Zo svetových vín často otvárame vína z najslávnejších apelácií, ako Bordeaux, Burgundsko, Rioja, alebo Wachau. Celá tá krása vinárskeho sveta však zostáva neodkrytá, potenciál nevyčerpaný, ak sem-tam nezablúdite do menej známych regiónov. Samozrejme pojem „menej známy“ je relatívny, na tomto mieste by som povedal, že ide o vína, ktoré nie sú v absolútnom „mainstreame“, alebo sú tesne na okraji hlavných prúdov. Takže nech sa páči, zopár tipov.
Portugalské biele. Je až banálne hovoriť o tom, že Portugalsko je domovom neskutočne širokej plejády autochtónnych odrôd. Červené vína z Luzitánie patria dlhodobo k mojim najobľúbenejším, ich korenistá pikantnosť je niečo neskutočné… Nemali by sme však zabúdať ani na biele odrody, ktoré sa v Portugalsku vyskytujú tiež vo veľkom množstve. A sústreďte sa prosím nie len na Vinho Verde, ktoré vás osvieži v lete, ale aj na ďalšie, z regiónov Dão či Alentejo.
Rizling z Finger Lakes (USA). Americké vinárstvo je oveľa viac ako Kabernet, Chardonnay a Zinfandel z Kalifornie alebo Pinot Noir z Oregonu. Ochutnajte krásne rizlingy z Washingtonu, šumivé vína z Arizony, Cabernet Franc z Virginie, ale najmä minerálne rizlingy zo štátu New York, konkrétne z Finger Lakes. Sú čisté, minerálne, pre rizlingových puristov.. navyše za vynikajúcu cenu.
Oranžové vína Kakheti (Gruzínsko). Ak hovoríme o gruzínskych vínach, Kakheti je kľúčová oblasť. Ale popri známych vínach z odrody Saperavi tento región ponúka podstatne viac. Napríklad najstaršie technológie výroby vína na svete. Oranžové víno, vyrobené starodávnou technológiou je zážitok na celý život. A typický príklad „love me or hate me“. V skratke, keď ju milujete, niet čo riešiť.
Vacqueyras (Južná Rhôna, Francúzsko). Nie úplne neznáma apelácia, je však jednoznačne v tieni slávneho suseda, Chateauneuf-du-Pape. Robustné, južanské, ale pikantné červené, s podobným štýlom ako slávny sused, ale za menej ako polovicu. Menej známe apelácie Južnej Rhôny sú vo všeobecnosti zdrojom úplne perfektných vín za vynikajúce ceny.
Sherry/Jerez (Španielsko). Možno sa čudujete, ako sa dostane jeden z najznámejších a najstarších vinárskych regiónov Európy na zoznam „noviniek“. Dôvod je jednoduchý: Sherry potrebuje, aby bol znovuobjavený. Je to neskutočne podcenená apelácia, ktorá ale ponúka klenoty a je globálnym víťazom v kategórii cena/kvalita. Suché Fino, či Manzanilla, s elegantnými oxidatívnymi charakteristikami, orieškami, figami, sušenými ovociami, karamelom, atď. sú ideálnym spoločníkom cez leto aj na zimu. A to som ešte nespomínal Amontillado…
Len pár poznámok…
Vacquéras – správne Vacqueyras…
Sherry/Jerez – vína typu Fino, či Manzanilla nemôžu mať oxidatívne charakteristiky, pretože prechádzajú výlučne biologickým procesom vývinu, či zrenia pod vrstvou plesne – tzv. „flor“, ktorá bráni prístupu vzduchu a ochraňuje víno pred oxidáciou..
Oxidatívny charakter a „oriešky, figy, sušené ovocie, karamel“ sa prejavuje až u vín typu Amontillado, Oloroso a Palo Cortado po mnohých rokoch zrenia – častokrát až po 20-30 a viac… Fino“Manzanilla sa fľašujú už po 4-7 rokoch v čase kedy k oxidácii ešte v žiadnom prípade nemohlo dôjsť.
Pozdravujem z Jerez de la Frontera…
Ja by som este k tymto regionom pridal francuzsku Juru a ich skvele cremanty, chardonnay a savvanieres a samozrejme speciality ako Vin Jaune a Vin de Paille. Pre mna jeden z najvacsich nedavnych objavov
Ja by som k „objavom“ priradil svajciarske regiony. Vina hlavne pinoty mi ucarovali….
Dušan, priznám sa, o švajčiarskych vínach som doposial viac pocul ako degustoval. nejaké pinoty áno, ale málo.
Ja pridám ešte slovinské vína.
Rasťo, s tým sa nedá nesúhlasiť 🙂 máte konkrétny tip?
Určite. Edi Simčič, Klinec, Marjan Simčič, Kabaj, Bjana (šumivé), Nando… Goriška Brda môže byť vzorom. A nie len pre nás…
Simcic je pecka, suhlas.. Dveri-Pax poznate? tiez wow
Marjan alebo Edi? Marjanove vína sú presne ako on, vyzerajú kvalitne a majú niečo v sebe. Ediho sa mi páčia viac, sú úprimné, viac kamarátske. Dveri Pax dobre nepoznám, dajú sa však bežne kúpiť (aj pod inou značkou) v supermarketoch.
To že je víno v supermarketoch neznamená že je menej kvalitné, alebo že by nebolo vhodné degustácie. Je to skôr marketingové zameranie vinárstva. Lebo ako hovoria vinári: najlepšie víno je predané a zaplatené. V gastronómii bohužiaľ táto 2 podmienka často nie je naplnená. Ale Dveri Pax ma príliš neohúrila. Celá kolekcia je taká priemerná. Ale marketing dobrý. Ja by som odporučil zo Slovinksých vín Sanctum Chardonnay, alebo rýnsky rízling od Žličara…
Súhlasím. Viem si ale predstaviť lepšie „marketingové zameranie“. Napokon, víno si nemôže vybrať svojho predajcu, ale predajca svoje víno áno…
Dalo by sa ešte rozviesť –
„Napokon, víno si nemôže vybrať svojho predajcu…“ – ale vinár si predajcu vybrať môže. Ak si vyberie supermarket, tak vlastne nepriamo svojmu vínu dáva „supermarketovú“ nálepku kvality… nehovoriac o ďalších súvislostiach, ktoré sú s tým spojené.
Tak tak…pravda je.
Som rád , že Vás zaujal môj názor .Za tie roky , čo chodím som sa stretol s mnohými anketami . Priznám sa , že som sa málokedy zapojil .Tak ma napadla jednoduchá anketa . Každý účastník obdrží určitý počet žetónov . Obdaruje nimi vinára , ktorého víno sa mu páči . Je to jednoduché bez vypisovania a bola by to pomoc orientovať sa organizatorov pri výbere vinárov .