Vinári a vinárstva sa nelíšia len na základe regiónov, pestovaných odrôd, či technológií, ale aj na základe tradícií a veku. Väčšina vinárstiev vo vinárskom novom svete bola založená pred niekoľkými rokmi, desaťročiami, čo je z historickej perspektívy v podstate takmer nič. Na druhom konci sa nachádzajú niektorí európsky „dinosaurovia“ s niekoľko storočnou históriou. Takéto legendy nájdete vo Francúzsku alebo v Nemecku, napríklad v Bordeaux alebo Mosel. Tvoria aristokraciu vinárskeho sveta, sú nositeľmi regionálnych tradícií, niektorí sa stali emblematickými z pohľadu niektorej odrody.
Do tejto kategórie patrí aj vinárstvo Reichsgraf von Kesselstatt od ktorého pochádza naše dnešné víno. Ich identita je úzko spojená s údolím rieky Mosel a s odrodou Rizling rýnsky, ktorá je tam dominantná. História vinárskej dynastie Kesselstatt sa začala pred viac ako 650 rokmi. Prvá zdokumentovaná zmienka o kúpe vinohradu pochádza z 1349. Podľa listín z archívu rodiny bol v roku 1789 – susední Francúzi práve podpaľovali Bastilu – vydaný dekrét o výlučnej výsadbe rizlingu. Až do roku 1999 sídlilo vinárstvo v Palais Kesselstatt v meste Trier, ktorá patrí k najkrajším barokovým palácom severne od Álp. V súčasnosti disponuje vinárstve s vinohradmi s rozlohou 12 hektárov vo všetkých troch údoliach regiónu (Mosel, Saar, Ruwer). Ich špecialitou sú vína z rizlingu.
Dnešné víno bolo vyrobené z hrozna, ktoré pochádza z prestížneho honu Goldtröpfchen. Nachádza sa pri obci Piesport v údolí Moselu. Mimochodom ideálny región pre vínnych turistov: krásne vinohrady a najlepšie rizlingy na svete.
Víno ma stredne intenzívnu farbu, žltú s veľmi diskrétnymi zelenými tónmi. Vôňa je typická moselská. Krásna kvetnatá, s levanduľou, keď sa viac otvorí tak už aj so žltými ovociami (nektarinka, broskyňa) a so štipkou botrytického medu. Povedal by som, že ide o celkom komplexnú vôňu, s prísľubom peknej rovnováhy, vyrovnanosti, čistoty v pokračovaní.
Po ochutnaní sa pocit ovocnosti ešte posilní, ovocné charakteristiky sú silnejšie ako vo vôni. Je zaujímavé, že sa objavujú ešte aj zvyšky florálnych tónov. Impresívne sú úplne čisté línie ktoré víno prezentuje. Alkohol je o málinko vyšší než môj ideál, ale rovnováha je blízko k dokonalosti. Hoci alkohol je na úrovni 13%, kyselinky pôsobia dostatočne intenzívne, ale stále diskrétne. Víno sa postupne otvára, trošku „vzduchu“ mu prispieva, aj pocit vyššieho alkoholu sa utlmí. Dochuť je veľmi zaujímavá, uzatvára trajektóriu aróm a chutí mandľovým dojmom. Z pohľadu celkového štýlu, či zaradenia je dôležité, že sa neobjaví pre Mosel typický jemný zvyškový cukor. Na druhej strane alkohol je pomerne vysoký, predovšetkým na miestne pomery moselských rizlingov. Tým pádom je štýl vína guľatejší, ale nie sladkastý, alkohol pôsobí len veľmi diskrétne smerom k pocitu sladkastosti. V krátkosti povedané, ide o komplexné, krištáľovo čisté víno. Pri niektorých moselských rizlingoch je ovocný charakter ešte silnejší, ale tento elegantný, čistý a minerálny štýl je viac vhodný pre rizlingových puristov hľadajúcich čisté línie a aristokratickú eleganciu.
Hodnotenie: 4 hviezdičky
Potenciál: 5 + rokov
Cenová kategória: 24 Eur
Článok bol publikovaný v denníku SME.
Tak to áno…Mosel a Alsasco…rizlingy tak dokonalé a zároveň tak odlišné!