• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Slávne recepty: Jahňacina Navarin (Navarin d’agneau)

13/01/2012 By admin Komentujte

Máme pred sebou víkend, je čas porozmýšľať o nedeľňajšom obede. Milovníci jahňaciny si určite prídu na svoje, ak vsadia na klasiku: Navarin. Odporúčam s červeným vínom z Južnej Rhôny (s dominanciou odrody Grenache) alebo starším Bordeaux.

Ingrediencie:

• 1kg jahňaciny
• 8 ks šalotky
• 10 ks karotky
• 5 ks bielej repy
• 80 g fazule
• 80 g zeleného hrášku (celé)
• Olivový olej podľa potreby
• 0,4 l ľahkého červeného vína
• 0,4 l kuracieho vývaru
• 50 g masla
• Estragón podľa potreby a chuti
• 1 veľká lyžica trstinového cukru
• 2 lyžice balzamového octu

Príprava:

1. Zeleninu nakrájame na cca 2 cm kúsky, šalotku na polovicu. Uvaríme hrášok a fazule (asi 10 min).

2. Jahňacinu nakrájame na 3 cm kocky; soľ a mleté čierne korenie.

3. V panvici rozpálime olivový olej, pridáme mäso a opečieme všetky strany. Ak získajú zlatistú farbu vyberieme a necháme na teplom mieste. Presná dĺžka tejto fázy závisí od individuálnych chutí, či máte radi úplne prepečené mäso, alebo rare. Ja to väčšinou robím 3 min, každú stranu (mäso musí byť kvalitné).

4. Do panvice nalejeme červené víno. Zredukujeme na polovicu, pridáme vývar, opäť zredukujeme na polovicu. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, potom zahustíme kockami studeného masla a pridáme estragón.

5. Paralelne s predchádzajúcim krokom rozpálime olej v druhej panvici, pridáme šalotky a bielu repu. Ak získajú hnedú farbu pridáme trstinový cukor, soľ a počkáme kým sa zelenina neskaramelizuje. Pridáme karotku, o minútku balzamový ocot, prevaríme. Pridáme fazuľu a hrášok, pomiešame a všetko pridáme k omáčke (viď bod 4). Varíme dovtedy kým sa omáčka úplne nezahustí.

6. Na tanier pridáme mäso, potom zeleninu a prilejeme hustou omáčkou a podľa chuti lyžičkou olivového oleja.

7. Môžete k tomu pripraviť cestoviny alebo dajte si bagetu s olivovým olejom.

8. Dobrú chuť a nezabudnite na víno!

Rubrika:Víno a gastronómia Značky: francúzska kuchyňa, gastronómia, kombinácia jedlo – víno, recepty, Víno a gastronómia

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: Som rad, ze ste spat aj s takymito vinarskymi zazitkami a ich...
  • admin: už už 🙂
  • Anonymous: No veru neviem…februar 2022 a stale nic nove:(
  • Admin: Dobry den, mam toho trochu viac teraz v praci, ale slubujem, polepsim...
  • Anonymous: Dobry den. Co sa stalo? Ziadna nova recenzia na vino od jula?...
  • Anonymous: Dobry vecer. Tu musim suhlasit s Rastom Sutakom. V tom technickom...
  • rasťo šuták: file:///C:/Users/Sutak/AppData /Local/Temp/FT%20Ch%C3%A2te...
  • admin: tak dajte prosim nejaky link, ja som sem dal uz 2x, kde sa potvrdzuje...

Copyright © 2023 · Červené a biele - víno a viac