Niektorí moravskí vinári celkom úspešne experimentujú so starodávnou gruzínskou „technológiou“, resp. spôsobmi výroby vína. Ide napríklad o používanie tzv. kvevri (veľké hlinené amfóry). Dnešná frankovka modrá prešla podobnou cestou – pomleté hrozno zrelo 6 mesiacov v kvevri. Nefiltrované, s minimálnym použitím síry.
Farba trochu nejasná, taká červená, by som povedal. Vôňa surová, jemne zemitá, ale v stopách cítiť aj červené ovocia.
Štýlovo hneď cítiť „naturálny“ prístup, ktorý víťazí nad odrodovými charakteristikami. Zemina, lesné lístie, bobkový list, trochu rozmarín. Acidita celkom intenzívna, typická pre frankovku, dobre integrovaná. Vo všeobecnosti sa človek nemôže sťažovať na balans. Nie je to extra komplexné alebo štruktúrované víno, ale na druhej strane ponúka špecifický zážitok. Mne sa naturálne vína na Slovensku páčia viac, aby som bol úprimný…
Hodnotenie: korektné 3 hviezdičky
Potenciál: otvoriť teraz, neodkladal by som
Cenová kategória: 11-12 Eur
Celkové hodnotenie: zaujímavá skúsenosť, ale z tohto konkrétneho vína fľaša stačila.
Pridaj komentár