• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Pinot Noir 2007, Limbavin, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Slovensko

11/03/2013 By admin Komentujte

Toto víno som kúpil pred niekoľkými rokmi, priamo od vinárstva, ešte bolo mladé. V tom čase som to považoval za jeden z mála naozaj dobrých slovenských Pinotov. Odložil som to do pivnice, chcel som skúsiť ako sa bude vyvíjať. Teraz má takmer 6 rokov.

Farba veľmi bledá, ako pri veľmi starých Pinotoch. Červeno-hnedé odtiene, ale už úplne priesvitné, s oranžovo-hnedými okrajmi.

Vôňa je veľmi pekná, okamžite evokuje dôstojne zostarnutý Pinot Noir. Spálené pneumatiky odovzdávajúce svoje miesto hľuzovke, jemná pikantnosť, silný vplyv terciálnych aróm, ovocie už sú úplne v pozadí.

Po ochutnaní je prvý dojem pozitívny: víno sa ešte drží, acidita neovládla všetko, hoci vínu požičiava silnú „kostru“. V dochuti jemne bylinkové. Ovocia, najmä čerešne, sú už na odchode a postupne odovzdávajú miesto sušeným figám. Tie sú sprevádzané jemným portským charakterom. Niekde ďaleko ešte cítiť dubové sudy, terciálne arómy ale prevládajú. Tie sú však dôstojné, pekné.

Víno sa nestalo v počas zrenia hlbším, ani oveľa komplexnejším, len sa zmenilo. To je asi jeden z najdôležitejších rozdielov, ak to porovnáme so staršími červenými z Burgundska. A  aj rýchlejšie zreje ako tie. Ale prešlo klasickou cesto, po akej má Pinot Noir prejsť, od intenzívnych ovocí až po terciálne arómy, sušené figy, atď., bez toho, aby sa rozpadlo.

Dôkaz, že by sme mali venovať viac pozornosti tejto odrode na Slovensku a ak jej venujeme pozornosť, tak sa nesústrediť sa len na mladé, ľahké, svieže Pinoty, ktoré sú určené na rýchlu konzumáciu.

Hodnotenie: korektné 3 hviezdičky

Ako hodnotíme

Cenová kategória: 15 Eur

Viac o vínach z odrody Pinot Noir viď TU – http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/najlepsie-vina-sveta/najlepsie-vina-sveta-pinot-noir-rulandske-modre/

Rubrika:Slovensko Značky: červené víno, Hodnotenie vín, Limbavin, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Pinot Noir, Rulandské modré, slovenské víno

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

  • Zoznam vinoték na Slovensku
  • Distribútori a dovozcovia kvalitných vín na Slovensku

Najnovšie komentáre

  • admin: NA stránke vinárstva sa uvádzajú presne tie čísla, ako som písal...
  • rasťo šuták: V desiatke bol pomer odrôd trošku odlišný – 52% CS, 35% M,...
  • Anonymous: Dakujem za tip. Poslednou dobou som zacal ochutnavat vina z...
  • Anonymous: Este by som pridal jednu „planetu“ do Vasej...
  • admin: Ked pojde vsetko dobre, najblizsi Decanter Fine Wine Encounte bude 6....
  • admin: Zial, event bol zruseny 🙁 kvoli koronovirusu, samozrejme. Pevne...
  • Anonymous: Konal sa nakoniec ten event? Boli ste pozriet na tej degustacii? A...
  • Anonymous: Je to mozne, ze uz bolo za drinking window, co je aj z mojho...

Copyright © 2021 · Červené a biele - víno a viac