Máme pred sebou víkend, je čas porozmýšľať o nedeľňajšom obede. Milovníci jahňaciny si určite prídu na svoje, ak vsadia na klasiku: Navarin. Odporúčam s červeným vínom z Južnej Rhôny (s dominanciou odrody Grenache) alebo starším Bordeaux.
Ingrediencie:
• 1kg jahňaciny
• 8 ks šalotky
• 10 ks karotky
• 5 ks bielej repy
• 80 g fazule
• 80 g zeleného hrášku (celé)
• Olivový olej podľa potreby
• 0,4 l ľahkého červeného vína
• 0,4 l kuracieho vývaru
• 50 g masla
• Estragón podľa potreby a chuti
• 1 veľká lyžica trstinového cukru
• 2 lyžice balzamového octu
Príprava:
1. Zeleninu nakrájame na cca 2 cm kúsky, šalotku na polovicu. Uvaríme hrášok a fazule (asi 10 min).
2. Jahňacinu nakrájame na 3 cm kocky; soľ a mleté čierne korenie.
3. V panvici rozpálime olivový olej, pridáme mäso a opečieme všetky strany. Ak získajú zlatistú farbu vyberieme a necháme na teplom mieste. Presná dĺžka tejto fázy závisí od individuálnych chutí, či máte radi úplne prepečené mäso, alebo rare. Ja to väčšinou robím 3 min, každú stranu (mäso musí byť kvalitné).
4. Do panvice nalejeme červené víno. Zredukujeme na polovicu, pridáme vývar, opäť zredukujeme na polovicu. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, potom zahustíme kockami studeného masla a pridáme estragón.
5. Paralelne s predchádzajúcim krokom rozpálime olej v druhej panvici, pridáme šalotky a bielu repu. Ak získajú hnedú farbu pridáme trstinový cukor, soľ a počkáme kým sa zelenina neskaramelizuje. Pridáme karotku, o minútku balzamový ocot, prevaríme. Pridáme fazuľu a hrášok, pomiešame a všetko pridáme k omáčke (viď bod 4). Varíme dovtedy kým sa omáčka úplne nezahustí.
6. Na tanier pridáme mäso, potom zeleninu a prilejeme hustou omáčkou a podľa chuti lyžičkou olivového oleja.
7. Môžete k tomu pripraviť cestoviny alebo dajte si bagetu s olivovým olejom.
8. Dobrú chuť a nezabudnite na víno!
Pridaj komentár