Vinárske regióny a apelácie sveta: Alsasko (Alsace), Francúzsko

alsasko-route-des-vins.jpgAlsasko patrí k najlepším zdrojom kvalitných bielych vín sveta, navyše za celkom prijateľnú cenu. Je to najvýchodnejší región Francúzska, rozprestiera sa pri Rýne, na hraniciach s Nemeckom. Počas histórie viedli Francúzi a Nemci niekoľko vojen práve o ovládnutie Alsaska (a Lotrinska), ktoré sa definitívne stalo francúzskym územím až po druhej svetovej vojne. Jazykovo je toto územie dodnes zmiešané, mestá sú už úplne frankofónne, ale na vidieku je ešte stále prítomný nemecký jazykový vplyv. Okrem jazyka je tento duálny vplyv viditeľný aj v prípade architektúry, či gastronómie a ďalších oblastí.

Z Bratislavy je Štrasburg, hlavné mesto Alsaska vzdialený približne 950 kilometrov, t.j. kľudnou nočnou jazdou sa tam dostanete za necelých desať hodín aj s prestávkami (samozrejme môžete ísť aj cez deň, ale počítajte s obrovskými zápchami na nemeckých cestách). Lietadlom sa tam dostanete tiež jednoducho, existuje priamy spoj. V takomto prípade si však musíte prenajať auto, Alsasko sa totiž ináč nedá dobre precestovať. Celý región je nádherný, okrem špičkových vín tu nájdete čarovné mestá a dedinky, ako aj veľmi zvláštnu, ale zaujímavú a dobrú gastronómiu – o tom však už v ďalšom článku v kategórii „Na cestách za vínom“.strassbourg.jpg

Alsaské biele vína sú tradične veľmi suché (hoci v poslednom období sa objavil aj opačný trend). Na rozdiel od ďalších francúzskych regiónov kľúčom k pochopeniu týchto vín a etikety sú odrody a nie geografická apelácia. Tradičnými alsaskými odrodami sú: Rizling rýnsky, Sylvaner, Muscat (Muškát), Pinot Gris (Rulandské šedé), Pinot Blanc (Rulandské biele) a Gewurztraminer (Tramín) a Pinot Noir (Rulandské modré) ako jediná modrá odroda. Je zaujímavé, že väčšinu týchto odrôd nikde inde vo Francúzsku nenájdete (samozrejme, existujú výnimky, napríklad Rulandské modré). Zvláštnu kategóriu tvoria kupáže týchto odrôd – na základe tradičnej alsaskej koncepcie Edelzwicker, ktorá však bola v minulosti dosť dehonestovaná lacnými vínami a veľmi nízkou kvalitou. Preto napríklad jeden z najlepších exemplárov tejto kategórie je predávaný pod značkou Gentil (od Hugela). Treba ešte pripomenúť aj Crémant d´Alsace, čo je v podstate šumivé víno pripravované podobnou technológiou ako Champagne.

Pomerne nový apelačný systém, na základe ktorého boli definované a označené najlepšie oblasti ako Alsace Grand Cru uznáva štyri z týchto odrôd: Rizling, Tramín, Muškát a Rulandské šedé. Apelácia Alsace Grand Cru bola zavedená v roku 1983 a o desať rokov rozšírená – tento názov si môže nárokovať 51 honov a/alebo subregiónov.

Na druhej strane treba dodať, že zavedenie nového apelačného systému nebolo jednoduché a niektorí z najdôležitejších vinárov nový systém úplne odmietli. Dobrým príkladom je rozhodujúce rodinné vinárstvo Hugel, ktoré patrilo k najintenzívnejším podporovateľom apelácie Alsace Grand Cru. Po jej zavedení však považovali definíciu apelačných sub-regiónov za príliš benevolentnú a nedostatočne podrobnú, preto sa rozhodli systém ignorovať.riquewhr.jpg

Napriek Hugelovým názorom sa však apelácia Alsace Grand Cru stala uznávaným systémov. Mimochodom takýto apelačný systém veľmi vyhovuje alsaským lokálnym podmienkam, kde jeden hon môže mať totálne odlišné geologické aj klimatické podmienky ako susedný. Celé Alsasko je z tohto pohľadu ako jedna veľká mozaika.

K najlepším sub-apeláciam, honom patria nasledovné: Schoenenbueg (pri obci Riquewhr) ideálny pre Rizling Rýnsky, Sporen pri tej istej obci pre Tramín, Rosacker (Hunawihr) tiež pre Rizling, Kirchberg pre Rizling a Ostenberg pre Tramín (obe pri obci Ribeauville), Kitterlé (obec Guebwiller) a iné.  Vína z týchto oblastí patria jednoznačne k najlepším bielym vínam sveta.

Keď hovoríme o alsaských vínach, nemôžeme zabudnúť na Vendange Tardive a Sélection des Grains Nobles. Vendange Tardive znamená vlastne neskorý zber a sú to čarovné vína predovšetkým z Rizlingu rýnskeho a Tramínu. Vína s označením Sélection de Grains Nobles prechádzajú podobným vývojom a technológiou ako najlepšie tokajské výbery. Ochutnávka oboch kategórií patrí k lukulským zážitkom.

K najlepším vinárstvám Alsaska patria Trimbach, Hugel, Zind Humbrecht, Louis Sipp, Faller, Schlumberger a iní.

 
alsasko.jpg

colmar.jpg

Komentáre

  1. rasto sutak says:

    Stránka “vymrela”.Všetci asi dovolenkujú,alebo zatepľujú,a možno ani nebude treba,veď dnes už na Kysuciach dozrievajú broskyne!Síce trošku menšie ale predsa.Zato moje slivky zničila šárka,budem musieť kúpiť nové,rezistentné.Článok je pekný,dokonca som ho čítal v ten istý deň ako som zhliadol dokument Putovanie za vínom z produkcie ČT,kapitola Alsasko.Až má človek nutkanie si fľašu alsaského vína otvoriť,doporučujem si pozrieť.Treba spomenúť aj chardonnay,ktoré sa čoraz častejšie presadzuje ako Crémant,nuž možno raz aj sauvignon dostane v Alsasku svoje Grand Cru/fuj!/.Takže vďaka Adminu a ČT dnes už druhý deň stretávam skvapalnené slnko v dúšku rizlingu od Pfaffenheimu.Inak myslím že sa píše vendange tardive.Na zdravie!

  2. admin says:

    Zdravím :-) V auguste asi každý dovolenkuje, vrátane admina a spol. :-) Ľudia však vinovino podľa štatistík naďalej čítajú, len sa im nechce písať komentáre, ale dúfam, že to opäť príde.
    Od tohto týždňa, po šťastnom návrate z Burgundska a Alsaska, bude intenzita publikovania nových článkov ako pred dovolenkovou sezónou. Tešíme sa na názory a komentáre :-)

  3. Verím, že pri ceste bola aj ochutnaná nejaká Alsaská flaša a že si čo to aj o nej prečítame. Tento rok všetko nejak šialene rastie a dozrieva. Som zvedavý, ako dopadne hrozno. Ak nepríde v septembri nejaký prúšvih, tak aspoń v našej vinici to vyzerá viac než dobre a horím netrpezlivosťou. Zajtra idem kúpiť nový mlynkodzrnkovač a 300l tank. Zohnal som novú pivnicu ( na ktorej som sa neuveriteľne namakal ) a verím, že začne nová éra vo výrobe našeho vína. teda nie že by stará éra bola zlá.

  4. admin says:

    - áno, nejaké alsaské vína boli ochutnané :-) Len zopár zážitkov: degustácia Riesling Kirchberg Grand Cru od L. Sippa, všetky ročníky od 2004 až po 1996. Bol to krásny zažitok, ako sa špičkový alsaský rizling vyvíja vo flaši. Ďalej to boli najlepšie vína od Trimbacha, najmä rizlingy, úroveň Jubilée u Hugela (všetky odrody), porovnávanie Vendange Tardive a Sélection des Grains Nobles (s dôrazom na Tramín a Rizling), atď. Bolo by dosť dlhé napísať všetko, ale postupne sa k tomu dostanem.
    - ako veľký fanúšik Pinotu musím povedať, že Burgundsko bolo nádherné, plus to bolo jedinečné aj ako “gastrozážitok”. Skúsenosti budú tiež publikované psotupne.
    - veľa šťastia s vlastným vínom, ani som nevedel, že aj vyrábate :-)

  5. Stanislav Rudý says:

    Len malá pripomienka a doplnenie (nie kritika) – spomínaný Gentil je síce kupáž, ale nie je identický s vínami typu Edelzwicker. Pravidlá, či obmedzenia pri jeho výrobe sú prísnejšie (napr. nie je povolená spoločná vinifikácia jednotlivých odrôd).
    Najmarkantnejší rozdiel je v tom, že Edelzwicker môže obsahovať všetky biele alsaské odrody v akomkoľvek percentuálnom pomere, Gentil naproti tomu musí obsahovať min 50% zo štyroch “noblesných” odrôd – t.j. Rizling, Muškát, Pinot Gris a Gewurztraminer, z “nenoblesných” odrôd už len Sylvaner, Chasselas a Pinot Blanc, (u Edelzwickeru prichádza do úvahy napr. ešte Auxerrois alebo Savgnin rose…).
    Ďalej u Gentil je povinné označenie ročníka na etikete, u Edelzwickeru táto povinnosť nie je, Gentil podlieha senzorickým skúškam už nafľašovaného vína, Edelzwicker nie.
    Inými slovami, Gentil je považovaný jednoznačne za víno vyššej kvality než Edelzwicker.

    Grand Cru polôh/honov/či susbregiónov je presne 51 (čo samozrejme zodpovedá Vašim “približne 50″)

    SGN = Sélection de Grains Nobles (píše sa správne “de”, nie “des”) – technológiou výroby sa ale do určitej miery odlišujú od tokajských výberov.
    Pre SGN, rovnako ako aj pre Vendange Tardive sú povolené všetky 4 noblesné odrody t.j. okrem Rizlingu a Gewurztramínu aj Muškát a Pinot Gris.

  6. admin says:

    ďakujem za komentár – je veľmi dobrý a užitočný :-)
    Mne u Hugela hovorili, že Gentil nie je samostatná kategória, ale názov jedného vína, ktoré pôvodne pochádza z kategórie Edelzwicker, avšak Hugel považoval kritériá stanovené pre vína tejto kategórie za príliš nízke a všeobecné, tým pádom nič negarantujúce, preto sa rozhodol kupáž nepredávať pod touto značkou a ani na etikete neuvádzať “Edelzwicker”, ale dal vínu samostatný názov “Gentil”.

  7. J.Z. says:

    Podobná oblasť Alsasku u nás je prienik Pukanského a Tekovského rajónu. Konkrétne dediny: Rybník, Čajkov, Nová Dedina, Devičany, Pukanec, Žemberovce, Brhlovce, Bory. Samozrejme slovo “podobná” treba brať v úvodzovkách. Alsasko sa taktiež nachádza na +- 48 rovnobežke. Má slnečnú mikroklímu a mesto Colmar je druhé najsuchšie miesto vo Francúzku. Ročne okolo 550 zrážok. U nás oblasť od Dudiniec až po Novú dedinu je taktiež dosť suchá. Leží totiž v zrážkovom tieni maďarského pohoria Borzsony, ktoré leží 20km južnejšie a sťahuje na seba zrážky prichádzajúce zo západu. Zo severu ho chránia Štiavnické vrchy. Už za Novou Dedinou smerom na Čajkov a Rybník sa už klíma trochu mení. Nová Dedina je taký zlom. V lete je to jedna z najteplejších oblastí na Slovensku ale úpätie Štiavnických vrchov vie zabezpečiť chladné noci koncom leta a na jeseň. Neviem aké podložie je v Alsasku, ale tu je to to tuf sopečného pôvodu. Tiež si myslím, že najlepšie sa tu darí odrodám Pinot Gris, Pinot blanc, Pinot Noir, Ryzling rýnsky. Samozrejme a ešte tunajšie klasiky ako Pesecká leánka a Frankovka

  8. Stanislav Rudý says:

    Pôdne pomery v Alsasku sú zrejme najrozmanitejšie zo všetkých významnejších vinohradníckych regiónov sveta. Oficiálne sa eviduje nie menej než 20 rôznych pôdnych typov – na svahoch sú to chudobnejšie pôdy, zvetralá žula, bridlica, pieskovec a tiež pôdy sopečného pôvodu, na úpätí svahov ťažšie, viac hlinité, vápencové a tiež aj pieskovcové, častokrát rôzne kombinácie medzi sebou a na rovine smerom k Rýnu sú to naplaveniny, ktoré sa na pestovanie viniča až tak moc nehodia.
    Táto rôznorodosť v spojení s alsaskými odrodami viniča vytvára nespočetné množstvo vhodných kombinácií pôda/odroda, a preto je “terroir” v Alsasku veľmi silne diskutovaný a v tamojšej vinárskej praxi aj rešpektovaný.
    Najrozhodujúcejším faktorom v Alsasku je ale pohorie Vogézy (fr. Vosges), ktoré rozhodujúcim spôsobom ovplyvňujú klímu celého vinárskeho regiónu tak, ako máloktoré pohorie v iných vinohradníckych oblastiach sveta. Preto patrí Alsasko k najsuchším regiónom Francúzska, ale napr. Lotrinsko na druhej strane Vogéz je región so snáď najvyššími ročnými zrážkami vo Francúzsku…

Diskutujte