• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Slávne recepty: Tournedos Rossini

02/06/2012 By admin Komentujte

Tournedos Rossini je slávnym receptom starých Grand Hotelov a zaoceánskych lodí. Človek má pritom pocit, ako keby sa ocitol v reštaurácii na Queen Mary v 30. rokoch 20. storočia. Honosné jedlo, ktoré si zaslúži parádne víno. Môj tip – Brunello di Montalcino 1999 od Col d´Orcia. Dôstojná kombinácia.

Ingrediencie:

  • 2 cca 3,5 – 4 cm hrubé plátky pravej hovädzej sviečkovej (cca po 250 g)
  • 2 kusy foie gras, cca po 100 g
  • 0,5 l kvalitnej Madeiry
  • 2 šalotky
  • 2,5 deci koncentrovaného teľacieho vývaru, ktorý môžete v krajnom prípade nahradiť kuracím (pri každej možnej príležitosti zdôrazňujem, že pravý vývar si musíte spraviť sami. Ak to chcete nahradiť bujónom, tak radšej sa do týchto receptov ani nepúšťajte).
  • 1 veľká lyžica nadrobno nakrájaných hľuzoviek
  • Olivový olej, maslo
  • Soľ, mleté čierne korenie

 

Príprava:

Zohriať rúru na 190 stupňov. Mäso posypať soľou a mletým čiernym korením. Do panvice dajte lyžicu oleja, keď je horúci, pridajte 1 lyžicu masla. Po niekoľkých sekundách priložte sviečkovú a každú stranu opražte 3 minútky. Potom mäso vyberte z panvice a dajte do rúry (už musí byť zohriata). Ak máte radi steak rare, nechajte mäso v rúre 7 minút, ak medium rare 10 minút. V žiadnom prípade nie dlhšie.

Kým sa mäso pečie, pripravte foie gras. Posypte soľou a čiernym korením. Zohrejte panvicu a obe strany pečte necelú minútku. Nepotrebujete pridať ani olej, ani maslo – pečienka má dostatočne vysoký obsah tuku. Potom vyberte, dajte nabok a zakryte. Do panvice prilejte 3 lyžičky madeiry a zmiešajte so drobnými kúskami ktoré po foie gras zostali. Dajte nabok.

Do prvej panvice, v ktorej ste mali mäso pridajte lyžicu masla. Pridajte nadrobno nakrájané šalotky, pomiešajte a duste kým nebudú priesvitné (asi 5 minút na strednom ohni). Pridajte zvyšok Madeiry a vývar. Zahustite na polovicu. Potom to musíte preliať cez jemné sitku a variť ďalej na miernom ohni. Za ten čas bude mäso hotové, do omáčky prilejte obsah druhej panvice (Madeira so zvyškami foie gras), pridajte hľuzovky a 2 lyžičky masla. Dôkladne ale jemne pomiešajte, prevarte asi minútku.

Na tanier pridajte mäso, nato foie gras a to celé poliať omáčkou. Ste ready a môžete sa cítiť ako v Grand Hotel Monte Carlo v roku 1922. Na nezabudnite k tomu otvoriť to najkvalitnejšie červené.

Rubrika:Víno a gastronómia Značky: gastronómia, recepty, Víno a gastronómia

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: Som rad, ze ste spat aj s takymito vinarskymi zazitkami a ich...
  • admin: už už 🙂
  • Anonymous: No veru neviem…februar 2022 a stale nic nove:(
  • Admin: Dobry den, mam toho trochu viac teraz v praci, ale slubujem, polepsim...
  • Anonymous: Dobry den. Co sa stalo? Ziadna nova recenzia na vino od jula?...
  • Anonymous: Dobry vecer. Tu musim suhlasit s Rastom Sutakom. V tom technickom...
  • rasťo šuták: file:///C:/Users/Sutak/AppData /Local/Temp/FT%20Ch%C3%A2te...
  • admin: tak dajte prosim nejaky link, ja som sem dal uz 2x, kde sa potvrdzuje...

Copyright © 2023 · Červené a biele - víno a viac