Budúcnosť austrálskeho vinárstva patrí k najväčším záhadám vinárskeho sveta. Je zrejmé, že v poslednom desaťročí, resp. dvoch desaťročiach sme boli svedkami prudkého kvalitatívneho aj kvantitatívneho nárastu u „Aussies“ – austrálske vína napríklad v posledných rokoch po prvý krát predbehli Francúzov vo Veľkej Británii, t.j. na najdôležitejšom európskom trhu s vínami. Austrálska vinárska budúcnosť je teda určite optimistická, otázne je však samotné smerovanie.
Napriek tomu totiž, že Austrália sa stala členom klubu najdôležitejších výrobcov kvalitného vína, dodnes nezodpovedala na niektoré veľmi dôležité otázky – v akom segmente sa chcú vlastne austrálski vinári presadiť? Budú svoje sily sústreďovať na „vína bežných dní“ alebo na najvyššiu kvalitatívnu kategóriu? Aké odrody by mali byť typické „austrálske“ – tu už zrejme vidíme nejaké svetlo na konci tunela, najmä keď sa pozrieme na austrálske vína z odrôd Shiraz, Chardonnay alebo Rizling Rýnsky.
Napriek rýchlemu rastu popularity ďalších odrôd (napr. Merlot, Rizling rýnsky), Chardonnay stále patrí medzi najdôležitejšie odrody Austrálie. Rýchly kvalitatívny rast austrálskeho vinárstva počas posledného desaťročia mal samozrejme vplyv aj na biele vína z tejto odrody – jednoduchšie vína s maslovo-krémovou štruktúrou boli nahradené komplexnejšími vínami, kde spomínané charakteristiky tvoria už len časť z celkového dojmu.
Eden Valley je domovom špičkových austrálskych vín z odrôd Shiraz a Rizling rýnsky, nemusí sa však hanbiť ani za niektoré vína z odrody Chardonnay. Yalumba (známa aj ako Smith and Sons) je veľké rodinné vinárstvo s dlhou tradíciou. Na degustáciu sme si vybrali biele víno z odrody Chardonnay z Údolia Eden.
Farba vína je typická pre barikovaný Chardonnay, trošku tmavšia žltá. Aj vôňa prezrádza že ide o barikované biele víno z odrody Chardonnay – je to celkom podarená kombinácia citrusov a bazového kvetu s barikovo-dymovo-vanilkovou vôňou.
Arómy sú pomerne komplexné, ale dochuť je na môj vkus trošku krátka. Hlási sa tá dymovo-arašídová línia ktorú sme mohli cítiť už aj pri vôňach – zďaleka to pripomína veľmi kvalitný Scotch (fermentácia prebiehala vo francúzskych dubových sudoch). Cítiť aj sušené figy a v menšej miere aj florálne arómy. Acidita je vibrujúca ale nie dominantná, je pekne integrovaná.
Degustované biele víno od austrálskeho vinárstva Yalumba prezentuje charakteristické črty Chardonnay z Nového sveta, predovšetkým zaujímavú krémovú textúru, aj s výraznými ovocnými vplyvmi. Podľa môjho názoru je komplexnejšie ako veľká časť bielych vín Chardonnay strednej triedy z Kalifornie alebo Čile.
Je to aj dobré „gastro-víno“, hodí sa k jedlám z kuracieho mäsa.
Hodnotenie: 3 hviezdičky (prednedávnom som už udelil aj 3,5)
Pridaj komentár