• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Slávne recepty: ako rýchlo ale (takmer) dokonale pripraviť mušle

08/07/2011 By admin Komentujte

Pre milovníkov morských dobrôtok jeden rýchly a perfektný recept, ideálny na leto (ja si to ale rád to pripravujem v ktoromkoľvek ročnom období). S ľahkým a dobre vychladeným bielym vínom…

Ingrediencie (pre 2 osoby)

2 kg čiernych mušlí

8-10 dk masla

6 ks zeler

2 šalotky

8 prúžikov cesnaku

2 dl suchého bieleho vína

0,5dl sherry

0,5 dl smotana na šľahanie

soľ, mleté čierne korenie

kytička petržlenu

Postup

1. Nakrájame zeleniny: zeler a cibuľu na tenké plátky, cesnak na drobné kúsky.

2. Maslo roztopíme vo woku, prihodíme zeleniny a za 5-6 minút udusíme na jemno.

3. Keď je zeleniny jemná, prilejeme biele víno, sherry a smotanu. Varíme 3 minútky, pridáme soľ a štipku mletého čierneho korenia. Pozor so soľou, nepreháňajte, mušle budú slané.

4. Kým sa zeleniny dusia pripravte mušle. Vo vode niekoľkokrát ich umyjeme, odstránime „bradičku“. POZOR! Tie mušle, ktoré sú hoci len čiastočne otvorené, treba vyhodiť, nie sú čerstvé!

5. Pripravené mušle pridáme k omáčke. Zakryjeme a 6 minút varíme.

6. Po šiestich minútach sa mušle krásne otvoria – tie, ktoré sa neotvorili, treba vyhodiť. Kytičku petržlenu rozkrájame na drobné kúsky a pridáme do woku, pridáme lyžičku masla a dôkladne premiešame.

7. Okamžite podávame s čerstvým pečivom (najlepšie bagetou) a suchým, dobre vychladeným bielym vínom – suchý, aromatický rizling je ideálna voľba, podobne ako plnší Sauvignon Blanc.

Rubrika:Víno a gastronómia Značky: Víno a gastronómia

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: Som rad, ze ste spat aj s takymito vinarskymi zazitkami a ich...
  • admin: už už 🙂
  • Anonymous: No veru neviem…februar 2022 a stale nic nove:(
  • Admin: Dobry den, mam toho trochu viac teraz v praci, ale slubujem, polepsim...
  • Anonymous: Dobry den. Co sa stalo? Ziadna nova recenzia na vino od jula?...
  • Anonymous: Dobry vecer. Tu musim suhlasit s Rastom Sutakom. V tom technickom...
  • rasťo šuták: file:///C:/Users/Sutak/AppData /Local/Temp/FT%20Ch%C3%A2te...
  • admin: tak dajte prosim nejaky link, ja som sem dal uz 2x, kde sa potvrdzuje...

Copyright © 2023 · Červené a biele - víno a viac