Patrím k veľkým fanúšikom moselských rizlingov. Snažím sa využiť každú možnosť ochutnať niečo nové, ale pravidelne sa vraciam aj ku svojim osvedčeným vinárstvam. Rizling od vinárstva Heymann – Löwenstein z honu Laubach bola pre mňa nová skúsenosť.
Farba typická rizlingovo-zelenožltá, intenzívna, trošku do slamovožltých tónov. Vôňa sa vyznačuje signifikantným bohatstvom aróm – je to atraktívna kombinácia florálnych aróm, zeleného jablka a trošku tam nájdete aj bylinky.
Víno vo všeobecnosti prezentuje typický svet aróm moselských rizlingov. Nájdete tam všetko od lúčnych kvietkov až po čerstvé ovocia (mne to evokovalo broskyňu…). V – dlhej – dochuti bylinky. Všetko by bolo pekné, žiaľ je tu jeden, pre moselské rizlingy nie veľmi typický prvok, ktorý mi vyslovene vadí: vysoký alkohol – 13,5%… alkohol niekedy vyslovene páli, spôsobuje sladkastý pocit a dodáva vínu pomerne robustné telo. Kyselinky sú samozrejme prítomné, intenzívne, ale alkohol nedokážu vybalansovať. Je to trošku škoda, lebo by to mohlo byť špičkové víno, materiál je vynikajúci. Dobre sa ale hodí k bielym rybám s maslovou omáčkou napríklad…
Hodnotenie: 3 hviezdičky
Cenová kategória: 35 Eur
Viac o vínach z odrody Rizling rýnsky nájdete TU – http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/najlepsie-vina-sveta/najlepsie-vina-sveta-rizling-rynsky/
Viac o Moselskej oblasti nájdete TU – http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/vinarske-regiony-a-apelacie-sveta/vinarske-regiony-a-apelacie-sveta-mosel-nemecko/
Víno nájdete v portfoliu Grandi Vini, s.r.o. – Porta Italia
Stanislav Rudý povedal
Aj keď vinárstvo Heymann-Löwenstein leží na Mosele, tak nikto ho medzi „typicky“ moselské vinárstva nezaraďuje. Pri viacerých stretnutiach s Reinhardom Löwenstein som mal možnosť s ním na túto tému diskutovať a on sám tento „nesúlad“ vôbec nerieši, skôr si kladie básnickú otázku, čo je vlastne pre oblasť Mosel typické. Ak sa vrátil o 2-3 generácie dozadu, tak moselské vína údajne vyzerali úplne ináč ako dnes. On sám tvrdí, že chce robiť vína podľa svojho hlbokého presvedčenia, v hlbokej symbióze s vinohradom, čo najlepšie – a že sa pritom nepodobajú na tie ostatné, tak to ho vôbec netrápi.
Keď sme spolu prechádzali jeho vinice a priamo na mieste nám vysvetľoval čím sa jedna od druhej odlišuje – a preto sa musia odlišovať aj samotné vína, tak som pochopil, že pre neho nado všetkým stojí terroir – a nie to, ako dorobiť „typický“ moselský Riesling.
Len tak mimochodom – z akého ročníka bola fľaša z vyššie uvedeného článku? Som presvedčený, že ročník skôr alebo ročník neskôr priniesli možno značne odlišné víno, než bolo to spomínané…