• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O nás
  • Ako hodnotíme
  • Články

Riesling 2011, Berg Roseneck, Leitz, Rheingau, Nemecko

09/01/2014 By admin Komentujte

Rheingau a Mosel sú dva najdôležitejšie nemecké regióny, susedia, rizling rýnsky je dominantnou odrodou v oboch. Ak však porovnáme dve vína, povedzme v tej istej kvalitatívnej triede, sa niekedy zdá ako keby sme pili vína z dvoch planét. Štýlovo sú úplne iné, hoci obe aromatické, krásne, bohaté.

Rizlingy z Moselu sú aromatické, ale ľahké a väčšinou s jemným zvyškovým cukrom.  Na druhej strane, rizlingy z Rheingau sú komplexné, guľatejšie a čo je dôležité, tento región prezentuje azda najsuchšie nemecké rizlingy. Ale aby bol obraz ešte komplikovanejší, aj suchý charakter rizlingov z Rheingau je relatívny, napríklad v porovnaní s blízkym francúzskym Alsaskom. Nie je totiž jedno, kto hovorí, že víno je suché. K iným odpovediam sa dopracujeme ak sa opýtame vinára z Alsaska ako keď z Rheingau. Jednoducho tradície, štýl sú iné a má to výrazný vplyv na definíciu chutí a charakteristiky vína.

Bol kedysi jeden zaujímavý výskum, ktorá skúmal ako je vnímaný zvyškový cukor vo víne, resp. ako sa definujú kategórie ako „sladké víno“ alebo „suché víno“ v rôznych regiónoch. Konkrétne išlo o porovnanie nemeckej a francúzskej percepcie. Nemeckí a francúzski degustátori dostali tie isté biele vína so zvyškovým cukrom medzi 1,5 a 48 gramov/liter. Ich úlohou bolo zaradiť jednotlivé vína do štyroch kategórií, na základe zvyškového cukru (na francúzskej strane sec, demi sec, moelleux a liquoreux, na strane nemeckej trocken, halbtrocken, mild a lieblich). Pri hodnote 8 g/liter boli rozdiely vo vnímaní vín naozaj veľké: až 92 percent Nemcov charakterizovalo víno ako suché, kým podobný atribút vínu pripísalo len 7 percent Francúzov.

Rizling z oblasti Mosel sme na týchto stránkach už hodnotili (od Erdener Treppchen Spätlese 2008 od Dr. Loosena v auguste). Skúsme sa teda pozrieť, ako vyzerá suchý rizling zo susedného regiónu Rheingau. Jeden z najprominentnejších vinárov Rhengau je Josef Leitz. Jeho najlepšie vinohrady sa nachádzajú v Rüdesheim, Bad Rosacker je jeden z najlepších honov.

Farba vína je typická rizlingovo-žltá, trošku do zelena. Vôňa sa vyznačuje intenzitou, je príjemná, povedal by som až extra-aromatická. Zároveň svieža, ale aj so zrelými ovociami, so sladkastým dotykom. Je to suché víno, ale jemný zvyškový cukor sa tam jednoznačne objavuje. Dokonalá rovnováha, harmónia, plnosť, a popri tom krištáľovo čisté. Alkohol ju robí guľatým, prepožičiava aj štipku maslového charakteru, zjemňuje vínko, ale nerobí ju ťažším. Výrazná hĺbka, ako aj koncentrácia. Acidita sa objavuje v podobe limetkovej príchute, ale prítomnosť alkoholu cítiť rozhodnejšie, nie však príliš. Víno s dlhou dochuťou, chute zostávajú v ústach dlho. Ovocia v chuti sú menej suché ako by to človek predpokladal podľa vôní, ale sú pekné – jablko, broskyňa, možno niekde aj štipka florálneho charakteru. Pekné, čisté, fajn. V dochuti sa objavujú bylinky, ktoré dopĺňajú celkový obraz.

Je to „veľké víno“. Neverí v lacnú slávu, nechce byť priame alebo prítulné, hoci tá štipka zvyškového cukru sa na niečo také núka. Nie, toto víno má svoju hrdosť a chce prezentovať hlbší zmysel existencie – hĺbku, bohatosť a špecifický balans.

Hodnotenie: 4 hviezdičky

Ako hodnotíme

Cenová kategória: 24 Eur

Potenciál: 10 – 12 rokov

Článok bol publikovaný v denníku SME, 7.12.2013

Rubrika:Nemecko Značky: biele víno, Hodnotenie vín, Leitz, nemecké víno, Rheingau, riesling, rizling rýnsky

Reader Interactions

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

  • Zoznam vinoték na Slovensku
  • Distribútori a dovozcovia kvalitných vín na Slovensku

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: V USA a Číne sú veľmi populárne. Pre mňa zbytočne veľa...
  • rasťo šuták: Jasné. Nie je to zlé, ale je tam viacero nepochopiteľných úletov...
  • admin: Tento komment asi mal ist k Wine Spectatoru, vsak? 🙂 ..inac ktore...
  • rasťo šuták: Veľa skvelých vín, ale niektoré PR nominácie si mohli odpustiť.
  • rasťo šuták: Výborné vína, ale hodnotenie v úvode považujem za trošku...
  • Jakub: Skvelý článok o víne! Niektoré z uvedených vín som mal aj ja a musím...
  • rasťo šuták: Veľmi, veľmi dobré vína. Potichu závidím…
  • rasťo šuták: Súhlasím. Väčšina vín je skvelá. Ale hodnotu niektorých vín bez...

Copyright © 2019 · Červené a biele - víno a viac