Priatelia, prichádzam s treťou časťou série o kalifornských degustáciách v apríli 2011. Doteraz som publikoval zápisky z degustácií u nasledovných vinárstvach: Caymus, Frog´s Leap, Stag´s Leap, Heitz Cellars. V tejto časti prichádzajú na rad dve slávne vinárstva založené vinármi s európskymi koreňmi a dedičstvom: Mondavi a Grgich.
Mondavi
Legendárne kalifornské vinárstvo s legendárnym Robertom Mondavim (prednedávnom zomrel) a vinárstvom postaveným v štýle španielskych haciend v Novom svete. Mondavi, s talianskymi koreňmi, sa stal otcom kalifornského vinárstva – minimálne že vo významnej miere prispel k jej znovuzrodeniu v druhej polovici 20. storočia.
Fumé Blanc Napa 2008
Zaujímavé víno: vo vôni pomerne svieži Sauvignon Blanc ale s dubom a bylinkami. Plynulý prechod k arómam, harmónia – v podstate arómy sú pokračovaním vôní; zelené hrozno, vanilkový dub, exotické ovocia, bylinky a trošku intenzívny alkohol. Je to exotická kombinácia relatívnej sviežosti a teľa.
Cabernet Sauvignon Corneros 2007
95 percentný Kabernet, a 5 percent Cabernet Franc. Tá druhá odroda je zrejme zodpovedná za veľmi jemnú pikantnosť a korenia vo vôni. Arómy: príjemné korenia, jemná sladkastosť, v dochuti bylinky a „zelená“ príchuť. Dub nie je až taký intenzívny, ale je rozhodne tam. To všetko doplnené nenápadným lesným lístím. Relatívna rovnováha.
Cabernet Sauvignon Vine Hill Ranch 2007
Vo vôni korenia, najmä klinčeky a typický kalifornský Kabernet. Prvý dojem je velvetový/zamatový, ale zároveň veľmi rýchlo udrie intenzívny alkohol, ktorý páli. Podobne intenzívne sú taníny. Alkohol a dub zaberajú v podstate celý priestor a aj keď je tam ten zvláštny zamatový charakter, chýbajú ovocia. Nepresvedčilo ma teda.
Cabernet Sauvignon Oakville 2007
Oveľa klasickejšia vôňa. Aj ovocnejšia, hoci dub a animalita sú tiež prítomné, aj tak je to viac klasický štýl s typickými sladkými koreniami, cédrovým drevom. Pravdepodobne najlepší Cabernet Sauvignon čo som kedy od Mondaviho pil. Klasický, ale nie mimoriadny štýl.
Moscato d´Oro 2009
Nový hit v Kalifornii: sladký muškát.. Typická džúsová vôňa. Arómy: sladkastý hroznový džús, sladký, ale nie totálne sladký. Nie príliš intenzívne, ale pekné muškátové arómy. Ľahké, ľahučké víno, s 8 percentným alkoholom. Dobre sa konzumuje, hoci komplexnosť chýba, ale pravdepodobne to bolo vymyslené na niečo úplne iné 😀
Grgich
Chorvátsky vinár ktorý spravil kariéru v Kalifornii a vďaka kvalite svojich vín sa stal slávnym. V súčasnosti sa už vrátil aj ku svojim európskym koreňom a založil vinárstvo v „starej vlasti“, Chorvátsku. Jedna z najzaujímavejších diskusií počas celého pobytu v Napa Valley. Pri poznámke, že na môj vkus majú ich vína privysoký alkohol povedal miestny kolega s mimoriadne širokým úsmevom, že veľmi dobre vie čo si myslím o ich vínach, ale oni budú robiť vína aj tak pre Kalifornčanov a pre ľudí s kalifornským jazykom. Každopádne to bola neskutočná skúsenosť…
Chardonnay Estate Grown Napa 2008
Chrumkavé víno s vôňou zeleného jablka a toastu. Ten toast je naozaj veľmi silný, je to typický silno-barikovaný kalifornský Chardonnay. Popri silnom toaste guľaté arómy prezrelých jabĺk a hrušiek.
Fumé Blanc Estate Grown Napa 2009
Sauvignon Blanc z dubových sudov s 14,3 percentným alkoholom. Vo vôni zelené mango, ale jednoznačne identifikovateľná odroda. Robustné telo, vysoký alkohol: guľaté víno, ďaleko od typického chrumkavého bieleho Sauvignonu. Bazový kvet, biele ríbezle – napriek dubovým vplyvom nie brutálne víno.
Zinfandel Napa 2007
„Domáca“ kalifornská odroda 95 percent, doplnená 5 percentným Petite Syrah. A 14,9 alkohol! Vo vôni gumový cukrík, Marsh Mellow (to sú tie ružové penové sladké „neviemčo“…). Po ochutnaní husté, sladké čierne ríbezle, trošku černice a drienky. Alkohol vysokýýý, sladkastý, o rovnováhe ťažko hovoriť, ale nie úplne bez balansu zase… pre niekoho je to božské víno…
Merlot Napa 2006
Vôňa višní a kvetín, trošku pripomína Cabernet Sauvignon. Arómy sú komplexné, ale opäť vysoký alkohol trošku rúca elegantnosť a rovnováhu. Ovocia prichádzajú v druhej fáze, sú doplnené koreniami a dubom. Už pomerne hladké, stále však mladé víno so silnými tanínmi, ktoré potrebuje čas.
Cabernet Sauvignon Napa 2007
Hoci oficiálne je to Cabernet Sauvignon, podiel tejto odrody je 80 percentný. Zvyšok tvoria Cabernet Franc, Merlot a Petit Verdot. Vo vôni tmavé červené ovocia a cédrové drevo. Po degustácii sa na vás zvalí naozajstná ovocná bomba a cédrovým drevom, kakaom a strúhanou horkou čokoládou. Viac vybalansovaný Kabernet, ale bezpochyby s kalifornským rodokmeňom. Brutálne ak chcete.
J.Z. povedal
Vysoký alkohol začína byť aktuálna téma nielen v Kalifornii.
admin povedal
Vysoký alkohol sám o sebe ešte nemusí byť až taký problém, hoci ja mám tiež radšej nižší alkohol. Problém je ak nie je vybalansovaný a doslova rozpáli ústa… Napríklad vína z Južnej Rhôny majú tiež pomerne vysoký alkohol – 14 percent je úplne bežný jav – ale ostatné charakteristiky to dokážu vybalansovať. Najväčší problém je, ak niektorí vinári – a teraz nehovorím o Kalifornii – si myslia, že vysoký alkohol a robustné telo znamenajú automaticky vysokú kvalitu, ale popri tom vínu absolútne chýba elegancia, rovnováha.
J.Z. povedal
Áno, ako píšeš. Nie pri každom víne je vysoký alkohol problém. Problém je, keď pomaly v každom víne je vysoký alkohol. Inak jedna správa z tlače: V roku 2040 stratí 50 percent prvotriednych kalifornských vinohradov svoje ideálne klimatické podmienky na pestovanie viniča. K tomuto záveru dospeli vedci zo Stanfordovej univerzity, keď skúmali štyri vinárske oblasti na západe Spojených štátov amerických. Naopak, chladnejšie oblasti Oregonu a Washingtonu by sa oproti súčasnosti mohli stať o to viac vhodnými na pestovanie viniča.
Ako hlavný problém sa ukazuje zvyšujúci sa počet veľmi teplých dní, keď priemerná denná teplota prekročí 35° C. Vďaka tomu sa zmenší počet ideálnych polôh na pestovanie odrôd Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Chardonnay. Podľa vedcov majú vinohradníci len dve možnosti. Buď nájdu odrody, ktoré vydržia až 45 veľmi teplých dní, alebo presunú svoje vinohrady do iných oblastí.
admin povedal
Áno, súhlas. Je to veľká výzva pre budúcnosť vinárstva, nie len v Kalifornii ale globálne.
Písal som o tom kedysi jeden rozsiahlejší článok a ďalší, už kratší:
http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/viac-o-vine/vplyv-globalneho-oteplovania-na-vinarstvo-a-vino/
http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/viac-o-vine/globalne-oteplovanie-sauvignon-blanc-%e2%80%93-najperspektivnejsie-odroda-severnej-europy/