Madeira patrí k mojim najobľúbenejším sladkým vínam, preto som keď po prvý krát uvidel na Kryme ukrajinskú „Maderu“, nevedel som odolať pokušeniu. Krymská „Madera“ je vyrábaná z odrôd Šabaš, Serciaľ (áno, ukrajinský názov pre Sercial) a Aľbiľjo. Víno strávilo štyri roky v dubových sudoch. Akolhol má na úrovni 19. Podľa etikety bolo vyrobené v roku 1951, čo je naozajstná rarita…
Farba je tmavo-jantárová, hlboká, celkom sympatická. Je to asi banalita, ale ťažko sa iným slovom opisuje vôňa ako „madeirizovaná“ – oxidatívna. Prezentuje jednoznačné orieškové charakteristiky pripomínajúce tú „naozajstnú“ madeiru. Cítiť však aj silný alkohol kaziaci celkový dojem.
Po ochutnaní pokračujeme v naštartovanej línii: silné oxidatívne charakteristiky, predovšetkým chlieb, orech a oriešky. Alkohol až-až páli. Je to taká zaujímavá madeira so „šmirgľom“ bez zamatovosti, jemnosti. Zďaleka pripomína polosuché – suché samorodné s oxidatívnym štýlom.
Sklamanie.
Hodnotenie: 2 (maximálne 2,5 ale to len s obrovskou dávkou benevolencie)
Pridaj komentár