• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Slávne recepty: Mousse au chocolat

06/04/2012 By admin Komentujte

Mousse au chocolat patrí k najtradičnejším receptom / dezertom francúzskej kuchyne. Nie je to komplikované, ak dodržíte základné postupy sa dopracujete k perfektnému výsledku.

Ingrediencie:
170 g horkej čokolády s 80-85 percentným obsahom kakaa
30 g masla
1 žĺtok
4 vaječné bielka
20 g práškového cukru

Postup:
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu (cca do výšky 2 cm). Na veľký hrniec priložíme menší, aby sa tam udržal. Do malého hrnca vložíme kúsky čokolády a maslo. Vodu privedieme do varu, počkáme kým sa čokoláda a maslo POSTUPNE roztopia. Pozor: musíte teplotu udržať pod kontrolou, ináč sa čokoláda zrazí a nezískate tým ten étericky ľahký mousse..

Ak chcete čistú chuť čokolády trošku ochutiť, teraz je ten správny čas. Môžete primiešať pomarančový likér, Grand Marnier, alebo čili-prášok, alebo mletý kardamón. Môžete ešte ochutiť zázvorom alebo kombináciou citrón-pomaranč-lemongrass. V takomto prípade je postup nasledovný: do deci horúceho mlieka pridáte nastrúhaný zázvor alebo pomarančovú-citrónovú kôru aj „lemongrass“, necháte to bokom 3O minút, prelejete cez sitko a ochutené teplé mlieko primiešate do roztopenej čokolády.

Ak pridáte aj poldeci šľahačky, pena aj chute budú trošku jemnejšie. Keď už máte aj čokoládu aj maslo roztopené, dáte malý hrniec bokom a postupne primiešate vaječný žĺtok. Musíte miešať razantne a pri nízkej teplote, aby sa to celé nezrazilo.

Nasleduje posledná fáza: postupne a veľmi-veľmi opatrne – aby sa nezlomilo – pridať natvrdo rozšľahaný vaječné bielky.

Ak ste toto všetko absolvovali, môžete mousse pridať do formy, zakryť a na dve hodiny do chladničky. Dobrú chuť!

Odporúčam portské alebo sladké sherry.

Rubrika:Víno a gastronómia Značky: gastronómia, recepty, Víno a gastronómia

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: Som rad, ze ste spat aj s takymito vinarskymi zazitkami a ich...
  • admin: už už 🙂
  • Anonymous: No veru neviem…februar 2022 a stale nic nove:(
  • Admin: Dobry den, mam toho trochu viac teraz v praci, ale slubujem, polepsim...
  • Anonymous: Dobry den. Co sa stalo? Ziadna nova recenzia na vino od jula?...
  • Anonymous: Dobry vecer. Tu musim suhlasit s Rastom Sutakom. V tom technickom...
  • rasťo šuták: file:///C:/Users/Sutak/AppData /Local/Temp/FT%20Ch%C3%A2te...
  • admin: tak dajte prosim nejaky link, ja som sem dal uz 2x, kde sa potvrdzuje...

Copyright © 2023 · Červené a biele - víno a viac