Nový Zéland je bezpochyby vinárskou veľmocou. Za tento status však nevďačí primárne množstvu vyprodukovaného vína – ak sa totiž pozrieme na zoznam najväčších svetových producentov (štatistiky FAO, 2010) „Kiwis“ sa nachádzajú až na 17. mieste, za Gréckom, Ukrajinou a Srbskom (mimochodom Slovensko je na 35. mieste). Existujú ale 2 faktory, ktoré Nový Zéland katapultujú medzi globálnu vinársku elitu. Po prvé kvalita, po druhé, „značka“ alebo ak chcete „brand“. Ak sa totiž hovorí o Novom Zélande – vo svete vín, čiže nemám na mysli ani tanec Haka ani Lord of the Rings – každému priemerne vzdelanému milovníkovi vína napadne Sauvignon Blanc alebo Pinot Noir. Čiže ľudia automaticky spájajú tento pacifický štát a minimálne jednu svetovú odrodu. A to napriek tomu, že Nový Zéland je relatívne nováčik vo svete vína.
V podstate je typickým reprezentantom vinárskeho „Nového sveta“. Pred polstoročím bolo na novozélandských ostrovoch menej ako 400 hektárov viníc – v súčasnosti tento údaj predstavuje približne 30 tisíc hektárov. Na Južnom ostrove bolo vinárstvo takmer neznáme. Prvý komerčný vinársky podnik založili v roku 1973, v roku 1985 sa objavila na trhu dnes už legendárna značka Cloudy Bay. Obrovský rozmach počas posledných dekád však zanechal výrazný vplyv. Postupne vznikali nové vinárske regióny, vrátane Marlborough ktoré sa stalo najdôležitejšou oblasťou na Novom Zélande a malo leví podiel na rozmachu novozélandského vinárstva.
Dostať sa z Európy na Nový Zéland nie je jednoduché a ani lacné. Dokonca by som povedal, že zo všetkých vinárskych regiónov sveta je to pravdepodobne najkomplikovanejšie: musíte absolvovať cestu do Austrálie (asi tak 24 hodín aj viac keď rátate prestup napríklad v Singapure alebo v Bankoku), odtiaľ ďalšie 3-4 hodiny letecky na Nový Zéland a stále ste len vo Wellingtone, na Severnom ostrove. Našťastie Marlborough sa nachádza na severnom cípe Južného ostrova…
Postupne sa značkou tohto regiónu – ale dá sa povedať, že aj celého Nového Zélandu – stal Sauvignon Blanc s typickým novozélandským charakterom: svieži, ľahký, mimoriadne aromatický (niektoré sa zdajú byť až „nasteroidované“…), s intenzívnou aciditou a so zelenkastými vplyvmi a exotickými ovociami. Marlborough je domovom najznámejších novozélandských bielych Sauvignonov. Miestna klíma prirodzene ovplyvnená geografickou polohou regiónu má determinujúci vplyv na charakter tunajších vín. Ide totiž o jeden z najjužnejších vinárskych regiónov sveta – spoločne napríklad s neďalekou s Tasmániou. Samozrejme treba dodať, že sme na južnej pologuli, čiže ak berieme severnú pologuľu tak ekvivalentom Marlborough sú najsevernejšie položené vinárske regióny, napríklad Loire, pravlasť kvalitných vín zo Sauvignon Blanc…
Ale späť ku klíme: miestne podmienky – pomerne horúce dni a ostré, chladné noci, suchá jeseň – umožnia výrobu intenzívnych aromatických vín. Aromatická bomba s peknou aciditou sa stala synonymom aj Sauvignon Blanc z Marlborough. Mimochodom biely Sauvignon je ďaleko najdôležitejšia odroda na Novom Zélande. Plocha ma ktorej sa objavuje je trojnásobne väčšia ako v prípade odrody na druhom mieste (Pinot Noir) a tvorí asi polovicu z celkového vinohradníckeho územia krajiny.
Popri emblematickom Sauvignon Blanc sú ďalšími významnými odrodami v Marlborough Rizling rýnsky a Chardonnay, Pinot Noir z červených odrôd. Miestny sladký Rizling patrí k najlepším sladkým vínam Nového Zélandu. Pinot Noir je voňavý, ovocný, ľahší, ale s peknou štruktúrou – väčšinou sa odporúča konzumovať ako 2-3 ročný..
Nemôžeme zabudnúť ani na výrobu šumivých vín á la Méthode Traditionelle – investícia Deutz z francúzskeho Champagne tu zanechala výraznú stopu.
Najlepší výrobcovia (v zátvorke odrody/vína, ktoré sú od daného vinárstva najzaujímavejšie):
Babich (Sauvignon Blanc, čiastočne Pinot Noir)
Clos Henri (opäť dvojica Sauvignon Blanc – Pinot Noir)
Cloudy Bay (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir)
Fairhall Downs (Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris)
Forrest (Chardonnay, suchý Rizling a sladký botrytický Rizling)
Framingham (špecialista na aromatické biele vína: Tramín, Rizling aj Pinot Gris)
Fromm (Pinot Noir, Chardonnay)
Grove Mill (Sauvignon Blanc, Rizling, Chardonnay)
Huia (Pinot Noir, Chardonnay, Tramín)
Jackson Estate (Sauvignon Blanc a Pinot Noir)
Nautilus (Pinot Noir, Sauvignon Blanc)
Mount Riley (Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay)
Saint Clair (Pinot Noir, Rizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay)
Spy Valley (Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tramín)
Villa Maria (novozélandský gigant: takmer všetky odrody nachádzajúce sa v oblasti)
Hodnotenie Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2011 viď – http://www.vinovino.sk/hodnotenie-vin/novy-zeland/sauvignon-blanc-2011-cloudy-bay-malborough-novy-zeland/
Hodnotenie Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2005 viď – http://www.vinovino.sk/hodnotenie-vin/novy-zeland/sauvignon-blanc-cloudy-bay-malborough-novy-zeland-2005/
Hodnotenie Villa Maria Suvignon Blanc Private Bin 2009 – http://www.vinovino.sk/hodnotenie-vin/novy-zeland/sauvignon-blanc-2009-private-bin-villa-maria-malborough-novy-zeland/
Hodnotenie ďalších novozélandských vín, vrátane Marloboroug viď v rubriky „Hodnotenie vín – Nový Zéland“ – http://www.vinovino.sk/category/hodnotenie-vin/novy-zeland/
Pridaj komentár