Inšpirovaný zaujímavým článkom Jancis Robinsonovej o perspektívach čínskeho vinárstva som sa rozhodol, že siahnem na jedno z dvoch čínskych vín, ktoré mám vo svojej pivnici.
Výrobcom je mamutia spoločnosť Dynasty, ktorá bola založená v rámci francúzsko-čínskej spolupráce. Víno bolo vyrobené v regióne Tianjin, približne 100 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Peking. Žiaľ, ani odrodu, ani ročník sa mi nepodarilo identifikovať, vzhľadom na to, že väčšina údajov na fľaši je uvedená v čínštine. No, a aj môj vinársky fanatizmus má určité hranice, na ktoré som teraz jednoznačne natrafil: po čínsky sa nenaučím, ani kvôli degustácii čínskeho vína.
Farba vína má značne priesvitný, až riedky, vodový charakter. To, čo ostáva má vyblednutú tehlovo-červenú farbu. Ako keby to bol starší, ale veľmi riedky Cabernet Sauvignon…
Vôňa nie je príliš intenzívna, nájdeme opäť veľmi nesmelé stopy po Kabernete, trošku parfumový charakter, ktorý je mierne štiplavý v nose. Pomerne málo ovocia.
Aróma vína pripomína veľmi „tenký“ Cabernet Sauvignon, bez „tela“. Pri trošku snaženia sa pomaličky ukazujú arómy sušeného ovocia a lekváru, čiernych ríbezlí, ale to všetko len veľmi-veľmi mierne. Po častiach prichádza až nepríjemná trpkosť, ktorá často ovláda celkový dojem. Je to príliš ľahké víno, s minimom ovocných alebo iných aróm.
Nuž, veľmi ťažko sa mi hodnotí naše tajomné červeno víno od Dynasty. Treba povedať, že ide o jednoznačné sklamanie, neoplatilo sa investovať ani tých 5 Euro, ktoré som zaplatil v domnienke, že raz treba skúsiť aj túto exotiku. Nuž, perfektný príklad, kedy exotika neznamená automaticky aj kvalitu. Možno v ten deň malo víno zlý deň, pravdepodobne onedlho skúsim ďalšiu fľašu, uvidíme. Veľa však už neočakávam…
Hodnotenie: 1 hviezdička, jednoznačné sklamanie aj pri menších očakávaniach. Maximálne na varenie.
Ako hodnotíme
Cenová kategória: 5 – 7 Eur
hello
a čo korkové zátky – vo vybraných podnikoch ich dávajú na tanierik k flaške vína, čo s tým, zistím niečo aj zo zátky ? Nedávno som čítal diskusiu v TV Oko o problematike korkových zátok vo flašiach.
Nezistil som či je to pre uskladnenie vína plus alebo mínus
O výhodách, resp. nevýhodách korkových zátok sa vedie intenzívna diskusia aj medzi vinármi a odborníkmi na víno. V Európe väčšinou ešte stále preferujú korok, kým čím ďalej tým väčšia časť tzv. vinárskeho nového sveta používa plasty alebo hliníkový uzáver. Treba však dodať, že aj v Novom svete sa napríklad k takým kultovým vínam ako Opus One alebo Ridge Monte Bello stále využívajú klasické korkové zátky. V prípade hviezd sa s netradičným riešením stretnete napríklad u vín Cloudy Bay z Nového Zélandu.
Korok je organická látka, čo znamená, že existujú určité riziká, napríklad môže byť nakazený TCA (trichlóranizol), dôsledkom čoho víno získa nepríjemnú „korkovú“, plesňovú príchuť a zápach. Samozrejme riziko je možné znížiť pouzívaním kvalitných korkov, avšak nie je možné úplne eliminovať. Približne 3-4 % vín sa znehodnocuje práve kvôli tomu, vrátane tých najkvalitnejších. Treba ale dodať, že alternatívne riešenia sa začali využívať masovo až v poslednom období, preto ešte nie je známy ich dlhodobý vplyv na kvalitu vína pri dlhom uskladnení.
Napriek rizikám som ja osobne „tradicionalista“, až na niektoré výnimky (napr. Cloudy Bay Sauvignon Blanc). Samozrejme je to subjektívny postoj, ale pre mňa tvorí rituál tradičného otvárania dôležitú časť celkového zážitku. Len jedna otázka: viete si predstaviť, že si otvoríte Chateau Margaux a nenájdete korok, ale niečo umelé?
Nie to iste nie. Predpokladám teda, že korková zátka na tanieriku v podniku má naznačiť (aj rituálne) možnosť dokázať kvalitu vína aj takto ?
– samozrejme ku kvalitným vínam sa väčšinou používa aj kvalitnejší korok
– je to ale aj možnosť skontrolovať či víno nemá nejakú závadu – na „lepších miestach“ sa nemôže stať, že sa k Vám dostane víno s nejakou závadou. Sommelier to zistí pred podávaním.