Pripravili sme pre Vás rozhovor s ďalším slovenským vinárom, teraz však z východu, priamo z Tokajskej oblasti. Jaroslav Ostrožovič.
1. Váš prvý zážitok s vínom?
Víno odmalička patrilo k môjmu životu. Otec záhradkársky pár stovák litrov vyrábal a tak som mal možnosť jeho vôňu spoznať veľmi skoro.
2. Kedy ste sa začali profesionálne zaoberať s vínom?
Vyrábať víno sám som začal v r. 1983, vtedy som vyrobil svoje prvé putňové víno. Profesionálne som sa vínu začal venovať od roku 1990, kedy som spolu s manželkou založil firmu, ktorá spočiatku fungovala pod rodičovským domom v Slovenskom Novom Meste. Keď sme sa troška rozrástli, presťahovali sme výrobu do Veľkej Tŕne, kde sme postupne odkúpili a zrekonštruovali zopár budov schátraného štátneho majetku a vybudovali sme tu zázemie na „vínnu turistiku“.
3. Ktorá je Vaša obľúbená odroda?
Mám rád všetky 3 tokajské odrody Furmint, Lipovina, Muškát žltý. Zvlášť Muškát žltý je odroda, ktorá nás každoročne obdarí niečím novým. Robíme tieto vína reduktívne a tak si zachovávajú svoj nádherný buket a keď sú v prívlastkových kategóriách, z dobre vyzretého, až prezretého hrozna, naozaj sú krásne.
4. Ako by ste hodnotili ročník 2007?
Rok 2007 bol na Tokaji extrémne horúci a extrémne suchý. Až dažďové zrážky začiatkom septembra doslova zachránili oberačky na Tokaji a okrem toho spustili tvorbu cibéb, ktoré sú základom tokajských výberových vín. Oberali sme ich, samozrejme ručne, až do 9.11.2007. Vytvorili sa vo veľkom množstve, takže sa za 3-5 rokov môžeme tešiť na klasické tokajské výbery. Ale k tomu ešte treba vykonať množstvo práce a drobných aj väčších vinárskych operácií. Okrem prívlastkových vín sa nám podarilo vyrobiť aj krásne slamové víno, takže s ročníkom 2007 sme ozaj spokojní.
5. Ktoré odrody sú podľa Vás najperspektívnejšie na Slovensku?
Ťažko hodnotiť perspektívu niektorých odrôd , na Slovensku v každom prípade zostávajú moderné Chardonay a Sauvignony, ale myslím, že veľký potenciál majú aj ďalšie odrody, a to odrody typicky slovenské, vyšľachtené na Slovensku (Devín, Dunaj a podobne).
6. Sortiment Vašich vín?
Náš sortiment vín je veľmi široký. Okrem 3 tokajských odrôd v rôznych prívlastkoch robíme klasické tokajské výbery a potom – stále vymýšľame novinky typu ľadové alebo slamové z tokajských odrôd. A verte, že tieto prvotiny z našej vinárskej dielne slávia úspechy, a to aj medzinárodne. Tu sa prejavuje veľká výhoda vlastných viníc, necháme si hrozno dozrieť podľa našej potreby a najmä, podľa zákona Vína. V súčasnosti je v našom portfóliu okolo 40 druhov vín v rôznych ročníkoch a prívlastkoch.
7. Na ktoré ocenenie ste najviac pyšný?
Určite k tým najvzácnejším patrí jedno z prvých medzinárodných ocenení v LJUBLJANE z roku 1992 , za paradoxne Sauvignon, vyrobený z nakúpeného hrozna.
Príjemných je aj účasť piatich našich vín v stovke najlepších v Národnom salóne vín SR za rok 2007 .Potešilo nás aj naše, na Slovensku prvé Tokaj cuvée, r.2006, slamové víno, vyrobené z Muškátu a Lipoviny, ktoré získalo okrem viacerých medailí a šampiónov na česko-slovenskej pôde aj veľkú zlatú medailu v Moldavsku – Kišineve a zlatú medailu na celosvetovej výstave Vinialis v Paríži. Toto víno sa objaví v knihe medzi 1000 najkrajšími vínami sveta, čo je nám veľkou cťou. Ocenenia z takýchto vážnych a renomovaných výstav sú naozaj cenné a povzbudia do ďalšej práce…. Poteší však aj to, keď niektorý z našich „verných“ zavolá a povie – tak toto víno sa vám naozaj pekne vydarilo, to je radosť piť…
8. Vaša obľúbená kombinácia víno – jedlo?
Zasa som u nás doma – Muškát žltý kabinet a k tomu grilovaný losos. Alebo náš Cabernet sauvignon klaret a k nemu morka s gaštanovou plnkou – zasvätení vedia, o čom hovorím. Náš klaret je už tretí rok doslova rozobratý v priebehu troch týždňov. Ale nepohrdnem ani 5 putňovým Tokajom s husacou pečeňou… To mám naozaj rád.
Pridaj komentár