Mousse au chocolat patrí k najtradičnejším receptom / dezertom francúzskej kuchyne. Nie je to komplikované, ak dodržíte základné postupy sa dopracujete k perfektnému výsledku.
Ingrediencie:
170 g horkej čokolády s 80-85 percentným obsahom kakaa
30 g masla
1 žĺtok
4 vaječné bielka
20 g práškového cukru
Postup:
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu (cca do výšky 2 cm). Na veľký hrniec priložíme menší, aby sa tam udržal. Do malého hrnca vložíme kúsky čokolády a maslo. Vodu privedieme do varu, počkáme kým sa čokoláda a maslo POSTUPNE roztopia. Pozor: musíte teplotu udržať pod kontrolou, ináč sa čokoláda zrazí a nezískate tým ten étericky ľahký mousse..
Ak chcete čistú chuť čokolády trošku ochutiť, teraz je ten správny čas. Môžete primiešať pomarančový likér, Grand Marnier, alebo čili-prášok, alebo mletý kardamón. Môžete ešte ochutiť zázvorom alebo kombináciou citrón-pomaranč-lemongrass. V takomto prípade je postup nasledovný: do deci horúceho mlieka pridáte nastrúhaný zázvor alebo pomarančovú-citrónovú kôru aj „lemongrass“, necháte to bokom 3O minút, prelejete cez sitko a ochutené teplé mlieko primiešate do roztopenej čokolády.
Ak pridáte aj poldeci šľahačky, pena aj chute budú trošku jemnejšie. Keď už máte aj čokoládu aj maslo roztopené, dáte malý hrniec bokom a postupne primiešate vaječný žĺtok. Musíte miešať razantne a pri nízkej teplote, aby sa to celé nezrazilo.
Nasleduje posledná fáza: postupne a veľmi-veľmi opatrne – aby sa nezlomilo – pridať natvrdo rozšľahaný vaječné bielky.
Ak ste toto všetko absolvovali, môžete mousse pridať do formy, zakryť a na dve hodiny do chladničky. Dobrú chuť!
Odporúčam portské alebo sladké sherry.
Pridaj komentár