Farba tmavšia okerovo-žltá, zlatistá. Vôňa je hlboká, komplexná, koncentrovaná: zelený orech, kandizovaná pomarančová kôra, mandarín, hrozienka.
Po chutnaní pokračujeme v podobnom duchu. Harmonické víno, hladké a zároveň koncentrované. Bohaté, štruktúrované.
Zelený orech, pomarančová kôra, hrozienka ale bez cukru, zelený čaj, ale taký hustý, koncentrovaný, aký majú Afganci na svojich trhoch. Po hodinke sa objaví zaujímavý jemný dymový charakter.
Rovnováha je v poriadku, kyselinky pôsobia ako keby limetky, sú dobre integrované do celkového obrazu, skôr dodávajú chrbtovú kosť z pozadia.
Veľmi špecifický štýl naturálnych, nefiltrovaných vín, musíte sa k tomu, takpovediac, prepiť, ale bude to parádny zážitok. Ak to navyše beriete ako intelektuálny zážitok, otvoria sa Vám ďalšie dimenzie.
Úprimne, rizling vlašský nepatrí k mojim obľúbeným odrodám, hoci je „naša“, stredoeurópska, som skeptický, či dokáže produkovať „veľké víno“. Ale víno od Frigyesa Botta je dôkazom, že áno – až sa mi ťažko verí, že „vlašák“ je schopný dosiahnuť takúto hĺbku a štruktúru. Super.
Hodnotenie: 3,5 / 4 hviezdičky
Potenciál: ready to drink
Cenová kategória: 16-18 Eur
Celkové hodnotenie: určite by som kúpil ešte raz
rasťo šuták povedal
Toto je veľmi vydarené víno. Rizling vlašský je schopný veľkých vecí. Ak mu to umožňuje pôvod a mentálne zázemie autora. V našich podmienkach viď staršie ročníky Mikrosvínu z Pernej alebo Kasnyikove „strapce“. Žiaľ ocitá sa podobne ako niektoré ďalšie klasické odrody na periférii záujmu. Ale pokiaľ nám nejaké vinohrady ešte v budúcnosti zostanú verím v jeho renesanciu. Aj pri šumivých vínach.