• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Na cestách za vínom: Alsasko

18/08/2013 By admin 1 komentár

Dávam do pozornosti článok od môjho priateľa Petra. Je to pekný opis toho, ako sa stal fanúšikom alsaských vín, ale prináša aj veľmi užitočné a zaujímavé informácie a odporúčania pre Vašu cestu do Alsaska.

O Alsasku a jeho vínach sme už písali pomerne dosť. Preto sa dnes pozrieme na tento región rizlingov a tramínov (a samozrejme aj rulandov, či crémantu) skôr okom obyčajného turistu, ktorý chce ochutnať dobré víno, lokálnu kuchyňu a troška spoznať región. V našom prípade to bude  vlastne len okolie troch malých miest – Ribeauvillé, Riquewihr a Hunawihr. Tie sú od seba vzdialené len pár kilometrov a z lokálneho centra – Colmaru niečo okolo 20 minút autom. Auto určite odporúčame, nielen pre ľahšiu dopravu, ale predovšetkým kvôli tomu, aby ste mali kam dať vína, ktoré nakúpite. A to nakúpite, aj keď nebudete chcieť.

Alsasko sa dá nazvať aj krajom rozpoltenosti milovníkov dobrého vína. Náklonnosť k rizlingom vás dostane do situácie, či sa sústrediť na tie úplne suché „bone dry“, minerálne, tvrdšie, ale veľmi živé a svieže, alebo tie ovocnejšie, komplexnejšie, bohatšie, stále suché, alebo s jemným zvyškovým cukrom. Keď sa dokážete popasovať s touto dilemou, ešte stále vám zostávajú tie s vyšším prívlastkom (Vendages Tardives, či Sélection de Grains Nobles), s vysokým zvyškovým cukrom, vyzreté, často s pomocou ušľachtilej plesne, pôsobiace ako sladký nektár. Tou druhou je dilema, či zostať pri rizlingu, alebo spoznať jedny z najlepších svetových gewurztraminerov. Chybou by bolo vybrať si len jednu odrodu. Riešenie je jasné, ochutnať treba skoro všetko. A na to treba čas a vedieť, kam ísť.

Výber vinárov nie je jednoduchý. Chce to dobrý tip (vďaka admin), alebo kus šťastia. Počítajte s tým, že návšteva jedného vinára vám zaberie tak 2 hodiny. Vinárov je len v týchto troch mestách neúrekom. Dá sa samozrejme prísť a vyskúšať šťastie priamo na mieste, v mnohých prípadoch určite uspejete, odporúčame však radšej vopred poslať email alebo zavolať, budete mať istotu. Všade sa dá dohovoriť anglicky, nemecky alebo francúzsky. Dobrým zdrojom je rozhovor a odporúčania predajcov v niektorej z vinoték. Ak chcete len nakupovať, príjemným je zistenie, že vinotéky vo väčšine prípadov predávajú vína za rovnakú cenu, za akú ich kúpite aj priamo u vinárov. Väčšina vinárov má otvorené od pondelka do soboty od 10:00 – 12:30 a od 14:00-18:00. Niektorí majú svoje degustačné miestnosti otvorené aj v nedeľu (Louis Sipp, Hugel). Nebuďte prekvapení, keď najmladší rizling v ponuke bude z roku 2009 alebo 2008. Na rozdiel od mnohých iných regiónov, v Alsasku nechávajú vína zrieť vo fľaši aj 5 rokov predtým, ako ich dajú do predaja. Pri kvalitných vinároch je aj najmladší ponúkaný ročník pri Grand Cru minimálne 3-4 roky starý. Aj podľa toho sa dá spoznať, aké (ako kvalitné) vína vás pri ochutnávke čakajú.

Trimbach
Elita, alebo ikona Alsaských vín. Jeho vína sú na vínnom lístku všetkých francúzskych reštaurácií ocenených michelinovskými hviezdami. Trimbach je svojimi legendárnymi vínami (Riesling Clos Sainte Hune, Cuvée Fréderic Emile) známy po celom svete a aj „terčom“ hodnotení popredných vinárskych kritikov. Trimbach je zosobnením odrodovej čistoty, perfekcionizmu, kvality, ale k tomu aj adekvátnej (adekvátne vyššej ceny). Degustácia sa dá absolvovať len na základe vopred dohodnutého termínu, a žiaľ odmietnutie nie je ničím výnimočným. Samotná degustácia je veľmi informatívna a  ak má človek šťastie, bude sa mu venovať jeden z bratov Trimbachovcov. Ceny vín sú znateľne vyššie ako u menších producentov. Človek tu zaplatí nielen za kvalitu a potenciál vín, ale ako to býva u tých najlepších, aj za meno. Rátajte tak s cenou približne o 10 až 30 percent vyššou ako inde. V prípade tých najlepších vín, ktorých je ešte aj len veľmi obmedzené množstvo, nie je výnimkou ani cena presahujúca 120 EUR za posledný ročník.

Odporúčame: najnáročnejších zaujme Riesling Clos Sainte Hune 2006 – s potenciálom aj viac ako 20 rokov, jeden z najlepších svetových rizlingov, pri cene presahujúcej hranicu 100 EUR za fľašu, a aj to vo veľmi obmedzenom množstve. Stále pre náročných, ale finančne dostupnejšie je Cuvée Frédéric Emile 2007, v cene do 35 EUR, krásne minerálne, svieže, s uhladenou ale stále veľmi intenzívnou kyselinou. Rovnako viac ako 20 ročný potenciál. Víťazom pomeru ceny a kvality bude pravdepodobne nový rizling, podávaný aj na kráľovskom dvore v Británii – Sélection de Vieilles Vignes 2009 – výber zo starého viniča – prekrásne minerálne, komplexné, s uhladenou kyselinou a s cenou do 20 EUR.

Sipp-Mack
Návšteva tohto vinára je osvieženie a zážitok v jednom. Je to človek, ktorý sám hovorí, že víno má takú hodnotu, akú mu dáva sám zákazník a on nemá to srdce túto cenu dávať vyššie. Pri ochutnaní jeho vín však musíme povedať, že to nie je úplne pravda. Mnohé svojou kvalitou výrazne prevyšujú cenu, za akú sú predávané. Ak človek hľadá víno s výborným pomerom kvalita/cena, je na správnom mieste. Tak ako skoro každý, aj on produkuje niekoľko druhov rizlingov, tramínov, pár rulandov šedých a modrých, či crémanty. Osobitú atmosféru vytvára sám vinár – celá degustácia je nenútená, popretkávaná vtipmi (najmä  o Rusoch), ale pritom plná užitočných informácií. Popri tom dokáže behať od stola k stolu a zvládať degustácie pre viac skupín. Často si človek nalieva aj sám, na jeho pokyn cez celú miestnosť. Na záver sa najväčším, veľmi príjemným a nečakaným prekvapením po všetkých rizlingoch, tramínoch a ostatných stal ružový crémant (100% pinot noir). Vonku bolo 38 stupňov a toto krásne suché, ovocné, veľmi jednoduché ale pritom dobre štrukturované šumivé víno presne našlo svoje miesto. Pri cene do 10 eur parádna voľba na letnú záhradu, na ktorú návšteva len tak nezabudne. Na degustáciu sa netreba objednať, ale odporúčame sa vopred ohlásiť (odpoveď na mail bola veľmi rýchla). Určite odporúčame zaradiť do itinerára cesty.

Odporúčame: Riesling Vieilles Vines 2010, Riesling Grand Cru Rosacker 2009, Gewurztraminer Vieilles Vines 2007, Pinot Gris Grand Cru Osterberg 2007 a už vyššie spomenutý Crémant Rosé. Ceny sa pohybujú +/- 20 EUR za Grand Cru.

Louis Sipp
Hneď na hlavnej ulici v Ribeauvillé, ako jedno z mála vinárstiev, ktoré malo otvorenú degustačnú miestnosť aj v nedeľu. A to nie je ta hlavná osobitosť, ktorú tento vinár ponúka. Zatiaľ čo v ostatných máte možnosť ochutnať aktuálny prípadne jeden ďalší starší ročník, tu je možnosť spoznať, ako sa môže rizling  (ale aj gewurztraminer) vyvíjať v čase a aké rozdielne charakteristiky môžu mať jednotlivé ročníky. V tomto prípade nebol problém ochutnať ten istý hon grand cru v ročníkoch 2009, 2008, 2007, 2003, 2002 (Kirchberg) a 2009, 2008, 2007, 2004 a 2001 (Osterberg) a vo vyšších prívlastkoch 2005 a 2006. A čo je pozitívne, všetky ročníky (okrem vyšších prívlastkov) stoja približne rovnako. Príjemným detailom je, že dostanete 5 prázdnych pohárov, aby ste si mohli ročníky porovnať “tvárou v tvár” a prípadne sa k nim vracať. Takto si môžete prechutnať najmä rizlingy Grand Cru Kirchberg a Grand Cru Osterberg. Za zmienku určite stojí aj základná rada Nature´s. Gewurztraminer z tejto rady je jedno z najpredávanejších Sippových vín. Z navštívených vinárstiev by práve toto bolo tým, ktoré by sme si určite vybrali, ak by sme s mali vybrať len jediné. Je to jedinečná príležitosť porovnať jednotlivé ročníky a aj dva základné typy rizlingov – jeden minerálny, veľmi suchý až asketický, aj keď veľmi svieži (Osterberg) a druhý ovocnejší, bohatší, šťavnatý (Kirchberg). Okrem toho veľmi korektné gewurztramineri. Aj základná rada vín je veľmi kvalitná. Pomer cena kvalita je tu veľmi dobrý a každý si nájde svoje. Dobrým príkladom je priateľ, ktorý vchádzal do vinárstva s tým, že už nekúpi ani fľašku (po pomerne bohatých nákupoch predchádzajúce dni) a odchádzal s plnými rukami. Toto vinárstvo určite neobíďte.

Odporúčame: určite absolvujte vertikálnu degustáciu oboch Grand Cru honov – Osterberg a Kirchberg a Gewurztraminer 2001 Grand Cru Osterberg. Ceny Grand Cru Rieslingov sa pohybujú do 20 EUR.

André Kientzler
Na návštevu tohto vinárstva sme sa dostali na odporúčanie Sipp-Macka, ako odpoveď na otázku, ktoré rizlingy ešte v regióne treba vyskúšať. Jednak je to pomerne nezvyklé, keď jeden vinár smelo odporučí ďalšieho a jednak to hovorí o tom, že tieto vína sú cenené aj v lokálnej vinárskej komunite (potvrdilo to aj odporúčanie vo vinotéke v Riquewihr). Vinárstvo sa nachádza priamo medzi vinohradmi na ceste za Ribeauvillé smerom na Bergheim. Ponuka nie je extra bohatá, ponúka však všetky základné typy vína, aj keď len v aktuálnych ročníkoch.

Odporúčame: Určite stoja za vyskúšanie Grand Cru rizlingy (Osterberg, Geisberg), ale nevynechajte ani gewurztraminer (Grand Cru Osterberg 2009). Už len kvôli rozšíreniu obzorov treba vyskúšať aj mimo Francúzska nie veľmi známu odrodu Auxerrois (vo Francúzsku cca niečo menej ako 2000 ha,). Sám André Kientzler je mladý vinár ochotný zdieľať všetko o svojich vinohradoch a samozrejme o vínach. Cena za Grand Cru v aktuálnom ročníku do cca 20 (Osterberg) a 25 (Geisberg).

Niekoľko tipov na záver

Ak si chcete nechať poradiť priamo na mieste, neobíďte vinotéku na hlavnej ulici v Riquewihr asi 50 metrov od degustačných miestností Hugel et Fils. Okrem toho, že tam kúpite väčšinu vín od vinárov z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia, personál má potrebný prehľad a rád sa podelí o rady a odporúčania, ktorých vinárov netreba prehliadnuť. Z viacerých rád, ktoré sme dostali nielen na tomto mieste vyskakoval jeden vinár nad ostatných – Deiss. Vinár, ktorý sa vrátil ku „koreňom“ a snaží sa ich spojiť s moderným prístupom. Na rozdiel od mnohých neprodukuje čisté odrodové vína, ale presadzuje terroir – produkuje cuvée z tradičných alsaských odrôd, vždy z rovnakého honu. Odrody však mieša už na začiatku, ešte ako hrozno a ďalej pracuje s touto „zmesou“. Od ostatných sa líši aj tým, že jeho ochutnávky sú platené (cca 5 EUR). Ak však nakúpite víno, tento poplatok sa neplatí. Medzi ďalšími odporúčaniami sa viackrát zopakovalo vinárstvo Weinbach (Kayserberg), určite netreba obísť Hugel et Fils s jeho výbornými gewurztraminermi a vínami s vyššími prívlastkami, či známeho Zind-Humbrecht. A samozrejme mnohé ďalšie, na ktoré možno natrafíte „len tak“ pri objavovaní jednotlivých miest.

Alsasko nie je len krajom vína, aj keď to je prítomné na každom kroku. Je to aj kraj ovocných destilátov, tradičného syra „Münster“, či údeného kolena s kyslou kapustou. Reštaurácie sú na každom kroku. Nám sa osvedčila reštaurácia (Caveau du Vigneron) len niekoľko desiatok metrov od vinárstva Sipp-Mack v meste Hunawihr. V horúcich dňoch radi privítate reštauráciu pod úrovňou zeme, s dobrými cenami a poctivou kuchyňou. Hocikam však pôjdete, určite vyskúšajte tradičný „tarte flambée“ – koláč/pizza so syrom, slaninou a ďalšími prísadami podľa výberu, zapekané zemiaky s munzer syrom (perfektne párovateľné so sladším gewurztraminerom), ale predovšetkým tradičnú alsaskú kyslú kapustu s kusom údeného (najlepšie spárované s dobrým pivom). Ubytovať sa dá skoro v každom meste, počas sezóny, najmä v lete ale odporúčame rezervovať si ubytovanie vopred a v prípade horúčav trvať na klimatizácii. Parkovanie najmä v malých mestách môže byť veľmi komplikované a preto sa uistite, že hotel má vlastné a dostatočné parkovacie kapacity. Ak hľadáte miesto na viac dní, nám sa osvedčilo mesto Colmar – lokálne centrum s pekným historickým centrom, „malými Benátkami“, mnohými reštauráciami a kultúrnymi pamiatkami. A nakoniec – ak plánujete cestu, síce sa dá prísť aj na dva či tri dni, ale určite je to málo.

Rubrika:Na cestách za vínom Značky: alsaské víno, Alsasko, Crémant, Francúzske víno, Gewürztraminer, Hugel, Kientzler, Louis Sipp, riesling, rizling rýnsky, Sélection de Grains Nobles, Sipp Mack, Trimbach, Vendages Tardives

Reader Interactions

Komentáre

  1. Milan povedal

    30/09/2013 at 20:56

    Velmi pekny clanok k Alsasku, mozem potvrdit skusenosti autora, azda len malu poznamku pridam, ze sa treba pripravit, najma pocas letnych mesiacov a vikendov, na mohutny naval turistov v tejto oblasti. Kvoli predstave, co myslim pod pojmom „mohutny naval“: napriklad mestecko Riquewihr je skor dedina, ma cca 1000 obyvatelov, jednu hlavnu ulicu vo svahu, od ktorej nalavo i napravo len par sto metrov zacinaju vinice, ale toto malebne miesto navstivi rocne milion turistov (!), Aj ked udaj pochadza z tamojsieho info centra, bude mu nachylny verit kazdy, kto na vlastne oci uvidi tu zalahu navstevnikov. Napriek tejto masovosti navstevu vrelo odporucam.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

  • Zoznam vinoték na Slovensku
  • Distribútori a dovozcovia kvalitných vín na Slovensku

Najnovšie komentáre

  • admin: NA stránke vinárstva sa uvádzajú presne tie čísla, ako som písal...
  • rasťo šuták: V desiatke bol pomer odrôd trošku odlišný – 52% CS, 35% M,...
  • Anonymous: Dakujem za tip. Poslednou dobou som zacal ochutnavat vina z...
  • Anonymous: Este by som pridal jednu „planetu“ do Vasej...
  • admin: Ked pojde vsetko dobre, najblizsi Decanter Fine Wine Encounte bude 6....
  • admin: Zial, event bol zruseny 🙁 kvoli koronovirusu, samozrejme. Pevne...
  • Anonymous: Konal sa nakoniec ten event? Boli ste pozriet na tej degustacii? A...
  • Anonymous: Je to mozne, ze uz bolo za drinking window, co je aj z mojho...

Copyright © 2021 · Červené a biele - víno a viac