Muškát z gréckeho ostrova Samos patrí podľa Toma Stevensona k „najväčším sladkým vínam sveta“. Vyrába sa z odrody Muscat Blanc á Petit Grains, podobne ako slávne francúzske sladké víno Muscat de Beaumes de Venise (to francúzske ochutnajte bez váhania aj cez leto, je to jediné sladké víno, ktoré tvorí excelentný pár so zmrzlinou).
Keď som pred niekoľkými rokmi navštívil ostrov Samos, bolo extrémne horúco, takže som degustoval veľmi ľahké, svieže biele vína z pevninského Grécka. Neskôr som však svoje rozhodnutie oľutoval, a začal som hľadať miesta, kde by som sa k tomuto slávnemu sladkému vínu mohol dostať. Nakoniec som to po prvý krát našiel v Belgicku (preto tá francúzsko-holandská etiketa), aj keď odvtedy sa podarilo objaviť tieto vína aj v niektorých viedenských vinotékach.
Farba vína je krásna čistá zlatá. Vône nie sú veľmi intenzívne, alkohol je trošku dominantný, hlási sa med a sušené marhule.
Po ochutnaní nás zvalcuje neohraničená sladkosť, nektárové arómy s veľmi silnými arómami hrozienok. V obmedzenom rozsahu sa objavujú aj kvety. Arómy trošku pripomínajú charakter našich slamových vín, toto víno je však oveľa viac sladké.
Všeobecne pripomína charakter vína skôr hrozienkovo-tabakovo-medovú líniu, florálne arómy sú obmedzené a z ovocných najviac cítiť sušené marhule (a žiadna dubová príchuť).
Vysoký zvyškový cukor však prevalcuje takmer všetko – podľa môjho názoru by nezaškodila trošku vyššia acidita na vybalansovanie sladkosti, ktorá by možno viac vyzdvihla aj ovocné chute. V tom prípade by si toto víno určite zaslúžilo aj o bod viac.
Celkovo sa však dá povedať, že to bol zaujímavý výber a k niektorým sladkostiam priam ideálne dezertné víno.
Hodnotenie: 2,5 hviezdičiek
Pridaj komentár