Viedeň, 23. apríl. Azda najlepšia ochutnávka v tomto roku. Hviezda za hviezdou, na top-úrovni. Opäť sa potvrdila a zintenzívnila moja láska k nemeckým rizlingom, príjemné prekvapenie z údolia Loiry („bio-Sauvignon Blanc“) od slávneho Joliveta, tradične vysoká latka špičkových červených z Bordeaux, biele aj červené burgundské ako zo sna, exotické Dao, Champagne pomenované podľa môjho obľúbeného britského štátnika, lukulské sladké, superkoncentrované vína z Nového sveta (ale aj niektoré „nové“ európske). V tomto roku sa ešte chystám na niekoľko špičkových ochutnávok po Európe, obávam sa však, že táto sa dá prekonať len ťažko (Londýn, nezraď ma!). Ak niekto pozná niečo lepšie v tomto roku, veľmi ho/ju prosím, aby to dal/a vedieť.
Celkom sa zúčastnilo viac ako 50 vinárov v krásnych historických priestoroch, v paláci Coburg. Nebola tam žiadna „tlačenica“, hostí bolo približne 300-350. Dobrá atmosféra, vynikajúce vína. To všetko jeden deň, medzi 14.00 a 18.00 (…ok, možno do 18.30).
Pozn.1: Ospravedlňte ma, ak budem niekedy príliš nadšený pri opisoch, aj ak by som náhodou použil superlatívy, ale čo už, ja som už len taký 🙂
Pozn. 2.: Poradie vín nie je riešené podľa poradia degustácie.
Pozn. 3: upozornenie – to článok je dlhý. Rozmýšľal som, či to nedať na dvakrát, trikrát, ale nakoniec som sa rozhodol pre túto variantu, aj keď priznávam, že sa to ťažšie číta. Ale raz to hádam vydržíte a pomôže Vám to získať väčší prehľad o akcii 🙂
Montes (Chile)
Montes Purple Angel 2006
Víno z „počilštenej“ odrody Carmenére s 8 percentným podielom Petit Verdot. Jednoznačne identifikovateľný štýl nového sveta, relatívna komplexnosť. Atakujú prezrelé ovocia, koncentrovanosť, doplnené s pekným drevom.
Montes Folly 2006
Syrah. Brutálna koncentrácia. Černice, čierne ríbezle, málo čierneho korenia, avšak nado všetkým super-vyzreté ovocia. Degustoval som to po vínach z Bordeaux – po nich pôsobili príliš brutálne, ale vo svojej kategórii je to veľmi dobré víno.
Dr. Loosen (Mosel)
Rozhovor s týmto legendárnym vinárom z Moselu patril – popri jeho vínach – k najväčším zážitkom celej degustácie (po rozhovoroch už len „Ernie“ :-)). Jeho vína mi opäť pripomenuli dôvod mojej – takmer bezhraničnej – lásky k rizlingom z Nemecka.
Satyricus Riesling Trocken 2008
Mladé víno s džúsovým charakterom. Trošku pripomína Ch. Belá, suché rizlingy. Dominujú florálne arómy. Dobrý začiatok v rámci degustácie nemeckých rizlingov.
Urzinger Wurzgarten Grosses Gewaschs Alter Reben 2008
Komplexná a jemná vôňa. Minerálny charakter, žlté kvetinky z lúky, pikantné kyselinky. Komplexné, čisté, aromatické víno.
Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2008
Víno patrilo k mojim osobným favoritom. Iný „level“. Mineralita podľa učebnice, mimoriadna elegancia. Polosuchý charakter s nízkym alkoholom, neatakuje, pôsobí veľmi jemne, elegantne. Zvyškový cukor dopĺňa celkový dojem, v žiadnom prípade nepôsobí unavene, fádne. Blíži sa k dokonalej jemnosti, zamatovosti špičkových rizlingov.
Urzinger Wurzgarten Spätlese 2008
Jemná, hladká sladkosť. Opäť žiadna agresivita, sladkastý charakter len dopĺňa obrovské aromatické bohatstvo a jemnosť. Komplexné, štruktúrované, kráľovské. Acidita sa ukazuje v pozadí, je dokonale integrovaná.
Erdener Prälat Riesling Auslese 2008
Vo vôni komplexný, jemný, agát, bez silných medových charakteristík, s lúčnymi kvietkami. Opäť obrovské bohatstvo aróm. Je blízko k dokonalosti, úplne jemné, ľahké napriek rozhodnému zvyškovému cukru. Minimálny alkohol (myslím cca 7,5!). Hoci je to sladké víno, pôsobí osviežujúco, čo je niečo neskutočné. Komplexnosť, elegancia, arómy.
Egon Muller (Mosel)
Vína Egona Mullera prezentoval pán Petrech (Chateau Belá), ktorý popri prezentácii nemeckých rizlingov robil úžasnú propagáciu slovenským vínam. Prezentoval aj rizling od Chateau Belá 2008, ktorý chutil každému, z toho, čo som ja počul z rozprávania okolo, boli ľudia naozaj očarení.
Scharzhof Riesling 2007
Džúsovitý charakter, s integrovaným zvyškovým cukrom (30 g), mineralita, jemnosť, relatívna komplexnosť.
Scharzhofberger Kabinett Riesling 2007
Zaujímavé víno, štýlovo odlišné od Loosena. Agát, jemné bylinky, mineralita. Opäť extrémne osviežujúce napriek zvyškovému cukru.
Scharzhofberger Auslese Riesling 1998
Opäť totálne odlišný charakter ako u Loosena, avšak nemenej kvalitný klenot. Agát, margaréty, bez medového charakteru, ktorý tieto arómy často sprevádza. Úplne čistý štýl, viac minerality, menej džúsu. A v neposlednom rade opäť komplexnosť a obrovské bohatstvo aróm.
Chateau Cos d´Estournel 2004 (Bordeaux)
Balans, vyrovnanosť, komplexnosť. Potrebuje časť, dosť veľa času. Malé červené kôstkové ovocia. Taníny sú ešte príliš intenzívne, chce to čas, kým sa integrujú. Pekné kyselinky, relatívne silný dub bez silného cédrového charakteru. Perfektné víno už teraz.
Chevalier des Lascombes 2006 (Bordeaux)
„Druhé víno“ chateau, 50-50 percent Merlot, Cabernet Sauvignon. Korektné víno, hoci nie je to vrchol komplexnosti. Ovocia, pekné zamatové taníny a zaujímavý finesse s cukríkmi.
Chateau Lascombes 2006 (Bordeaux)
Korenistá vôňa s miernym lakovým vplyvom, typický mladší Bordeaux. Silný vplyv Merlotu, so slivkami. Finesse s cukríkmi a elegantným koncom s cédrovým drevom. Komplexné, absolútne korektné.
Chateau Palmer (Bordeaux)
Alter Ego Palmer 2003
Druhé víno legendy Chateau Palmer. Vôňa slivkového lekváru. Arómy: černice a jemný lekvárový charakter, nie však taký brutálny ako v Novom svete. Čisté, zamatové arómy. Končí sa zaujímavou, jemnou sladkosťou černíc a čiernych ríbezlí s hladkým drevom.
Chateau Palmer 2004
Zamatovosť, viac fáz, trošku prisilné taníny. Komplexné, vyrovnané s jemným cédrovým drevom a peknými ovociami. Už začína dozrievať, ale má pred sebou ešte veľa času.
Chateau Palmer 1999
Oveľa jemnejší zamatový charakter, perfektný vývoj. Guľaté, hladké víno. Ovocia: slivky, kôstka čerešní. Totálne integrované kyselinky. Dub úplne získal charakter cédrového dreva, veľmi pekne prispieva do celkovej harmónie, sladkastá dochuť je už totálne integrovaná, vôbec nedráždi. Mal som dojem, že víno má za sebou takmer dokonalé desaťročie a ešte krajšiu budúcnosť pred sebou.
Chateau Smith-Haut-Lafitte (Bordeaux)
Les Hauts de Smith 2008
Čistý, mladý Sauvignon Blanc, veľmi zaujímavá ale zároveň perfektná vôňa: pikantná, parfumovo-dubová. Dymový charakter. Trošku ešte primladé víno, pôsobí príliš „direktne“, chce čas.
Chateau Smith-Haut-Lafitte Blanc 2007
Oveľa jemnejšia vôňa, človek má pocit, že to nemôže byť Sauvignon Blanc – vôbec sa nepodobá na žiadny iný biely Sauvignon, na získanie tohto typu zážitku musíte degustovať špičkový biely Bordeaux. Dymový, pikantný a zároveň krémový charakter, silné, ale nie prisilné drevo. Wow. Popri vínach Joliveta (Sancerre a Pouilly-Fumé) bezkonkurenčne najlepší Sauvignon Blanc na celej akcii, majú však diametrálne odlišný štýl a charakter, nedajú sa ani porovnať.
Chateau Smith-Haut-Lafitte 2007
Jemné víno, s relatívne nižším alkoholom. Santalové drievko, sušené slivky, sladkasté čerešne. Potrebuje čas.
Chateau Smith-Haut-Lafitte 2006
Ako keby to bol lepší ročník, víno je oveľa koncentrovanejšie. Menej dreva, avšak zostáva pri santalovom charaktere. Ten oveľa viac dopĺňa ako dominuje. Mierny lak. Acidita je intenzívnejšia, ale dokonale integrovaná. Hoci je to staršie víno, o rok, ale pôsobí viac sviežo ako ročník 2007.
Domaine Méo-Camuzet (Burgundsko)
Ochutnávka týchto burgundských vín patrila k najväčším zážitkom dňa…
Vosne Romanée 2007
Elegantná, sladkasto-čerešňová vôňa. Arómy: začínajú s korenistými čerešňami, pokračujú s korenisto-sladkastým drevom. A to všetko zarámované v burgundskej elegancii. Acidita osviežujúca, ale nie agresívna. Ako to má byť.
Nuits Saint Georges 1er Cru Murgens 2007
Viac korenistá vôňa, ale základná charakteristika vône je rovnaká: sladkasté čerešne a santalové drevo. Po degustácii prichádzajú silnejšie ovocia, predovšetkým veľmi jemné čerešne, ruže, cédrové drevo a totálne jemná sladkastosť. V dochuti trošku cítiť aj bylinky, čo nie je na škodu veci. Musím vyzdvihnúť úžasnú jemnosť, rovnováhu a eleganciu.
Clos de Vougeot Grand Cru 2008
Pre mňa najlepšie burgundské dňa a určite patrí aj k najlepším vínam celej akcie. Najjemnejšia a zároveň najsofistikovanejšia vôňa. Pikantné, korenisté víno, s perfektne integrovanými elementmi. Krásne hladká, zamatová. Excelentná práca s dubom. Eleganciu cítiť od začiatku až po (veľmi dlhý) koniec. Balans, nič nevyčnieva, nič nechýba. A je ešte úplne mladé… Dôkaz, prečo mám tak rád Pinot Noir. Wowowow. 5 hviezdičkové víno.
Domaine Bonneau du Martray (Burgundsko)
Corton Charlemagne Grand Cru 2007
Extrémne dlhé víno, s viacerými fázami. Práca s drevom je opäť dokonalá: diskrétne, jemné a perfektne dopĺňa celkový obraz, najmä v dochuti. Typický orieškovo-ovocný charakter špičkových bielych burgundských vín. Zrelá broskyňa a žlté jablko. Neskutočná komplexnosť, čistota a balans. Ďalšie takmer 5 hviezdičkové víno.
Corton Grand Cru 2007
Pikantná, korenistá vôňa. Jemná, „tekutá ruža“. Pekné cédrové drevo so sladkastou dochuťou. Popri tom úplne zamatová aróma kôstky z čerešne. Sladkastý charakter, ako aj taníny sú mierne intenzívnejšie ako u Méo-Camuzet Grand Cru, ale aj tak je to perfektné víno.
Champagne Pol Roger
Rosé Cuvée Reserve 2002
Jahodové arómy s pikantnými kyselinkami. Fajn.
Blanc de Blanc 1999
Charakter zrelého Chardonnay. Pekná krémová textúra, vynikajúce.
Sir Winston Churchill 1999
Jemnejšia vôňa, obrovské bohatstvo aróm. Pôsobí sviežo, mlado napriek svojmu veku. Aj acidita je pikantnejšia. Jemný, veľmi jemný orieškový charakter. Môj favorit.
Domaine Weinbach, Gewurtztraminer Altenburg, Sélection des Grains Nobles 2005 (Alsasko)
Ideálna kombinácia jemnosti, bohatých aróm Tramínu a zvyškového cukru. Potvrdzuje ma v presvedčení, že popri rizlingoch je na arómy bohatý práve Tramín najvhodnejšou odrodou na výrobu sladších vín so zvyškovým cukrom.
Domaine Pascal Jolivet (Loire)
Bio-vinárstvo. Sauvignon Blanc. Ich vína sú veľmi ďaleko od jednoduchých bielych Sauvignonov. Bohaté arómy, vína s niekoľkými dimenziami, mineralita, a relatívna komplexnosť. Azda najlepšie biele Sauvignony na akcii (popri Ch. Smith-Haut-Lafitte Blanc).
Sancerre 2009
Vôňa bielych kvetov. Arómy: veľmi intenzívne, veľmi zrelé „zelené“, zrelý egreš, extra-ovocie. Pekná acidita, už celkom dobre integrovaná, hoci stále jednoznačne prítomná. Minerálny charakter.
Pouilly-Fumé 2009
Menej otvorená vôňa, trošku viac ovocná. Menej vibrujúce, plnšie, ovocnejšie víno.
Exeption 2007
Selektovaný Sauvignon Blanc zo Sancerre. Pekný vývoj. Acidita je oveľa viac integrovaná, arómy viac zrelé. Svieže víno, ktoré napriek rokom dokázalo udržať svoju vitalitu.
Indigéne 2007
Ďalší výber, teraz z Pouilly-Fumé. „Zelený charakter“ predovšetkým vďaka bylinkám. Komplexnejšie, hlbšie. Jemný krémový charakter. Priťahuje svojou komplexnosťou a menej sviežosťou (hoci tá je stále v poriadku).
Tenuta Guado al Tasso 2006, Bolgheri Superiore, Antiniori (Toskánsko)
Supertoskánske. Zaujímavý štýl, pripomínajúci Nový svet. Mne trošku prisilný sladkastý charakter. Výrazná koncentrácia, obrovské množstvo ovocí, sladkasté drevo. Veľmi dobré víno, mne chýbala trošku elegancia.
Weingut Alzinger (Wachau)
Gruner Veltliner Smaragd Loibenberg 2007
Biele korenie, mineralita, elegancia, pekná acidita a stredne veľké telo.
Riesling Loibenberg Smaragd 2008
Mineralita vo vôni s agátovým kvetom. Mineralita dominuje aj po ochutnaní, broskyňa, lúčne kvety. Elegantné víno, vibrujúca acidita, potrebuje ešte čas. Tento rizling, ako aj veltlín boli na môj vkus trošku „pritvrdé“, avšak predpokladám, že po roku už budú inde.. Každopádne veľmi dobré vína.
Weingut Feiler-Arlinger (Burgenland)
Ruster Ausbruch Pinot Cuvée 2007
Pekné hrozienka, sušené ovocia, obrovská koncentrácia, krásna rovnováha sladkosti a acidity.
Ruster Ausbruch Essentz Chardonnay 2006
Ešte väčšia koncentrácia, ešte sladšie víno, hrozienka sú spomedzi sušených ovocí ešte výraznejšie. Popri tom dula a nekončiaca dochuť. Mal som dojem, že to bolo najkoncentrovanejšie víno na akcii.
Weingut Kracher (Burgenland)
Berenauslese Cuvée 2007
Chardonnay a Rizling rýnsky. Sladkosť, s mierne vyšším alkoholom. Bohatý charakter, alkohol veľmi mierne pôsobí unavujúco.
Trockenberenauslese Traminer No. 3, Nouvelle Vogue 2004
Wow. Patrí k najznámejším rakúskym sladkým vínam. Sladkééééééééé, nie však agresívne sladké. Aromatický nektár. Ďalšie víno s brutálnou koncentráciou. Balans medzi arómami a sladkastosťou. Potvrdzuje moju (súkromnú) tézu a sladkých tramínoch. 5 hviezdičiek.
Quinta das Marias (Dao)
Ecruzado Dao DOC 2008
Ecruzado je odroda. Úplne nezvyčajná, super-exotická vôňa aj charakter. S ničím sa nedá porovnať. Každopádne čistý, minerálny charakter, aj s bylinkami. Podľa vinára 92 bodov od Parkera..
Ecruzado Barricas Dao DOC 2008
Tá istá odroda, teraz s barikom. Komplexnosť, sviežosť, bez príliš intenzívneho „zeleného“ vplyvu. Acidita je intenzívna, ale pomerne veľké telo to dokáže vybalansovať bez problémov. Bylinky so sladkastou dochuťou. Veľmi exotické víno so špecifickým a nezvyčajným charakterom. Fajn.
Alfrocheiro 2007 Dao DOC
Exotické, parfumové červené. Prezrelé červené ovocia. Trošku privysoký alkohol, ale pekný dubový koniec.
Touriga Nacional Reserva Dao DOC 2007
Azda najznámejšia autochtónna odroda Portugalska. Perfektne vybalansované víno, guľaté, harmonické. Patrí k lepším z oblasti Dao. Acidita v poriadku, mineralita, červené ovocia, pekné drevo, to všetko v rovnováhe. Silné 4 hviezdičky a to všetko za 11 Euro… U Parkera vraj 91 bodov.
Veliko Rdeče 2003, Movia, Slovinsko
Ľahšie (ale nie ľahko!) pôsobiace červené, pekné harmonické a zamatové. Červené kôstkové ovocia doplnené pekným dubom, s veľmi miernou sladkastou arómou v dochuti. Silná „trojka“, tesne pod 4.
Roda I., Rioja Reserva, Bodegas Roda (Rioja)
Jasne identifikovateľná Rioja, avšak podstatne komplexnejšia ako tamojší priemer. Kombinácia ovocí, byliniek a dreva (nie cédrové, ale silnejšie). Pomerne vysoký alkohol, mne trošku chýbala elegancia.
Bodegas Jorge Ordóňez (Málaga)
Seleccio Special Muscat 2007
100 percent Muscat Alexandre. Jemné, žiadne intenzívne drevo, v pohode, ale ďaleko napr. od Madeiry alebo Porto. Skôr sa podobá na robustnejšie nemecké alebo rakúske sladké. Kvety a sušená marhuľa, bez silného dreva.
Victoria 2006
Tiež 100 percent Muscat Alexandre, ale z vyššie položených svahov. Sušené ovocia, kandizovaná pomarančová kôra, vyššia koncentrácia. Ako keby to bolo slamové víno, ale oveľa koncentrovanejšie ako priemer so sladkastým finišom.
Viejas Viňas 2006
Ako bolo povedané ešte predtým, ako som to ochutnal, zvyškový cukor 240 gramov. Tak, tu musí byť mimoriadny balans, ak sladkastosť nemá „zabiť“ všetko. Hm, celkom sa to podarilo, ale ani zďaleka to nie je víno, ktoré by ste dokázali konzumovať po pohároch… Ako tekuté hrozienka s korektnou aciditou, ktorá pomôže pri vybalansovaní cukru. Údajne 93 bodov u Parkera.
Pintia 2007 (Toro, Španielsko)
Legenda z Toro, obrovské očakávania. Čiastočne naplnené. Brutálne hustá farba, zvláštne ale čisté arómy. Pôsobí dojmom typického južanského vína s väčším telom. Bylinky, horká príchuť (nevybočuje však zo strednej cesty, len dopĺňa celkový charakter), vanilka-dub, červené ovocia. Koncentrácia pripomínajúca najväčšie vína z juhu. Veľké telo. Trošku mi chýba elegancia, ale toto víno je jednoznačne o niečom inom.
Chenin Blanc 2008, De Trafford (Južná Afrika)
Táto odroda takmer zmizla z Južnej Afriky, hoci je považovaná za juhoafrickú „špecialitu“, ale v posledných rokoch sa našťastie vracia na scénu. Vôňa je pomerne silne ovplyvnená drevom, pravdepodobne sa používali nové sudy. Arómy sú (suché) botrytické, medové, korenisté a pikantné – wow. Alkohol je trošku privysoký, drevo pekne dopĺňa celkový charakter vína. Z ovocí musím pripomenúť marhule a banány, ale predovšetkým fantastické korenia a parfum. Veľmi dobré víno, 4+.
István Szepsy (Tokaj, MR)
Szent Tamás Furmint 2005
Szent Tamás je azda najznámejší hon Szepsyho. Bohaté, komplexné víno, prezentujúce svoje kvality vo viacerých fázach. Acidita v poriadku, ovocia (broskyňa, hrušky) a zemina (?!). Nie je to jednoduché víno, vyžaduje si pozornosť a rozmýšľanie. Bylinky na konci.
6 puttonyos aszú (6 putňový výber) 2005
Celkom elegantná vôňa, zároveň extrémna koncentrácia a neprehliadnuteľný agátový med. Ak by som mal nájsť dve slová, tak by to boli balans a bohaté arómy. Rovnováha acidity, aróm, ovocí, aj dreva, to všetko s obrovskou koncentrovanosťou (víno v tejto kategórii patrilo k naj..). Vitalita napriek zvyškovému cukru. Z ovocí cítiť predovšetkým dulu, sušené ovocia, vrátane hrozienok.
Au Bon Climat (Kalifornia)
Presne pred rokom som absolvoval ochutnávku vín tohto vinárstva priamo v Kalifornii. Vtedy som povedal, že sú kvalitné, zaujímavé, ale na môj vkus trošku prebarikované. Ale ani zďaleka to nebol „Oak monster“ – minimálne v porovnaní s niektorými ďalšími kalifornskými nie…
Estate Chardonnay 2007
Barikovo-krémová vôňa. Táto línia pokračuje ďalej, aj po ochutnaní. Pekná, jemná krémová textúra. Ovocia a najmä jablko, dusené na masle. Je to celkom zvládnuteľné kalifornské Chardonnay.
Hildegard 2006
Cuvée: Pinot Gris + Pinot Blanc + Aligoté. Pikantnejšia, viac korenistá vôňa. Hoci trošku aj sviežejšia, ako predchádzajúce víno, drevo je silné a potláča všetko v dochuti. Ale treba uznať, že víno má veľmi osobitný a zaujímavý štýl a vo svojej kategórii je fajn.
Chardonnay „Nuits-Blanches“ 2003
Totálne maslová vôňa. Pikantný dub a zároveň vividná acidita. Zvláštne víno: človek má pocit, že je to veľmi kvalitný mok, je jemné, ale zároveň silne barikované. Myslím si, že z času na čas treba absolvovať aj túto kategóriu vín, tento štýl, ale ja osobne na to musím mať náladu.
Eroica Riesling 2008 (Washington, USA)
Rizling z amerického štátu Washington na severozápade USA. Vinárstvo založené s účasťou Dr. Loosena z Moselu. Zrelé ovocia s „trávou“, pekné, čisté víno, len acidita je trošku príliš intenzívna. Nedá sa porovnať s rizlingmi z Moselu, ale ani netreba: je to úplne iný štýl, hoci nemecký rukopis je tam badateľný v tej „čistote“ aróm.
Tomáš povedal
závidíme, 5O naozaj top-top-vinárov. bude aj o rok a kedy?
admin povedal
Tomáš: určite bude aj o rok, neviem presne kedy, ale dám to potom na stránku, treba sledovať 🙂
Dušan Blažíček povedal
o rok bude Welt Wein Festival Bad Ragaz vo Švajčiarsku od 19. do 21. Mája 2011. Ináč prezentáciu svojich vín tam mal aj p. Petrech so Chateax Belá (vrámci Egon Mueller) Dokonca včera dávali v rakúskej regionálnej televízii interwiew s Petrechom.
admin povedal
Dušan, ďakujem za informáciu. Určite to nebude opäť vo Viedni?
O účasti p. Petrecha a Ch. Belá som písal vyššie 🙂
Stanislav Rudý povedal
Weltweinfestival založený v r. 1996 v Bad Ragaz, konal sa v dvojročných intervaloch až do r. 2006, kedy sa prvý krát uskutočnil vo Viedni. V tomto roku bolo predbežne dohodnuté, že sa v ďalších rokoch bude konať každý rok, alternatívne v Bad Ragaz a vo Viedni, t.j. nepárne roky vo Švajčiarsku a párne roky vo Viedni.
Tohoročný festival v Palais Coburg bol teda 3. ročník (Wien) a v r. 2011 sa bude konať 8. ročník (Bad Ragaz). Trochu zamotané, ale je to tak… 🙂 Ten ďalší viedenský by sa podľa tejto logiky mal konať v r. 2012.
Dušan Blažíček povedal
Admin, to som si nevšimol, že ste tam písali o Petrechovi, až teraz, aspoň vidíte ako čítam 🙂 Ale včera ma zaujala tá reportáž o Festivale na TV Wien. Petrechovi a jeho vínam venovali skutočne veľa mediálneho priestoru, čo je samozrejme nezaplatiteľná reklama slov. vinárstvu.
admin povedal
p. Rudý: ďakujem za informácie, vyzerá to tak, že budúci rok teda nepôjdeme do Viedne, ale do Švajčiarska. 🙂
p. Blažíček: som rád, že to čítate, preto to píšem 🙂
Stanislav Rudý povedal
Veľmi rád – ja som už minulý rok koketoval s myšlienkou vybrať sa do Bad Ragaz, ale v poslednej chvíli som si to rozmyslel. Teraz je možno príležitosť svoj sen uskutočniť. A Viedeň o rok neskôr…
admin povedal
dohodnuté 🙂
admin povedal
Priatelia, máte info kedy a ci bude Weinforum 2012 vo Viedni?
Vdaka.
Stanislav Rudý povedal
14. – 17. marec 2012 vo Viedni v Palais Coburg… Ideme !
Abraxas povedal
Nevedel som sa dopatrat, kolko budu stat vstupenky, nevie to prosim Vas niekto?
Vdaka.
Stanislav Rudý povedal
Vyzerá to tak, že vstupné ešte nie je stanovené. V predaji sa objavia vstupenky 1- 2- a 3-dňové, matne si spomínam, že v r. 2010 jednodňová stála 50,- € (v Bad Ragaz 2011 na tom istom podujatí boli ceny 55, 90, 120,- CHF). Okrem toho prebieha viacero špecializovaných prezentácií, či ochutnávok, ktoré sa platia osobitne (ceny v CHF za jedno takéto podujatie sa pohybovali v rozmedzí 70 – 450,- frankov…, kultové ochutnávky boli napriek vysokým cenám okamžite vypredané – napr. Domaine de la Romané Conti).
Zatiaľ je známy predbežný zoznam zúčastnéných vinárstiev pre rok 2012 – bude sa doplňovať – viď. : http://www.weltweinfestival.at/index.php?id=9
admin povedal
Vdaka, urcite pojdem! 🙂
Abraxas povedal
Vrelá vďaka 🙂