Legendárna reštaurácia legendárneho šéfkuchára. Joël Robuchon patrí k slávnej generácii francúzskych chef-ov druhej polovice 20. storočia. Mnohí ho dokonca považujú za lídra svojej generácie. Jeho kulinárske umenie vychádza z francúzskych tradícií, ktoré sa snažil interpretovať v čo najdokonalejšej a čistejšej podobe. Prestížne gastronomický magazín Gault Millau ho v roku 1989 vyhlásil za „šéfkuchára storočia“.
Joël Robuchon otvoril svoju prvú reštauráciu v roku 1981 (Jamin), a hneď aj získal prvú Michelinovskú hviezdu, pričom druhú o rok nato, a tretiu hneď o ďalší rok. Dnes má Robuchon pod palcom celý gastronomický konglomerát, ríšu, ku ktorej patria reštaurácie okrem Paríža napríklad aj v Londýne, Las Vegase, ale najmä na Ďalekom východe, od Bankoku, cez Makao až po Tokyo… Jeho reštaurácie majú celkom 28 hviezdičiek od Michelinu. To je viac ako má ktorýkoľvek iný chef na svete. Robuchon bol mentorom celej generácie špičkových chef-ov, vrátane televíznej hviezdy, Brita Gordona Ramsey-ho.
L´Atelier Étoile sa nachádza v Paríži, pri Víťaznom oblúku, pri námestí Charlesa de Gaulle-a (Étoile je starý názov námestia). Mimochodom vo francúzskom hlavnom meste má Robuchon dve reštaurácie s názvom L´Atelier: jedna táto, druhá v Saint-Germain. Étoile bol otvorený sedem rokov po L´Atelier Saint-Germain. Obe majú dve hviezdičky od Michelina. Reštaurácia pracuje s najlepšími ingredienciami aké sú dostupné na tomto svete, od najlepších francúzskych dodávateľov.
Interiér je zvláštny, trošku temný. Pocitovo ako keby sa luxus, niekedy až barokový, miešal s atmosférou nočného klubu. Túto zvláštnu atmosféru posilňujú aj farby: dominujú červená a čierna. Je veľmi zaujímavá možnosť sedieť v podstate na barových stoličkách okolo otvorenej kuchyne. Chýbajúci pocit súkromia bohato kompenzuje zážitok z toho ako človek vidí, v podstate na dotyk ruky, reálne fungujúcu špičkovú kuchyňu, čo je základ koncepcie „L´Atelier“.
Ako takmer vždy v Michelinovských reštauráciách som si dal „menu dégustation “ („tasting menu“), čo umožní získať najlepší obraz o kuchyni, ale najmä prináša neskutočný zážitok, bohatý a rozmanitý gastronomický výlet do sveta špičkovej kulinárie.
Najviac ma oslovili mušle svätého Jakuba s maslom s citrónovou trávou, karamelizovaná prepelica s foie gras a jablkovým pyré, kaviar Osciètre so želé a karfiolovým krémom, yuzu-krém s rebarborou a šafranovým medom. Plus pravdepodobne najlepší mangový dezert v mojom živote. Menu sa ale, pochopiteľne, pomerne často mení.
Zoznam vín je krásny, impozantný, nájdete tam všetko čo si môžete želať. Dominujú predovšetkým francúzske vína. My sme si objednali bohatší Sancerre, krásny, osviežujúci a zároveň elegantný a hlboký.
V krátkosti, ide o úplnú špičku, ak máte záujem o haute cuisine française: dokonalé ingrediencie pripravené dokonalými postupmi, navyše osobitným zážitkom je možnosť vidieť ako to celé funguje. Všetko je o gastronómii, menej o súkromí, či priateľskom posedení.
Web: http://www.joel-robuchon.com/fr/restaurants-paris-atelier-etoile.php
Pridaj komentár