Sherry tvorí samostatnú kategóriu vo svete vín. Kategórie ako napríklad Fino, Amontillado, Oloroso, atď. dokážu prezentovať aperitívy a/alebo dezertné vína s naozaj rôznymi štýlmi, od extra-suchých, ľahších až po extra-bohaté, lahodné a sladké poklady. Tio Pepe, azda najslávnejšie Fino Sherry na svete pochádza od nemenej známeho výrobcu: Gonzáles-Byass so sídlom v v meste Jerez de la Frontera v Andalúzii.
Farba ja slamovožltá, ale nie príliš intenzívna. Vôňa je mimoriadne silná, intenzívna, zároveň absolútne „čistá“ a typická pre suché Sherry: orech, liesky, silné prvky oxidácie (viď technológiu výroby).
Po degustácii Vám Tio Pepe pripadá ako keby ste „pili“ tekuté liesky alebo orech a prichádzajú aj typické príchute kôrky chleba. Teba ešte doplniť, že ide o extra-suché a pomerne ľahké a jemné sherry.
Po otvorení by ste to mali skonzumovať čo najrýchlejšie, lebo veľmi rýchlo stráca kvalitu. V priebehu niekoľkých hodín sa stráca sviežosť a čistota a aj arómy sú oveľa menej lahodné a intenzívne.
Každopádne však Tio Pepe od Gonzáles-Byass predstavuje jednu z najlepších Fino Sherry a keď sa pozrieme na pomer kvalita/cena, tak je bezkonkurenčný. Ak by sme chceli byť veľmi „kreatívni“ (resp. “kvázi-kreatívni“), tak môžeme vyhlásiť, že ide o „Casillero del Diablo“ v kategórii Fino Sherry, samozrejme s tým podstatným rozdielom, že čílske vinárstvo vyrába vína v kategórii kvalita/cena v štýle vín z Nového sveta, kým Gonzáless-Byass patrí k tradičným výrobcom Sherry.
Tio Pepe je najlepší ako aperitív, ale odporúčal by som to aj k údeným lososom. My sme to naposledy skúšali so Sushi a tiež sa to osvedčilo.
Hodnotenie: 3 hviezdičky
Cenová kategória: 10 Eur
Jozef Stanislav povedal
TIO PEPE to je skutočne kvalita, ja ho používam pri varení do teriny foie gras spolu s porto de lilett a ostatným korením, cukrom a soľou . / Z každého 0.05l na 500 gr. bielej husacej pečienky./