Asi pred mesiacom sme navštívili viedenský Naschmarkt, ktorý je podľa môjho názoru najlepším gastronomickým trhom v našom širšom regióne. Keďže pomerne často varíme čínske a predovšetkým thajské jedlá, využili sme návštevu Naschmarktu aj na potulky po obchodoch s ázijskými ingredienciami.
V jednom obchodíku som našiel aj celkom dobrý výber čínskych vín a destilátov a niečo, s čím som sa stretol už pomerne dávno: čínske slivkové víno. Pollitrová fľaša stála asi 8 Eúr a ja – vedený princípom sranda musí byť – som si jednu kúpil.
Keďže s čínskymi slivkovými vínami nemám príliš veľa skúseností, nechcem sa púšťať do hodnotenia, len budem sa snažiť opísať dojmy. Farba mi pripomínala tmavú ale riedku Madeiru. Vôňa sa podobala na kombináciu alkoholizovaného slivkového kompótu a dezertu, ktorý obsahuje višne s koňakom.
Po degustácii som sa opäť stretol s višňovým dezertom a koňakom a samozrejme aj so slivkou. Trošku to pripomína slabé portské (značka Tesco, ktoré sa používa na varenie) a najmä na niečo čo sa podobá na cinzano.
Na záver len toľko, že degustované čínske slivkové nebolo veľmi komplexné a nebol to ani veľký zázrak, na druhej strane však bol to zaujímavý zážitok. Fanúšikom týchto vín určite nebudem, ale raz to treba skúsiť. Každopádne pozitívnejší zážitok ako ten s „naozajstným“ vínom z Číny.
Hodnotenie: ako som už písal vyššie, necítim sa byť veľkým odborníkom na slivkové víno, takže v tomto prípade prenechám hodnotenie na Vás.
Cenová kategória: 8 – 10 Eur
Klobúk dole, ja by som sa neopovážil takéto akože víno kúpiť a nieto ešte degustovať. Ako názov fabriky hovorí, jedná sa o distelery- pálenicu a nie o vinárstvo. S vínom tento mok má spoločný len názov. Možno že skutočné- nemyslím patoky- čínske vína môžu byť dobré. Potenciál na to majú. Keď odkopčia technológie bude to zaujímavé
„distillery“ naozaj znamená v preklade niečo také čo píšete, ale neviem Vám povedať, či vyrábajú aj niečo iné ako slivkové „víno“. každopádne slivkové víno má podľa mojich známych, ktorí majú oveľa väčšie skúsenosti s Čínou ako ja, vraj celkom pekné tradície v tejto krajine. Osobne si myslím, že čínske vinárstvo má naozaj potenciál, ale potrebuje ešte čas – mňa zatiaľ nepresvedčili, ale nechám sa prekvapiť.
článok som písal skôr pre spestrenie obsahu 🙂
obsah sa spestril 🙂
Ono je to dosť možné, že v Číne im tento nápoj chutí, tam im chutia aj grilované chobáky a dusené mačky…..
🙂
činske slivkove je sranda, ale je to ako piť alkoholicky kompot. Chuti, ale nazvať to vino no….
Prave minuly vikend sme sa boli najest v cinskej restike a ja som mojmu muzovi basnila o tomto vine ake je uzasne 🙂 ochutnal ho a povedal, ze nic zvlastnejsie este nepil, ale mal z toho to iste chutove rozcarovanie ako ja. Navyse neskutocne presne je v prispevku opisana farba aj chut tohto napoja. Dolezite je naozaj ho podavat teple. Cena 8-10€ sa mi ale zda za tento zazitok prilis vysoka 🙁
Cinske slivkove vino je specialitka a vzdy ked sa da tak si kupim aj do zasoby. Je to mnamka.