Myslím si, že v porovnaní s portským Madeira získava pomerne málo pozornosti. Predpokladám, že ovocnejšie portské je pre väčšinu azda príťažlivejšie, určite dostupnejšie, ak však máte radi orieškovo-karamelovo-oxidatívny štýl, ťažšie by ste našli lepšiu alternatívu ako fortifikované vína z prekrásneho ostrova v Atlantickom oceáne.
Najprv niekoľko slov o samotnom víne, resp. o údajoch na etikete. Malmsey je jedna zo základných odrôd z ktorých sa Madeira vyrába (ďalšie dôležité sú Bual, Sercial, Verdelho, ak hovoríme o odrodových Madeirách…). Ak by sa vám tento názov nezdať byť povedomý, nevzdávajte sa: ide o Malvasiu…
Dôležité je pripomenúť aj výrobcu: Cossart Gordon patrí k najstarším a najspoľahlivejším zdrojom špičkových vín z ostrova. V súčasnosti patria do portfólia rodiny Symington, ktorí vlastnia aj niekoľko z najlepších výrobcov portského, vrátane Dow´s, Graham´s, Cockburn´s, Warre´s…
Farba vína pripomína tmavú kávu, na okrajoch trošku do oranžova. Vôňa je klasická oxidatívna, ale vôbec nie brutálna alebo nepríjemna-oxidatívna. Nedominuje žiadny chlieb, ale sušené figy, kandizovaná pomarančová kôra, jemná káva.
Arómy sú silné, intenzívne, prichádzajú vo viacerých fázach. Pripomeniem aj veľmi dlhú a peknú dochuť. Jemné, ale rozhodne oxidatívne: sušené figy, trošku „pichľavé“, kardamon, káva, tekuté oriešky, ako keby hustý orieškový likér, kandizovaná pomarančová kôra. V dochuti karamel a toffifee…
Je to Madeira relatívne hladká, nie agresívna, dá sa povedať, že relatívne (ak berieme ohľad na to o aké víno sa jedná…) zamatová. Arómy pôsobia veľmi dlho, je to hlboké, silné a pôsobivé víno. Jednotlivé elementy sú výborne integrované, komplexné. Pekný exemplár kvalitnej, bohatej Madeiry.
Hodnotenie: 4 + hviezdičiek
Cenová kategória: 25 Eur (0,5 l)
Článok o vínach z Madeiry si môžete prečítať tu.. http://www.vinovino.sk/vino-a-viac/na-cestach-za-vinom/zazracne-vino-madeira-%e2%80%93-pecene-aj-chladene/
Pridaj komentár