• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O nás
  • Ako hodnotíme
  • Články

Rozhovor s Jaroslavom Ostrožovičom

03/07/2008 By admin Komentujte

Jaroslav OstrožovičPripravili sme pre Vás rozhovor s ďalším slovenským vinárom, teraz však z východu, priamo z Tokajskej oblasti. Jaroslav Ostrožovič.

1. Váš prvý zážitok s vínom?

Víno odmalička patrilo k môjmu životu. Otec záhradkársky pár stovák litrov vyrábal a tak som mal možnosť jeho vôňu spoznať veľmi skoro.

2. Kedy ste sa začali profesionálne zaoberať s vínom?
Vyrábať víno sám som začal v r. 1983, vtedy som vyrobil svoje prvé putňové víno. Profesionálne som sa vínu začal venovať od roku 1990, kedy som spolu s manželkou založil firmu, ktorá spočiatku fungovala pod rodičovským domom v Slovenskom Novom Meste. Keď sme sa troška rozrástli, presťahovali sme výrobu do Veľkej Tŕne, kde sme postupne odkúpili a zrekonštruovali zopár budov schátraného štátneho majetku a vybudovali sme tu zázemie na „vínnu turistiku“.

3. Ktorá je Vaša obľúbená odroda?
Mám rád všetky 3 tokajské odrody Furmint, Lipovina, Muškát žltý. Zvlášť Muškát žltý je odroda, ktorá nás každoročne obdarí niečím novým. Robíme tieto vína reduktívne a tak si zachovávajú svoj nádherný buket a keď sú v prívlastkových kategóriách, z dobre vyzretého, až prezretého hrozna, naozaj sú krásne.

4. Ako by ste hodnotili ročník 2007?
Rok 2007 bol na Tokaji extrémne horúci a extrémne suchý. Až dažďové zrážky začiatkom septembra  doslova zachránili oberačky na Tokaji a okrem toho spustili tvorbu cibéb, ktoré sú základom tokajských výberových vín. Oberali sme ich, samozrejme ručne, až do 9.11.2007. Vytvorili sa vo veľkom množstve, takže sa za 3-5 rokov môžeme tešiť na klasické tokajské výbery. Ale k tomu ešte treba vykonať množstvo práce a drobných aj väčších vinárskych operácií. Okrem  prívlastkových vín sa nám podarilo vyrobiť aj krásne slamové víno,  takže s ročníkom 2007 sme ozaj spokojní.

5. Ktoré odrody sú podľa Vás najperspektívnejšie na Slovensku?
Ťažko hodnotiť perspektívu niektorých  odrôd , na Slovensku v každom prípade zostávajú moderné Chardonay a Sauvignony, ale myslím, že veľký potenciál majú aj ďalšie odrody, a to odrody typicky slovenské, vyšľachtené na Slovensku (Devín, Dunaj a podobne).

6. Sortiment Vašich vín?
Náš sortiment vín je veľmi široký. Okrem 3 tokajských odrôd v rôznych  prívlastkoch robíme klasické tokajské výbery a potom – stále vymýšľame novinky typu ľadové alebo slamové z tokajských odrôd. A verte, že tieto prvotiny z našej vinárskej dielne slávia úspechy, a to aj medzinárodne. Tu sa prejavuje veľká výhoda vlastných viníc, necháme si hrozno dozrieť podľa našej potreby a najmä, podľa zákona Vína. V súčasnosti je v našom portfóliu okolo 40 druhov vín v rôznych ročníkoch a prívlastkoch.

7. Na ktoré ocenenie ste najviac pyšný?
Určite k tým najvzácnejším patrí jedno z prvých medzinárodných ocenení v LJUBLJANE z roku 1992 , za paradoxne Sauvignon, vyrobený z nakúpeného hrozna.
Príjemných je aj účasť piatich našich vín v stovke najlepších v Národnom salóne vín SR za rok 2007 .Potešilo nás aj naše, na Slovensku prvé Tokaj cuvée, r.2006, slamové víno, vyrobené z Muškátu a Lipoviny, ktoré získalo okrem viacerých medailí a šampiónov na česko-slovenskej pôde aj veľkú zlatú medailu v Moldavsku – Kišineve a zlatú medailu na celosvetovej výstave Vinialis v Paríži. Toto víno sa objaví v knihe medzi 1000 najkrajšími vínami sveta, čo je nám veľkou cťou. Ocenenia z takýchto vážnych a renomovaných výstav sú naozaj cenné a povzbudia  do ďalšej práce…. Poteší však aj to, keď niektorý z našich „verných“ zavolá a povie – tak toto víno sa vám naozaj pekne vydarilo, to je radosť piť…

8. Vaša obľúbená kombinácia víno – jedlo?
Zasa som u nás  doma – Muškát žltý kabinet a k tomu grilovaný losos. Alebo náš Cabernet sauvignon klaret a k nemu morka s gaštanovou plnkou – zasvätení vedia, o čom hovorím. Náš klaret je už tretí rok doslova rozobratý v priebehu troch týždňov. Ale nepohrdnem ani 5 putňovým Tokajom s husacou pečeňou… To mám naozaj rád.

Jaroslav Ostrožovič

Rubrika:Rozhovory Značky: , Ostrožovič, rozhovor, slovenské víno, slovenský vinár, Tokaj, vinár

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

  • Zoznam vinoték na Slovensku
  • Distribútori a dovozcovia kvalitných vín na Slovensku

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: V USA a Číne sú veľmi populárne. Pre mňa zbytočne veľa...
  • rasťo šuták: Jasné. Nie je to zlé, ale je tam viacero nepochopiteľných úletov...
  • admin: Tento komment asi mal ist k Wine Spectatoru, vsak? 🙂 ..inac ktore...
  • rasťo šuták: Veľa skvelých vín, ale niektoré PR nominácie si mohli odpustiť.
  • rasťo šuták: Výborné vína, ale hodnotenie v úvode považujem za trošku...
  • Jakub: Skvelý článok o víne! Niektoré z uvedených vín som mal aj ja a musím...
  • rasťo šuták: Veľmi, veľmi dobré vína. Potichu závidím…
  • rasťo šuták: Súhlasím. Väčšina vín je skvelá. Ale hodnotu niektorých vín bez...

Copyright © 2019 · Červené a biele - víno a viac