S týmto vínom som sa prvý krát stretol v New Yorku, v reštaurácii Le Bernardin. Na odporúčanie someliéra som ju si vybral k tasting menu a ukázalo sa, že to bola dobrá voľba, hoci som váhal, ako sa bude Chardonnay hodiť k morským príšerám a rybám. O niekoľko rokov neskôr som si kúpil ďalšiu fľašu, ktorá padla teraz.
Farba zelenkasto-žltá, ako keby to bol starší rizling. Vo vôni jablko, egreš, zrelé hrušky, krémovo-maslový charakter.
Typický krémovo-maslový štýl Chardonnay z Kalifornie sa objavil aj po degustácii. Je však hladší, bez oriešok á la burgundské biele. Jemne cítiť dym a jantár.
Je to guľaté, plné víno, „pri tele“, s kalifornskou úrovňou alkoholu (14,5%), ale aj s aciditou. Fenykel, jablko golden delicious upečené na masle, žltý melón, papaya. Dlhá dochuť.
Pre fanúšikov tejto línie dobrá voľba – bohaté, priame, intenzívne – , navyše vynikajúce gastro-víno. Ikona svojho regiónu či kategórie.
Hodnotenie: 3,5 hviezdičiek
Potenciál: 5 rokov
Cenová kategória: 19-20 Eur
Celkový zážitok: kúpil by som to ešte raz
Anonym povedal
V USA a Číne sú veľmi populárne. Pre mňa zbytočne veľa „dreva“.