Tokaj, resp. Tokajský región patrí k najdôležitejším vinárskym regiónom sveta v kategórii sladkých vín. V medzinárodnom porovnaní sa dá prirovnať k slávnej francúzskej (sub)oblasti Sauternes. Na oboch miestach produkujú prirodzene sladké, dlhoveké moky – na rozdiel od podobne dlhovekých, avšak „neprirodzených“ sladkých vín, ako napríklad Portské. Tokajské vína boli stáročia slávne v európskych kráľovských dvoroch, k ich fanúšikom patrili ruskí cári alebo najslávnejší francúzsky kráľ, Ľudovít XIV. V niektorých londýnskych aukčných spoločnostiach sa sem-tam objavia klenoty z 19., alebo zo začiatku 20. storočia („Tokay“). Žiaľ, obdobie komunizmu, najmä presadzovanie kvantity nad kvalitou a izolácia strednej a východnej Európy od zvyšku sveta mali negatívny vplyv aj na vývoj v Tokajskej oblasti. V posledných dvoch desaťročiach sa však objavili dôležité iskričky nádeje a postupne aj pozoruhodná kvalita.
Za svoju unikátnosť vďačí Tokaj miestnej mikroklíme a ušľachtilej plesni zvanej Botrytis cinerea („botrytída“). Prirodzená vysoká humidita a miestna klíma vytvárajú ideálne podmienky na to, aby botrytída napádala cibéby. Hoci na niekoho pôsobí neesteticky, výsledkom je, že „vysáva“ vlhkosť a na druhej strane sa neuveriteľne zvýši koncentrácia aróm. Je zvláštne, že jedno z najlepších sladkých vín sveta vzniká vďaka takej anomálii, ktorá sa tým pádom stáva zázrakom prírody…
Na rozdiel od iných vinárskych regiónov, ktoré sa na tejto stránke objavili v tomto prípade, ak dovolíte, nebudem riešiť kde sa vlastne Tokaj nachádza – myslím si, že je to dostatočne známe. Nebudem sa zaoberať ani spormi medzi Slovenskom a Maďarskom, snáď sa k tomu dostanem v ďalšom článku. Dôležité je, že tento slávny región bol po prvej svetovej vojne rozdelený na rozlohovo väčšiu maďarskú a na slovenskú časť s menšou rozlohou. Uvedomujem si dôležitosť právnej ochrany a s týmto faktorom súvisiacej kontroly kvality, ja len k tomu dodávam jednu poznámku: v konečnom dôsledku veľmi dôležitú, ak nie rozhodujúcu úlohu bude zohrávať kvalita a pomer kvalita/cena…
Tokajské odrody a ich charakter
V Tokajskej oblasti sú historicky prítomné a zákonom umožnené štyri miestne odrody: Furmint (najdôležitejší), Lipovina, Muškát a Zéta (v maďarčine Lipovina – Hárslevelu, Muškát – Sárgamuskotály, názvy ďalších dvoch sú totožné). Ja samozrejmosťou, že Tokajské je možné vyrobiť len z hrozna ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Najdôležitejšou odrodou je Furmint, ktorý je naozajstná miestna regionálna „špecialita“. Okrem Tokaja sa s vínom z tejto odrody stretnete snáď len v Slovinsku (tam sa však nájdu veľmi kvalitné kúsky, viď napríklad vinárstvo Dveri-Pax). Predovšetkým na maďarskej strane sa v poslednom desaťročí miestni vinári, na čele s priekopníkom Istvánom Szepsym, snažia vyrobiť „veľké suché biele víno“ práve z tejto odrody. Vína – najmä selektované na základe jednotlivých honov, ako napríklad Szent Tamás, Nyúlászó a pod. – majú ambície preraziť na globálnom trhu v kategórii top-end. Ako ambícia sa často spomína „dobehnutie“ Burgundska… (chce to asi len zopár storočí experimentovania s terroirom…). Tento francúzsky región je pre miestnych vinárov vzorom aj kvôli dôrazu na neskutočné množstvo „terroirov“, preto ten dôraz na hony… Okrem miestnej klímy je dôležitá pôda a geologické charakteristiky: kvôli geologickému dedičstvu v podobe starodávnych sopiek majú byť miestne vína minerálne.
Druhy vín
Suché biele vína (najkvalitnejšie z odrody Furmint).
Najlepšie sú selektované, majú ovocno-minerálny charakter. Čas ukáže, ako to bude so schopnosťou dlhodobého potenciálu a zrenia v pivnici. Zatiaľ sú najlepšie suché Furminty 2 až 3-ročné, len výnimočne a v prípade najlepších vín viac.
Samorodné suché (maď.: Száraz szamorodni)
„Odpoveď“ Tokaja na suché sherry. Vynikajúci aperitív, žiaľ nie je príliš v móde, hoci sa najlepšie vyrovnajú suchým aperitívom z juhošpanielskej/andalúzskej oblasti Jerez. Oxidatívny charakter, typické arómy oriešok, orechov a chleba.
Samorodné sladké (maď.: Édes szamorodni)
Jedna z mojich obľúbených tokajských vín. Je ľahšie ako výbery, kedykoľvek to môžete otvoriť, veľmi dobre sa konzumuje. Najlepšie sú bohaté, mimoriadne aromatické, agátovo-medové, ovocné so žoviálnou aciditou. Tip: skúste to po ľahkej večeri s datľami/figami plnenými so syrom, pustite Vivaldiho a tak 😀
Mášláš (maď.: Máslás)
Vyrába sa alkoholickým kvasením muštu naliateho na kvasničné kaly samorodného alebo výberu. Minimálna doba dozrievania sú dva roky, z toho rok v sudoch.
Fordítáš (maď.: Fordítás)
Fordítáš sa vyrába alkoholickým kvasením muštu naliateho na matolinové výlisky z cibéb. Podobne ako Mášláš, minimálna doba dozrievania sú dva roky, vrátane 1 roka stráveného v drevených sudoch.
Tokajský výber (maď.: Tokaji Aszú)
Najkoncentrovanejšie, najbohatšie a ťažšie Tokajské vína. Cibéby napadnuté botrytídou sa pridajú do muštu a výsledným produktom je Tokajský výber. Podľa množstva pridaných cibéb na jeden „gonczský sud“ (tradične 136 litrov) muštu rozlišujeme 3 až 6 putňové výbery. Množstvo zvyškového cukru má nasledovné predpísané hodnoty: u 3-putňových minimálne 60 g/liter, 4-putňový minimálne 90g/l, 5-putňový nad 120 g/liter, a 6-putňový minimálne 150 g/liter. Musia vyzrievať minimálne tri roky, z toho minimálne dva roky v drevených sudoch.
Esencia-nektár
Vzniká, resp. je vyrobené za „samotoku“ zo špecificky selektovaných cibéb. Obsah prírodného cukru je neuveriteľných (minimálne) 450 g/liter ale sú dokumentované aj moky s obsahom až 800 gramov na liter. Dozrieva minimálne tri roky, z toho dva v drevených sudoch. Obsah alkoholu je výrazne nižší. Najvyššia forma existencie Tokajského…
Vinári a vinárstva
Na slovenskej strane patria k najznámejším Tokaj Macik Winery (dvojnásobný víťaz súťaže „Vinár roka“), Ostrožovič, Galafruit, Tokaj and Co., Chateau Viničky a ďalšie. V Národnom salóne vín 2010 boli ocenené nasledovné Tokajské vína: Tokaj cuvée – J&J Ostrožovič, Tokajský výber 4 putňový – J&J Ostrožovič, Tokajský výber 5 putňový – J&J Ostrožovič, Tokajský výber 6 putňový – Tokaj&Co. s.r.o., Tokajský výber 6 putňový – Tokaj&Co. s.r.o. a Tokajská výberová esencia – Tokaj&Co. s.r.o.. V NSV 2009 v kategórii sladkých vín vyhral Tokajský výber 4-putňový 1995 – Tokaj & Co., s.r.o..
Na maďarskej je počet vinárov a vinárstiev podstatne väčší. Tí najlepší sa dajú v podstate rozdeliť do dvoch skupín: menšie „rodinné vinárstva“, ako napríklad István Szepsy (ťahúň v oblasti kvality a inovácií), Bott, Árvay, Demeter, Pannon Tokaj, a väčšie vinárstva ktoré vznikli po rozsiahlych investíciách francúzskych, nemeckých a španielskych investorov: Oremus (patrí do skupiny Vega Sicilia), francúzske investície ako Disznóko, Pajzos, Megyer, ďalej do tejto kategórie patrí aj Degenfeld a Royal Tokaji, s účasťou Hugha Johnsona.
Veľa šťastia, otvorené oči a myseľ prajem každému a najmä pohodu pri experimentoch a degustáciách Tokajských vín 😀
Len na doplnenie je možné uviesť ešte aj piatu povolenú odrodu v Tokaji (od r. 2004) – je ňou historické Kövérszölö.
A ak by sme hľadali Furmint mimo tokajskej oblasti, tak určite nemožno zabudnúť na Rakúsko, kde v okolí Rustu sa niektorí vinári tejto odrode začali intenzívne venovať a výsledky stoja za povšimnutie. Vína z vinárstiev ako napr. Heidi Schröck, Peter Schandl alebo Michael Wenzel už dali o sebe vedieť, hoci štylisticky sú niekde úplne inde než napr. suché Furminty od Istvána Szepsy.
Stano, vďaka. Na tie burgenlandské Furminty sa určite pozriem, máme nejaký zdroj?
Vď.
Nievem ci viete alebo ne, od Magazyn Wino (Polsko) v decembri 2010 Szepsy dostal titul VINAR STOROCIA !!!
Asi ten Szepsy naozaj vie nieco, ne!? Kedy bude mat Macik alebo Ostrozovic take tituly? Alebo kedy budu slovenske tokajske vina vo viac Michelin hviezdickovych restauraciach??
Skúsme trošku viac konštruktívny, odborný a menej emociálny prístup. Bude to lepšie pre každého.
fotky novej vyhliadkovej veže http://trebisov.korzar.sme.sk/c/7834381/tokaj-ma-novu-dominantu-pozrite-si-ako-vyzera-vyhliadkova-veza.html?ref=cl
Otec bol jedným z tých ktorý ju stavali. ohromná stavba si vyziadala hodne prace a nervov…