Portské je azda najslávnejším sladkým, dezertným vínom sveta. Mladé kvalitné portské je dynamické, bohaté, ovocné, po rokoch získava jemnosť, zamatovú štruktúru a po desaťročiach sa stáva neuveriteľne hladkou. Degustovať 30 ročný ročníkový Port patrí k najkrajším zážitkom aký si v súvislosti s vínami viem predstaviť. Tento tekutý poklad sa vyrába v Portugalsku, v Údolí rieky Douro na severe krajiny. Je to čarovná krajina: často až nepredstaviteľne strmé terasy nad riekou, plné vinohradov. Ústie Douro nájdete pri meste Porto (druhé najväčšie v Portugalsku), kde sa nachádzajú sídla slávnych „domov“ vyrábajúcich portské.
Aj v prípade portského platí to, čo vo väčšine slávnych vinárskych regiónov: dobré meno oblasti vytvára špička a väčšina sa „zvezie“ priemernými vínami na sláve tých kvalitných. Na Slovensku patrí takmer k zázrakom nájsť kvalitné portské: to, čo nájdete v supermarketoch je na viac ako 99 percent vhodné akurát na varenie a vo vinotékach je kvalitný Port skôr raritou.
Pri Vašich cestách za kvalitným portským sa musíte vybrať po slávnych domoch, ako napríklad Taylor´s, Dow´s, Cockburn´s, Ferreira, Quinta de Noval, Graham´s, Warre´s, Nieport, Fonseca, Croft, Offley, Osborne a podobne. Veľká časť portských vinárstiev a „domov“ je tradične v britských rukách. Briti sú tradične najväčšími konzumentmi kvalitného portského a stáročia ovládali svetový trh s týmto artiklom. Popri portugalských mestách nájdete asi najkrajší a najširokospektrálnejší výber portských práve v Londýne. Tradície sú jednoducho tradície…
Trošku zjednodušene sa portské vyrába nasledovne: v podstate známy proces kvasenia červeného vína sa zastaví pridaním kvalitného vínneho destilátu („aguardente“) v štádiu kedy je obsah zvyškového cukru cca polovičný pôvodnej úrovne, 90 g/l. V priemere sa k 440 l vína pridáva 110 litrov aguardente, t.j. spolu 550 litrov, čo je jeden typický portský sud. Destilát zastaví proces kvasenia a výsledkom je „produkt“, ktorý je sladký a zároveň obsahuje vysoký obsah alkoholu. Je sladké, lebo si zachovalo veľkú časť prirodzeného cukru a alkoholicky silné, kvôli pridanému alkoholu. Vzhľadom na prerušený a tým pádom príliš krátky proces kvasenia nezostal čas na to, aby všetky triesloviny a ďalší vzácny obsah šupky boli „odovzdané“ vínu. Rieši sa to tradične ľudskou silou, rytmickým „vyšľapovaním“: šupka a mušt „v jednom“ – údajne to je tajomstvo typickej farby portského, intenzívnych ovocných aróm, ako aj dlhovekosti. Realita je samozrejme trošku iná: drvivá väčšina vinárstiev už nahradila tento proces mechanickými riešeniami.
Najlepšie portské sú vyrábané z autochtónnych portugalských odrôd, ako Touriga Nacional, Tinta Roriz (v susednom Španielsku známa pod menom Tempranillo), Tinta Barroca, Touriga Francesca, Tinta Amarela a Tinto Cao.
Terroir nie je neznámym pojmom ani v údolí Douro. Všetky vinohrady (tzv. Quintas) sú klasifikované do kvalitatívnych úrovní, kategórií od A do F. K najslávnejším vinohradom patria okrem iných legendárny Quinta de Vargellas (vo vlastníctve Taylor´s), Carvalhas, Malvedos, Fontela, Sagrado, atď.
Portské má rôzne kvalitatívne, štýlové úrovne a podoby. Nižšie sú uvádzané tie najzákladnejšie:
Vintage Port. Najvyššia forma existencie portského. V priemere z desiatich ročníkov sú oficiálne deklarované približne len tri ako „Vintage Port“, čiže rok kedy sa ročníkové portské vôbec vyrobí. Ročníkové portské sa fľašuje ako dvojročné a z celkovej produkcie vinárskych domov predstavuje úplne maličký zlomok. Ich potenciál sa meria v desaťročiach, ale sú známe prípady, kedy sa otvorili viac ako 100-ročné ročníkové portské a znalci ich považovali za nebeské, neuveriteľné, rozprávkové. Ešte jedna dôležitá poznámka: keďže sa vývoj ročníkového portského nezastavil po fľaškovaní, postupne sa na fľaši vytvorí sediment. Z tohto dôvodu je nevyhnutné ročníkové portské pred konzumáciou dekantovať.
Late Bottled Vintage (LBV). Portské tejto kategórie sa vyrábajú v dobrých až veľmi dobrých, ale nie vynikajúcich ročníkoch, čiže vtedy keď nebol deklarovaný Vintage Port. Víno strávi v drevených sudoch niekoľko násobne viac času ako ročníkové: 4 až 6 rokov. Štýlovo sa podobajú na ročníkové portské, na rozdiel od ročníkových portských však sú vhodné pre okamžitú konzumáciu a majú podstatne menší potenciál vývoja vo fľaši (do 6 až 8, vo výnimočných prípadoch a kvalite10 rokov). Niekoľko rokov v pivnici ich zjemní a jednoznačne im prospeje.
10-20-30-40 years old Tawny. Portské ktoré zrelo pomerne dlhú dobu v drevených sudoch, podstatne dlhšie ako ročníkové. Počas tohto obdobie sa radikálne mení farba moku: stáva sa svetlejšou, odkiaľ pochádza aj jej názov: „Tawny“. Portské patriace do tejto kategórie získava jemný, zamatový charakter podstatne rýchlejšie. Ich potenciál fľašového zrenia sa datuje tiež na desaťročia, ale dajú sa konzumovať aj mladšie.
Ruby. Priemerné portské, ktoré strávilo určitý čas, väčšinou menej ako rok, v drevených sudoch, ale nie je určené na dlhodobé uskladnenie. Ak sa k tomu dostanete otvorte to čím skôr, kým sa uplatní ovocnejší charakter, ktorý rýchlo mizne.
rasťo šuták povedal
Fajn. Porto v skratke. Jedna maličkosť. Quinta do Crasto, Quinta do Côtto, Quinta do Vallado, Quinta do Portal atď., sa dajú chvalabohu na Slovensku kúpiť…Kto hľadá nájde…
Lala povedal
Môžem sa opýtať, aké je biele portské?
admin povedal
Väčšina je suchá, sladké biele portské je výnimočný jav. Najlepšie spravíte, ak to otvoríte čím skôr po kúpe, nie sú totiž určené na dlhé skladovanie.
Admin povedal
„Ročníkové Porto patrí k základnej výbave gentlemana dobrých spôsobov“ (R.K.)
Autor myšlienky je naozaj skúsený a múdry človek (a dúfam, že sa nehnevá kvôli citovaniu myšlinky 🙂
Peter povedal
Tak to je zvlasntne pretoze ja som narazil iba na sladke bile portske, asi som mal stastie 😀
Co znamena ze niesu urcene na dlhe skladovanie? 3 roky vydrzia?
Anonym povedal
vydrzia, aj ja som mala iba sladke…asi sme nemali stastie na suche, sandeman je aj suche…
Stanislav Rudý povedal
U bielych portských vín to je s ich sladkosťou, či suchosťou dosť relatívne. Napríklad Niepoort White má 102 gramov cukru na liter a Niepoort Dry White ešte stále 43 gramov.
Predstava bieleho vína s takýmto množstvom cukru u mňa nepôsobí ktovieako „sucho“.
Admin povedal
OK, tak aby sme tu nehrali so slovíčkami, tak oficiálne vyhlasujem, že hoci väčšinou je suché ale biele portské môže byť aj suché aj sladké 😀
S povedal
Admin, vôbec som nechcel spochybniť, že biele portské môže byť suché aj sladké – je tomu naozaj tak. Len v prípade označenia „suché portské“ sa údaje o obsahu cukru pohybujú v rozsahu, ktorý vôbec nezaručuje, že výsledné víno bude naozaj suché (v našom ponímaní), pretože ak viaceré firmy oficiálne uvádzajú u svojich suchých portských obsahy medzi 30 – 44 gr, tak ťažko toto víno môže byť iné ako sladké, alebo aspoň nasladlé.
Naopak, Taylor´s u svojho Chip Dry uvádza len 3,5 gr a v tomto prípade verím, že sa jedná naozaj o suché víno.
Tu išlo skôr o to, že ak si niekto podľa etikety kúpi suché biele portské a toto víno chutí nasladlo, tak má pocit, že nemal šťastie na suché…
Admin povedal
jasné, chápeme sa… vďaka
Radka povedal
Momentálne sa nachádzam v Portugaslku … priznávam že vo víne mam len ten prehľad čo sa dočítam na nete, … preto si chcem nechať poradiť čo zaručene skúsiť prípadne si odniesť domov
ďakujem
admin povedal
Dobry den,
zavisi to od toho aky styl preferujete. Urcite by som poradil vyskusat autochtonne miestne odrody z regionov Dao, Douro (biele aj cervene), napriklad z odrody Touriga Franca, Touriga National, atd. Vacsinou sa tam vyrabaju cuvecka, cize vina z viacero odrod, hladajte tie z miestnych. Nemozete vynechat portske – od vinarstiev Taylor´s, Warre´s, Dow´s, Offley, atd. Pomerne pekny prehlad najdete tu – http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/vinarske-regiony-a-apelacie-sveta/vinarske-regiony-a-apelacie-sveta-udolie-douro-portoport/
Vintage Port, cize rocnikove portske je top, ale peknu alternativu ponukaju tzv. Late Bottled Vintage (LBV) – kym rocnikove stoji cca 50 do 100 Eur falsa, LBV uz za 15-20, moj favorit v tejto kategorii je Taylor´s. A ak ste uz v Portugalsku, skuste aj Madeiru – viac orieskove, karamelove sladke, v podstate ju mozete drzat aj 100 rokov, bude stale len lepsia. Vyrobcivia napriklad Henriques-Henriques alebo Cossard-Gordon…
Ak mate dalsie otazky, kludne napiste, pripadne ak vas zaujima nieco konkretne, rad poradime 🙂
Krasny pobyt vam zelam..
Tina povedal
Dobrý deň. Snažím sa vygoogliť aký je správny spôsob skladovanie portského po jeho zakúpení. Máme v úmysle kúpiť vintage z roku 2011 (čo je rok narodenia nášho dieťaťa) a chceme mu ho uschovať…ale kde a ako? 😉 Ďakujeeem a pekný deň prajem.
admin povedal
Dobry den,
vynikajuci napad, gratulujem…
Najlepsie je najst tmavu pivnicu so stabilnou teplotou okolo 12 stupnov, so stalou humiditou okolo 75..
a treba najst samozrejme nejakeho dobreho vyrobcu… vase dieta bude mat obrovsku radost..
este raz gratulujem..
Robert