling 2015 Smaragd Freiheit – guľaté víno, s egrešmi, bielymi ríbezľami, hruškami.
Weingut Van Volxem, Mosel, Nemecko (všetky vína ročník 2015)
Schiefer Riesling – ľahké, minerálne víno, s intenzívnymi zelenými egrešmi a peknou elegantnou aciditou
Saar Riesling – štýl s egrešom zostáva, ale trošku viac guľaté, s limetkovou aciditou
Wiltinger Riesling – sladkasto-zelenkastá limetka, elegantné víno, k kvetmi a citrusmi a kroskyňou
Alte Reben Riesling – veľmi mlado pôsobiaci rizling, s intenzívnymi kyselinkami, chce to ešte čas
Rotschiefer Riesling Kabinett – *** – ľahké, ale komplexné, elegantné víno, opäť s limetkou a citrusmi.
Markus Molitor, Mosel, Nemecko
Alte Reben 2012 – ľahké víno, ktoré sa pije extra-ľahko, trošku dym, žlté ovocia, v dochuti petrolej
Wehlener Sonnenuhr Spätlese Trocken 2011 – silnejší petrolejový charakter, stále pomerne ľahké. Jemné, elegantné víno, s moselskými kyselinkami a eleganciou.
Zeltinger Sonnenuhr Auslese Trocken 2007 – *** – pomerne ľahké, ale s neskutočným obsahom a komplexnosťou. Hlboké, komplexné, s krásnym vývojom vo fľaši, s elegantným petrolejom.
Bernkasteler Badstube Kabinett 2015 – typický kvetnatý charakter, s nízkym alkoholom, a džúsovým charakterom, welcome to Mosel!
Wehlener Klosterberg Spätlese Feinherb 2007 – *** – veľmi elegantné, čisté víno. Petrolej kombinovaný s lúčnymi kvetmi. Elegantný zvyškový cukor, popri zachovaní sviežosti a komplexnosti.
Wehlener Sonnenuhr Auslese 2007 – *** – étericky ľahký, komplexný, sladší Mosel. Tí, ktorí tieto vína poznajú, vedia o čom hovorím. Medový, v druhej fáze elegantná, jemná botrytída, a esencia z marhúľ.
Castello di Querceto, Toskánsko, Taliansko
Chianti Classico 2015 – entry-level víno dňa – mladé, energické, ovocné víno. Trošku lakový charakter, ako sa to často stáva pri Chianti, s dobrým dubom. O rok-dva bude na vrchole, oplatí sa čakať.
Chianti Classico Riserva 2013 – *** – červené víno dňa – komplexné, elegantné, s červenými kôstkovými ovociami, jemným dubom. Vynikajúce Chianti, ale chce to ešte tiež zopár rokov.
Grand Selezinone 2012 Il Picchio – *** – nová „superkategória“ Toskánska – ešte viac hladké, jemnejšie, komplexnejšie, aj s koreniami.
La Corte 2010 – *** – elegantné, s veľmi pekným klasickým používaním dubových sudov, cédrové drevo a červené kôstkové ovocia. Pikantnejšie.
Cignale 2010 – 90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot – medzinárodnejší štýl s toskánskou kamuflážou.
Querceto Romantic 2009 – ešte medzinárodnejší štýl, ale veľmi príjemné víno: korenisté, ovocné, hladké – a také priamočiare
Castello Volpaia, Toskánsko, Taliansko
Chianti Classico 2014 – jednoduchšie, ale priame, ovocné, dobré základné víno
Chianti Classico Riserva 2016 – *** – hladké, komplexnejšie víno, viac lakovité, ovocné, ale chce ešte čas
Coltassala 2012 – tiež Chianti Classico Riserva, ale z jediného vinohradu. Silný lak, dlhšie chute, káva, horká čokoláda, višne. Víno na dlhší čas v pivnici.
Balifico 2012 – 1/3 Cabernet Sauvignon, 2/3 Sangoviese – medziárodné vío s toskánskym štýlom. Supertoskánsky vplyv. Veľmi intenzívne ovocia, kakao, horká čokoláda.
Castello Banfi, Toskánsko, Taliansko
Brunello di Montalcino 2011 – Brunello je proste super, čo sa týka komplexnosti. Aj bez „riserva“ je to hlboké, komplexné víno, a pritom to nie je najlepšie Brunello ktoré existuje.
Poggio alle Mura 2011 – *** – jemnejšie, hladšie a ešte podstatne komplexnejšie. Vynikajúce víno.
Cum Laude 2013 – Sangoviese kombinované s medzinárodnými odrodami. Viac ovocia ako v predchádzajúcich prípadoch, ako aj viac medzinárodného charakteru – priamejšie víno.
Summus 2013 – *** – Sangoviese, Syrah, Cabernet Sauvignon. Hladšie ako predchádzajúce víno, s peknými ovociami, komplexné, dlhoveké víno.
Zenato, Valpolicella, Taliansko
Valpolicella Superiore 2013 – ďalšie perfektné entry-level, základné víno, s intenzívnou ovocnosťou, čistotou. Druhé najlepšie základné víno degustácie.
Almera 2013 – 15-20% Merlot pridaný – opäť intenzívne ovocia, Merlot dodáva štipku sladkastosti
Ripasso Valpolicella Superiore 2012 –takmer vulgárne sladkasté ovocia, avšak v súlade so štýlom apelácie.
Cresasso 2010 – vyrobené z najlepšieho hrozna, zrelo vo francúzskych barikových sudoch. Intenzívne zrelé-sladkasté kôstkové ovocia, guľaté, až hrozienkové.
Amarone della Valpolicella Classico 2011 – hrozno sušené 90 dní, podľa zvyklostí apelácie, veľmi guľaté, komplexné, sladkasté ovocia, pikantnosť – čierne čerešne, višne, sladkasté santalové drevo, hrozienka, aníz
Planeta, Sicília, Taliansko
Alastro 2015 – letné, osviežujúce, „zelenkasté“ biele vínko
Chardonnay 2014 – ak sa dobre pamätám, celkom úspešné víno Sicílčanov. 12 mesiacov v bariku, čo zanechalo nezmazateľnú stopu – silný dymový charakter, krémovo-maslový štýl, hodí sa do gastronómie.
Nero d´Avola / Nocera 2014 – ľahké letné červené vínko, s nízkym alkoholom, ovociami, hodí sa k ľahším jedlám
Etna Rosso 2014 – južnejší, korenistý štýl, intenzívne taníny, káva, horká čokoláda
Dorilli 2014, Cerasuolo di Vittoria DOCG – elegantnejšie, komplexnejšie a hladšie, s intenzívnym dubom, ktorý bude integrovanejší, verím.
Šipon 2015 Dveri Pax, Slovinsko – slovinský Furmint, minerálny, menej ovocný štýl, čisté línie, trošku ale ako-keby tenké
Tramín 2015 Dveri Pax, Slovinsko – *** – liči, ruže. Osviežujúce, ľahšie víno, so silnými a peknými odrodovými charakteristikami. Príjemné víno.
Traminer 2014, Domaine Yustina, Bulharsko – ruže, ale tenké víno, nie veľmi zaujímavé
Chardonnay“ 2013, Domaine Yustina – veľmi-veľmi silný dymový charakter a dub, ale nie je to zlé víno
Malvazija 2015, Vinakoper, Slovinsko – ľahké, ovocné, jednoduchšie víno, na leto
Malvazija Kozlović, Chorvátsko – trošku viac „pri tele“, ale aj viac zelené, aj ovocné, zvláštne víno, zďaleka pripomínajúce jednoduchší Sauvignon Blanc
Sandanski Misket 2015, Orbelus, Bulharsko – intenzívne ovocia, ľahko sa pije, letné vínko
Assyrtiko 2015, Santorini, Hatzidakis – zrelé ovocia, ktoré ale nie sú sladkasté. Pripomína suché muškáty z južného Španielska. Fajn.
Assyrtiko Vieilles Vignes 2015, Santorini, Hatzidakis – elegantnejší a jemnejší štýl
Xynomavro 2013, Hatzidakis – príjemné, kávovo-ovocné, s peknými kyselinkami a dobrou rovnováhou. Taníny ešte pomerne intenzívne, o 2-3 roky bude lepšie.
Auxerrois 2014, Clos Mon Vieux Moulin, Luxemburg – pripomína rizling s väčším telom, zelenkasté-žlté ovocia, pekná acidita, ktorá je intenzívna, ale integrovaná, neagresívna
Pridaj komentár