O rizlingoch z Eden Valley v Južnej Austrálii som doposiaľ len čítal, väčšinou v časopisoch ako Decanter či Wine Spectator. Mávali veľmi dobré, niekedy až vynikajúce hodnotenia, tak som sa rozhodol, že je čas sa pozrieť na ďalšiu dimenziu tejto obľúbenej odrody. Vybral som si víno od Dandelion Vineyards, okrem toho, že malo dobré hodnotenia aj kvôli subjektívnym – pozitívnym – spomienkam na knihu Ray Braudburyho, Dandelion WIne…
Farba zeleno-žltá. Vôňa intenzívna a celkom atraktívna – broskyňa, sladká papája, baza a stopy po kerozíne. Chute pripomínajú ľahké, aromatické, ovocné, elegantnejšie rizlingy, s intenzívnejšou aciditou. Čiže žiadne „tropické“ víno… Biele slivky, broskyne, egreše, biele ríbezle, zelené jablko, doplnené minerálnym charakterom. Suchšie ako by ste odhadovali z vône, v podstate totálne suché. V dochuti bylinky a limetková acidita, celkom intenzívna, ale predsa nepôsobí agresívne, skôr pridáva na elegancii. Dobre sa pije, atraktívne víno, relatívne ľahké, s príjemne nízkym alkoholom (11,5%). Nie je to vrchol komplexnosti, ani hĺbky, ale predsa je to zaujímavý, dobrý, príjemný rizling.
Hodnotenie: 3 / 3,5 hviezdičiek
Potenciál: 3-4 roky
Cenová kategória: 14 Eur
Celkové hodnotenie: asi by som si kúpil ešte raz, prípadne nejaký iný rizling od vinárstva.
Pridaj komentár