Pre milovníkov morských dobrôtok jeden rýchly a perfektný recept, ideálny na leto (ja si to ale rád to pripravujem v ktoromkoľvek ročnom období). S ľahkým a dobre vychladeným bielym vínom…
Ingrediencie (pre 2 osoby)
2 kg čiernych mušlí
8-10 dk masla
6 ks zeler
2 šalotky
8 prúžikov cesnaku
2 dl suchého bieleho vína
0,5dl sherry
0,5 dl smotana na šľahanie
soľ, mleté čierne korenie
kytička petržlenu
Postup
1. Nakrájame zeleniny: zeler a cibuľu na tenké plátky, cesnak na drobné kúsky.
2. Maslo roztopíme vo woku, prihodíme zeleniny a za 5-6 minút udusíme na jemno.
3. Keď je zeleniny jemná, prilejeme biele víno, sherry a smotanu. Varíme 3 minútky, pridáme soľ a štipku mletého čierneho korenia. Pozor so soľou, nepreháňajte, mušle budú slané.
4. Kým sa zeleniny dusia pripravte mušle. Vo vode niekoľkokrát ich umyjeme, odstránime „bradičku“. POZOR! Tie mušle, ktoré sú hoci len čiastočne otvorené, treba vyhodiť, nie sú čerstvé!
5. Pripravené mušle pridáme k omáčke. Zakryjeme a 6 minút varíme.
6. Po šiestich minútach sa mušle krásne otvoria – tie, ktoré sa neotvorili, treba vyhodiť. Kytičku petržlenu rozkrájame na drobné kúsky a pridáme do woku, pridáme lyžičku masla a dôkladne premiešame.
7. Okamžite podávame s čerstvým pečivom (najlepšie bagetou) a suchým, dobre vychladeným bielym vínom – suchý, aromatický rizling je ideálna voľba, podobne ako plnší Sauvignon Blanc.
Pridaj komentár