Ak máte romantickú dušu a zároveň milujete dobré vínka, mám pre vás tip na letnú dovolenku: Údolie Loire, v západnom Francúzsku. Je to jeden z najvýznamnejších historických regiónov v krajine galského kohúta s množstvom unikátnych pamiatok. Od roku 2000 patrí do zoznamu univerzálneho svetového dedičstva UNESCO, pričom sa svojou rozlohou 800 Km2 je najrozsiahlejším francúzskym regiónom pýšiacim sa týmto titulom. Celé údolie zhŕňa unikátne mestské pamiatky, parky, opátstva, ale azda k najznámejším patria kaštiele a zámky, väčšinou renesančné, ktoré definujú romantický ráz celej oblasti. Najznámejšou stavbou je zámok Chambord čiastočne projektovaný Leonadrom da Vinci, ale nemali by sme zabudnúť ani na romantický Chenonceau alebo Amboise pýšiaci sa s najkrajšou panorámou.
Popri kultúrnych a historických pamiatkach však musíme mať na zreteli, že Údolie Loire patrí aj k najvýznamnejším vinárskym regiónom Francúzska. Vyrábajú sa tam aj červené vína, predovšetkým z odrody Cabernet Franc, ako aj sladké z odrody Chenin Blanc – slávny Vouvray, napríklad – ale najdôležitejšie sú miestne biele vína. Z bielych odrôd tam kraľuje aromatický Sauvignon Blanc. Hoci nadnes sa aj táto odroda „zglobalizovala“, nájdete ju takmer v každom vinárskom regióne s chladnejšou klímou, Sancerre, resp. širšie Údolie Loiry sú jej pôvodným domovom. Najčastejšie sú porovnávané s bielymi Sauvignonmi z Nového Zélandu, z Malborough, ale nie kvôli ich podobným vlastnostiam, práve naopak: prezentujú sa ako príklad, ako môžu byť vína z tej istej odrody ale z dvoch odlišných regiónov byť také odlišné. Novozélandský Sauvignon Blanc je ovocná bomba, plné, guľaté vína, ktoré pôsobia ako keby boli nasteroidované: zo všetkého tam nájdete veľa. Vína z Loire sú jemnejšie, minerálnejšie, balansovanejšie, elegantnejšie. V rámci celého údolia existuje mnoho menších regiónov a apelácií, ktoré vyrábajú slávne Sauvignony, najznámejším regiónom je ale Sancerre. Sancerre je aj domovom nášho dnešného vína.
Farbu má bledú, takmer biela, trošku do zelena. Vôňa je veľmi intenzívna, nadpriemerne typická pre odrodu Sauvignon Blanc. Z typických charakteristík by som vyzdvihol zelené jablko a žihľavu.
Podobný dojem človek získa aj po ochutnaní: je to letné víno, s veľmi silným „zeleným“ charakterom, povedal by som, že jeden z naj, čo som v živote mal možnosť ochutnať. Z chutí dominujú zelené jablko, biele ríbezle, egreše a čerstvo kosená tráva, tak typická pre danú odrodu. Je to ľahké, ani nie veľmi hlboké či komplikované víno, ale dobre sa konzumuje. Acidita je celkom intenzívna, na môj vkus až príliš, aj pri Sauvignon Blanc sa to dá tolerovať, keďže pomerne dobre harmonizuje s odrodovými charakteristikami vína. Kyselinky kombinované so silným zelenkastým charakterom sa navzájom posilňujú a vytvárajú nezameniteľnú tvár vína.
Odporúčal by som aj do gastronómie, vzhľadom na skutočnosť, že potrebuje jedlo ktoré je schopné zvládnuť silný charakter vína. Napríklad k thajskej kuchyni, ale bez kokosovej omáčky. Ideálnou kombináciou by bolo napríklad kura s bazalkou, mätou a zázvorom. Ľahká, letná kombinácia.
Hodnotenie: 3 hviezdičky
Potenciál: najlepšie otvoriť teraz
Cenová kategória: 14 Eur
Článok bol publikovaný v denníku SME.
Pridaj komentár