Pred niekoľkými mesiacmi som na týchto stránkach písal o malých rodinných vinárstvach, ktoré sa snažia azda najviac vyjadriť miestne špecifiká, typické charakteristiky regiónov, prípadne lokálne tradícia vinárstva a vinohradníctva. Vtedy som písal o rodinnom vinárstve Frigyesa Botta z južného Slovenska. Tradícia malých rodinných pivníc je však nemenej, ba až možno aj viac typická pre oblasť Malých Karpát. Popri tradičných mestských centrách ako Modra a Pezinok tam nájdete maličké a väčšie dediny, obce so stáročnými vinárskymi a vinohradníckymi tradíciami. Šenkvice, Vinohrady, Limbach, Svätý Jur. Keď sa človek prechádza po týchto obciach, alebo ešte viac po vinohradoch, tak cíti „genius loci“, lokálneho ducha, ku ktorému organicky patrí víno. Ale nie len prechádzky, ale aj návšteva rodinných pivníc patrí k pekným zážitkom. Rozprávate sa s vinármi, počúvate ako víno vyrábali ich otcovia, starí otcovia, dávni predkovia. Aké sú odrody typické pre danú obec, daný vinohrad. A popri tom ochutnávate vína, ktoré majú históriu. Nemyslím tým tú „veľkú“, ale každé jedno víno, ktoré sa vám dostane do pohára má svoju vlastnú o ktorej vám vinár dokáže rozprávať hodiny. Mimochodom v tomto období je to celkom dobrý nápad spraviť si taký menší jednodňový výlet z Bratislavy do Malých Karpát, spojený s návštevou nejakého vinárstva, alebo aj dvoch. V žiadnom prípade ale nevynechajte prechádzku vo vinohradoch. Chyťte do svojich rúk pôdu, budete cítiť vôňu zeme, kamene, vietor, slnko. To všetko v konečnom dôsledku ovplyvní čo potom nájdete v pohári.
Dnes predstavím jeden rizling rýnsky od typického rodinného vinárstva z Malých Karpát, konkrétne z Modry. Reč je o vinárstve Rariga a o ich rizlingu z ročníka 2012. Vinárstvo hospodári na ploche 2 hektárov vlastných viníc, ale časť hrozna aj nakupujú. Celkovo sa však dá povedať, že je to typický reprezentant malých malokarpatských vinárstiev.
Farba vínka ja svetložltá, trošku do zelena, taká pravá rizlingová, by som povedal. Vôňa už jasne naznačuje pôvod – typická slovenská, ba presnejšie malokarpatská. Objavujú sa žlté ovocia, predovšetkým broskyňa, zelené jablko, hrušky, ale ako keby s trošku vyčnievajúcim alkoholom.
Podľa chutí je to opäť typické malokarpatské víno. Opäť sa prezentujú žlté ovocia, trošku ale do „zelena“: broskyňa, egreše, ďalej trošku žihľavy, ako aj voňavé-aromatické bylinky, ako rozmarín a oregáno. Alkohol trošku vyčnieva, ale nie, že by bol extra vysoký, skôr nie úplne integrovaný do celkového obrazu. Ak by niekto hľadal petrolejové charakteristiky typické pre rizlingy po niekoľkých rokoch, musí si ešte počať. Na druhej strane si myslím, že tento rizling nie je na dlhé skladovanie, skôr by som odporúčal to otvoriť teraz alebo v relatívne krátkej budúcnosti. Krátko zhrnuté, také dobré rizlingovo-aromatické vínko, ale chýba väčšia komplexnosť a možno aj hĺbka, na druhej strane sa však príjemne a ľahko konzumuje. Budem zvedavý tak o dva roky.
Hodnotenie: 2,5 hviezdičiek
Cenová kategória: 8 Eur
Potenciál: 2-3 roky
Článok bol publikovaný v denníku SME.
rasťo šuták povedal
V poslednej degustácii rizlingov (40 vín, 7 krajín) pre jeden týždenník skončil s 89/100. Z našich rizlingov, celkovo druhý. Potenciál podľa mňa má. 07 je stále geniálna! Zaujímavé sú herbálno-muškátové tóny. Ale tie sa objavovali aj v starších ročníkoch z Lorencáru. Veľmi pekný a netradičný riuzling. Škoda toho korku…
amater povedal
zo slovenskych urcite stoji za vyskusanie rizling od golguzu …
a asi aj hubinsky …
Majo povedal
Osobne musím za seba povedať a súhlasiť, že práve Hubinský má veľmi prijmený ryňak… 2011 bol naozaj skvelý! Vraj sa tak ukázal aj 2013, no priznám sa, ten som ešte nepil…