Ak by mal človek menovať jedinú bielu odrodu, ktorá sa dá najjednoznačnejšie identifikovať či už podľa vône alebo aróm, tak pravdepodobne 99 percent by hlasovalo za Tramín. Mimochodom na nemecky hovoriacich územiach (Údolie Rýna, Južné Tirolsko, Rakúsko) sa používa názov Gewürztraminer, v ďalších štátoch Gewurztraminer, čiže bez umlautu.
Musím sa priznať, veľmi dlho som túto odrodu nemal príliš v láske. Až kým pred niekoľkými rokmi som začal vyhľadávať alsaské a južnotirolské, koncentrované, husté a brutálne aromatické vína z tejto odrody. Odvtedy sa stal postupne jedným z mojich favoritov spomedzi bielych odrôd (nie vždy, chce to náladu a/alebo správny výber jedla, ale ak sa preto rozhodnem, vždy je to zážitok). Navyše ak natrafím na nejakú bohatú, sladkú verziu, nikdy sa neubránim a moja pivnica je vždy bohatšia o zopár fliaš (to isté sa stáva aj v prípade „nesladkých“).
O pôvode odrody sa dodnes vedú diskusie, jedno je však isté: ide o jednu z najstarších odrôd, pochádzajúcich z okolia juhotirolskej obce Tramin/Termeno. Názov závisí od toho, či používate taliančinu alebo nemčinu, v samotnej dedinke dominuje nemčina. Tramín je podľa súčasného stavu poznatkov identický s odrodou Savagnin z francúzskeho regiónu Jura (nachádza sa pri švajčiarskych hraniciach, čiže geograficky relatívne blízko k Tirolsku). Existuje ešte jedna mutácia, Tramín červený alebo Savagnin Rosé, v Alsasku Klevener de Heiligenstein, ktorá je menej aromatická (podľa Decanteru).
Vína z Tramínu sú mimoriadne aromatické, dominujú liči, mango, grapefruit, veľmi typická je ruža, ako aj korenistý charakter. Je zaujímavé, že tieto vína majú vôňu ktorá indikuje určitú sladkastosť, miera ktorej závisí od koncentrovanosti vína, avšak väčšinou ide o suché, ale veľmi aromatické moky. Na druhej strane práve to neskutočné bohatstvo aróm spôsobuje, že sa táto odroda perfektne hodí na výrobu sladších vín, pričom z Alsaska pochádzajú naozajstné poklady. Na druhej strane alsaský Tramín (ale táto odroda vôbec) je typický aj tým, že má nadpriemerne vysoký alkohol (nad 13, ale často aj 14…), vďaka tomu že prírodný cukor z hrozna fermentuje na alkohol a tým pádom vznikajú suché, ale koncentrovanejšie vína s väčším telom, ktoré navyše vonia veľmi intenzívne vďaka odrodovým charakteristikám. Naozajstná špecialitka.
Väčšinou sa odporúča, aby sa víno z tejto odrody konzumovalo v mladom veku, do 2-3 rokov. Existujú však výnimky: koncentrované, husté Tramíny s olejovým charakterom a najmä tie so zvyškovým cukrom, ktoré vydržia podstatne viac (10 + rokov). Gewürztraminer sa najlepšie cíti v chladnejších regiónoch, v klimaticky teplejších oblastiach zápasí s nedostatočnou aciditou (vo všeobecnosti je výzva nájsť Tramín s intenzívnymi kyselinkami, hoci niektorým vinárom sa to úspešne darí 😀 ).
Regiónom, kde je Tramín najdôležitejší a kde dáva ďaleko najväčšie množstvo kvalitných vín je východofrancúzske Alsasko. Nachádza sa tam približne 2800 ha vinohradov s touto odrodou, čo je 18,8 percent celkovej plochy vinohradov v Alsasku. Najlepšie alsaské Tramíny právom patria k najlepším vínam sveta, navyše všeobecne platí, že pomer kvalita/cena v tomto regióne je vynikajúca. Za 20-30 Eur tam nájdete vína, ktoré by v iných francúzskych regiónoch v tej istej kvalite stáli dvojnásobok. K najlepším alsaským vinárom patria Hugel (predovšetkým koncentrované a husté Jubilée a Vendange Tardive a Sélection des Grains Nobles v sladkej verzii), Trimbach (suché sú asi najlepšie), Zind Humbrecht, Schlumberger (lukulské sladké, Grand Cru…).
Dôležitosť a postavenie aké Gewurztraminer má v Alsasku nikde inde nedosiahol, ale v Rakúsku, Nemecku, Spojených štátoch a Austrálii sa nachádza na ploche medzi 500 a 800 hektárov.
V Austrálii sa jej darí v chladnejších regiónoch, ako Eden Valley, Hunter Valley a Clare Valley a zaujímavé kusy nájdete aj z Tasmánie.
V susednom Rakúsku sa používa predovšetkým na výrobu lukulských sladkých vín. V Južnom Tirolsku (v taliančine Alto Adige) sa vyrábajú tramíny štýlovo trošku podobné alsaským. K mojim obľúbeným vinárom z regiónu patria Zemmer, Haas a Cantina Tramin.
Ešte na záver toľko, že je to azda jediná odroda, ktorá sa perfektne hodí k jedlám z ázijskej kuchyne, predovšetkým z Indie (ak nie je príliš pikantná, ak áno, nič nepomôže, jedine vychladená kola), ale ešte viac k pokrmom z Thajska a ďalších krajín Juhovýchodnej Ázie.
Ďalšie články v rámci rubriky “Najlepšie vína sveta”.
V článku som o pôvode odrody napísal, že pravdepodobne pochádza „z okolia juhotirolskej obce Tramin/Termeno“. Podľa najnovších informácií na „international Gewurztraminer Symposium“ v Bolzane odznelo, že Tramín nepochádza z tohto regiónu, ale zo severovýchodného Francúzska alebo juhozápadného Nemecka. Má to byť mutácia odrody Savagnin.
Zdroj: Decnter, August 2011, s. 9.