Myslím si, že som človek ktorý je otvorený novým veciam. Platí to aj pre víno. Myslel som si, že po tých rokoch už nie je až tak ľahké ma prekvapiť. Mám svoj názor aj na vinárske súťaže, či už domáce alebo zahraničné – nie všetko je sväté písmo čo odtiaľ vyjde, vrátane tých najprestížnejších súťaží. Napriek týmto faktorom ma ale dokázal poriadne prekvapiť výsledok z najnovšieho Decanter Wine World Awards. Podotýkam, ide o najväčšiu a azda najprestížnejšiu vinársku súťaž sveta.. A čo sa vlastne stalo?
Jedno čínske červené víno, konkrétne He Lan Qing Xue, Jia Ben Lan z regiónu Ninxia získalo ocenenie International Trophy“, čiže medzinárodná trofej. Táto cena sa udeľuje 25 vínam z celkového počtu viac ako 12 tisíc. A ešte treba poznamenať, že nejde o hocijakú kategóriu, ale jednu z najprestížnejších: víno z Bordeau-kých odrôd nad 10 Libier…
Vo finále čínske víno porazilo súperov z Austrálie, Argentíny, Francúzska, Chile, Južnej Afriky, Bulharska, Maďarska a Kalifornie. Aj keď vieme, že vinárske súťaže na medzinárodnej úrovni sú v prípade „veľkých vinárskych krajín“ väčšinou príležitosťou pre začínajúce vinárstva (jednoznačne v prípade Francúzska, Talianska, Španielska, USA, atď.) a naozajstné „esá“ sa neprihlásia (až na výnimky, napríklad Vintage Port), aj tak je to prekvapenie.
Žeby obchodné záujmy boli také silné, že sa môže stať aj niečo také alebo naozaj je progres ďalekovýchodného tigra taký signifikantný? Pravda je pravdepodobne niekde uprostred – prečo by to nemohlo byť zaujímavé víno? Veď Číňania zvládli aj samostatné vesmírne lety s ľudskou posádkou… koho už zaujíma, že vlastne vďaka „požičanej“ ruskej technológii zo 70-ich rokov…
Ak by Vás to zaujímalo, už sme tu písali o čínskom vinárstve, aj o konkrétnom čínskom víne…
Tak mě napadá, jak se takové víno dá sehnat u nás? 🙂 má někdo z vás zkušennosti s čínským vínem? mě to zní dost exoticky, co se dá od toho očekávat? stoji za zminku v Decanteru nebo je to jen marketingovy tah?
Ročná produkcia je len 20.000 fliaš, predáva sa zatiaľ len v mieste výroby – v provincii Ningxia – a potom v jednej vinotéke v Pekingu a v druhej v Šhanghaji.
Európa má zatiaľ len malé praktické skúsenosti s čínskym vínom, ale nepotrvá to dlho a budeme sa všetci čudovať, čo sú v Číne schopní vyrobiť (v pozitívnom slova zmysle…)
Podľa Decanteru platí to, čo S.R. písal: v Európe to konkrétne víno nenájdete.. iné sa však už pomaličky objavujú, aj keď ich kvalita je zatiaľ diskutabilná… určite však tam bude postupne nejaký progres, ja osobne očakávam skôr stýl novozélandských a pod. vín. hoci sú Číňania dosť zafixovaní na francúzske prestížne značky.
Je to neuvěřitělné, co dokáže člověka každý den překvapit. Svět vína je opravdu velice rozmanitý 🙂 tak nám asi nezbývá než čekat a těšit se,co Čínané dál vymyslí…
Podobně mě napadá, když jsem četl o peruánských vínech, tak jsem byl taky docela překvapen.. o chilských nebo argentinských vínech se už ve světě píše delší dobu, ale prý Peru bylo první zemí, která přivezla víno do Jižní Ameriky.. zajímavý odkaz (http://www.vinoperu.cz)
Jiří: o peruánskych vínach viem trestuhodne málo, v podstate nič.. Podľa Hugha Johnsona je tam možné identifikovať určitý progres, avšak značný problém predstavuje fyloxéra.. určite by som však niečo ochutnal ak by som mal možnosť..
čo sa týka ciest hrozna a vína do Latinskej Ameriky, predpokladám, že to boli Španieli, ktorí v 16. storočí paralelne s kolonizáciou priniesli aj hrozno (podobne ako napr. do Kalifornie o storočie-dve neskôr). A keďže Peru, resp. vtedajšia ríša Inkov (na dnešnom peruánskom území) bolo prvé čo v Latinskej Amerike kolonizovali, tak predpokladám, že to mohla byť prvá tamojšia krajina kde sa hrozno udomácnilo.
no cinania sa nezdaju teda…. ale rad by som skusil, myslim ze o par rokov nas mozu prekvapit ako kalifornske vina v 70- rokoch