Rioja je najznámejšou vinárskou oblasťou Španielska. Hoci sa v posledných desaťročiach na španielskej vinárskej mape objavili ďalšie regióny – Priorat, Ribera del Duero, Rueda, Katalánsko a iné – Rioja stále produkuje najväčšie množstvo kvalitných vín v tejto juhoeurópskej krajine. Dostať sa do regiónu nie je jednoduché, ale ani príliš komplikované. Z Viedne sa ľahko dostanete do Madridu (priamy let cca 3 hodiny, ale môžete letieť aj cez Frankfurt, v tom prípade pozor na batožinu 🙂 ) a odtiaľ sa vydáte na sever. Najbližšie veľké mestá sú Burgos (nádherná katedrála) a Pamplona (každoročné fiesty s býkmi v hlavnej úlohe už ani nespomeniem…). Druhá možnosť je letieť do Barcelony a odtiaľ smerom na západ, cez Zaragozu.
Rioja je najstarším a donedávna jediným vinárskym regiónom Španielska, ktorý získal štatút DOCa – Denomináción de Origen Calificada, t.j. najvyššie kvalitatívne zaradenie. Víno sa v Rioje vyrábalo od čias Rimanov, avšak sláva oblasti sa začala v 19. storočí, po kríze v Bordeaux spôsobenou fyloxérou. Négocianti z Francúzska, predovšetkým z Bordeaux hľadali kvalitné červené vína aby nahradili výpadok vlastných vín. K prvým lastovičkám patrili dodnes slávne vinárstva: Marqués de Riscal a Marqués de Murrieta. Staršie vína z regiónu strávili dlhý čas vo väčších amerických dobových sudoch a získali tým vanilkovú-sladkastú príchuť, pričom vanilka dodnes patrí k typickým arómam týchto vín. Novšie vína majú ovocnejší charakter a strávia menej času v dubových sudoch, ktoré sú navyše často menšie a francúzske. Určitý rozpor medzi „tradičnou“ a „novátorskou“ školou dodnes existuje. K tradičným sa zaraďuje napríklad „bodega“ La Rioja Alta a často aj Marqués de Riscal, k „novátorom“ napríklad Campo Viejo alebo Bai Gorri.
Rioja je rozdelená do troch subregiónov: Rioja Alavesa (vína bohaté na extrakty s vyššou aciditou), Rioja Alta (ovocné, jemnejšie vína) a Rioja Baja (najhorúcejší z troch subregiónov, vína s vysokým obsahom alkoholu a často im chýba acidita).
Hoci Rioja vyrába aj biele vína (približne jednu sedminu celkovej produkcie väčšinou z odrody Viura), jednoznačne ide o región s dominanciou červených vín. Najdôležitejšou odrodou je Tempranillo (asi tri štvrtiny), ďalej Garnacha (vo Francúzsku je odroda známa ako Grenache), Graciano (vo francúzskom Languedocu sa nazýva Morrastel), Mazuelo (Carignan). Cabernet Sauvignon nie je oficiálne v oblasti tolerovaný, len na „výskumné“ účely. Existuje jediná, avšak o to dôležitejšia výnimka: tradičné vinárstvo Marqués de Riscal má „z tradičných, historických dôvodov“ dovolené, aby pridávalo aj túto odrodu do svojich vín.
Miestne červené vína sú kupáže z týchto odrôd, pričom takmer vždy dominuje Tempranillo. Ide o odrodu, ktorá potrebuje dub, aby dokázala vydať zo seba to najlepšie, preto je táto technológia v regióne samozrejmosťou a de facto nie je možné predstaviť Rioju, ktorá by nestrávila určitý čas v dubových sudoch.
Na základe času stráveného v sudoch sú vína – tak ako väčšinou v Španielsku – rozdelené do niekoľkých skupín:
Sin Crianza – víno, ktoré nestrávilo žiaden čas v drevených sudoch, kvalitnú Rioju v tejto kategórii nenájdete.
Crianza – víno, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch minimálne 6 mesiacov, celkom 2 roky.
Reserva – minimálne jeden rok v dubových sudoch, ďalšie dva roky vo fľašiach (približne 7 percent z celkovej produkcie v Rioje).
Gran Reserva – vína vyzrievajú minimálne 2 roky v dube a ďalšie 3 roky vo fľašiach.
Predtým ako sa dostaneme k vinárom, ešte posledná lingvistická poznámka: „Bodega“ v Španielčine znamená „vinárstvo“, t.j. má podobný význam ako „Chateau“ alebo „Domaine“ vo francúzsku alebo „Estate“ v anglosaských krajinách.
Bolo by pomerne ťažké vymenovať každého vinára v Rioje, ktorý vyrába kvalitné víno. Preto sa sústredíme len na tie najlepšie vinárstva: Baron de Ley, Bai Gorri, Campo Viejo, Contino, Faustino, Marqués de Riscal, Marqués de Murrieta, Marqués de Cáceres, Marqués de Vargas, La Rioja Alta a iné.
Doteraz publikované články v kategórii „Vinárske regióny a apelácie sveta“:
Alsasko (Alsace), Francúzsko
Bordeaux, Francúzsko
Burgundsko (Bourgogne), Francúzsko
Rioja, Španielsko
Toskánsko (Toscana), Taliansko
Wachau, Rakúsko
peter povedal
k trom subregionom, prave rioja baja velmi prekvapila na nedavnom panel tasting vin z rioji pod zastitou decanter-u. V aprilovom decanteri je prehlad viac ako 20 vin aj s ich dohodnotenim, urcite sa da vybrat. Zial, len ta dostupnost na Slovensku 🙁
admin povedal
Áno, súhlasím, že s tou dostupnosťou sú problémy. Je to škoda, lebo Rioja patrí k zaujímavým a celkom kvalitným vínam, ktoré sú navyše celkom prijateľné z pohadu pomeru medzi kvalitou a cenou.
admin povedal
Dnes som mal Marqués de Riscal Reserva 2002 – ľahké, parfumovo-korenisté, ovocné víno, prezentujúce najkrajšiu tvár odrody Tempranillo. Cena medzi 15 až 20 Eúr.
som povedal
Vcera som dostal na posudenie RR nz 08 od Matysaka. Najnovsi Sampion z Modry. Matysaka nemusim pretoze podla mna poskodzuje dobre meno poctiveho Slovenskeho vina.
Vino ma prekvapilo velmi vyraznou a cistou aromatikou. V chuti je trosku „bledsie“ a menej vyraznou perzistenciou. Vcelku vsak uspokojive s vyraznym rukopisom vinohradnika Petrecha, odkial toto hrozno pochadza.
Som velmi zvedavy ako ho zatriedi a do ktorej oblasti. A hlavne co nakoniec skonci vo flasi. lebo……. no ved uvidime.
admin povedal
Vďaka za príspevok, ale trošku ste mimo témy (Rioja) 🙂
Skúste navrhnúť tému vo fóre, v prípade potreby bude vytvorená … každý komentár je vítaný..