• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru/Uruguaj
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O mne
  • Ako hodnotím
  • Články

Päť regiónov, ktoré by ste mali sledovať (a degustovať)

26/03/2015 By admin 14 komentárov

Zo svetových vín často otvárame vína z najslávnejších apelácií, ako Bordeaux, Burgundsko, Rioja, alebo Wachau. Celá tá krása vinárskeho sveta však zostáva neodkrytá, potenciál nevyčerpaný, ak sem-tam nezablúdite do menej známych regiónov. Samozrejme pojem „menej známy“ je relatívny, na tomto mieste by som povedal, že ide o vína, ktoré nie sú v absolútnom „mainstreame“, alebo sú tesne na okraji hlavných prúdov. Takže nech sa páči, zopár tipov.

Portugalské biele. Je až banálne hovoriť o tom, že Portugalsko je domovom neskutočne širokej plejády autochtónnych odrôd. Červené vína z Luzitánie patria dlhodobo k mojim najobľúbenejším, ich korenistá pikantnosť je niečo neskutočné… Nemali by sme však zabúdať ani na biele odrody, ktoré sa v Portugalsku vyskytujú tiež vo veľkom množstve. A sústreďte sa prosím nie len na Vinho Verde, ktoré vás osvieži v lete, ale aj na ďalšie, z regiónov Dão či Alentejo.

Rizling z Finger Lakes (USA). Americké vinárstvo je oveľa viac ako Kabernet, Chardonnay a Zinfandel z Kalifornie alebo Pinot Noir z Oregonu. Ochutnajte krásne rizlingy z Washingtonu, šumivé vína z Arizony, Cabernet Franc z Virginie, ale najmä minerálne rizlingy zo štátu New York, konkrétne z Finger Lakes. Sú čisté, minerálne, pre rizlingových puristov.. navyše za vynikajúcu cenu.

Oranžové vína Kakheti (Gruzínsko). Ak hovoríme o gruzínskych vínach, Kakheti je kľúčová oblasť. Ale popri známych vínach z odrody Saperavi tento región ponúka podstatne viac. Napríklad najstaršie technológie výroby vína na svete. Oranžové víno, vyrobené starodávnou technológiou je zážitok na celý život. A typický príklad „love me or hate me“. V skratke, keď ju milujete, niet čo riešiť.

Vacqueyras (Južná Rhôna, Francúzsko). Nie úplne neznáma apelácia, je však jednoznačne v tieni slávneho suseda, Chateauneuf-du-Pape. Robustné, južanské, ale pikantné červené, s podobným štýlom ako slávny sused, ale za menej ako polovicu. Menej známe apelácie Južnej Rhôny sú vo všeobecnosti zdrojom úplne perfektných vín za vynikajúce ceny.

Sherry/Jerez (Španielsko). Možno sa čudujete, ako sa dostane jeden z najznámejších a najstarších vinárskych regiónov Európy na zoznam „noviniek“. Dôvod je jednoduchý: Sherry potrebuje, aby bol znovuobjavený. Je to neskutočne podcenená apelácia, ktorá ale ponúka klenoty a je globálnym víťazom v kategórii cena/kvalita. Suché Fino, či Manzanilla, s elegantnými oxidatívnymi charakteristikami, orieškami, figami, sušenými ovociami, karamelom, atď. sú ideálnym spoločníkom cez leto aj na zimu. A to som ešte nespomínal Amontillado…

Rubrika:Viac o víne a vinárstve Značky: Alentejo, Amontillado, Dao, Finger Lakes, Fino, Kakheti, Manzanilla, riesling, rizling, Saperavi, sherry, Vacquéras

Reader Interactions

Komentáre

  1. Stanislav Rudý povedal

    27/03/2015 at 00:35

    Len pár poznámok…

    Vacquéras – správne Vacqueyras…

    Sherry/Jerez – vína typu Fino, či Manzanilla nemôžu mať oxidatívne charakteristiky, pretože prechádzajú výlučne biologickým procesom vývinu, či zrenia pod vrstvou plesne – tzv. „flor“, ktorá bráni prístupu vzduchu a ochraňuje víno pred oxidáciou..
    Oxidatívny charakter a „oriešky, figy, sušené ovocie, karamel“ sa prejavuje až u vín typu Amontillado, Oloroso a Palo Cortado po mnohých rokoch zrenia – častokrát až po 20-30 a viac… Fino“Manzanilla sa fľašujú už po 4-7 rokoch v čase kedy k oxidácii ešte v žiadnom prípade nemohlo dôjsť.

    Pozdravujem z Jerez de la Frontera…

    Odpovedať
  2. Peter Michalik povedal

    27/03/2015 at 06:50

    Ja by som este k tymto regionom pridal francuzsku Juru a ich skvele cremanty, chardonnay a savvanieres a samozrejme speciality ako Vin Jaune a Vin de Paille. Pre mna jeden z najvacsich nedavnych objavov

    Odpovedať
  3. Dušan Blažíček povedal

    29/04/2015 at 07:25

    Ja by som k „objavom“ priradil svajciarske regiony. Vina hlavne pinoty mi ucarovali….

    Odpovedať
    • admin povedal

      29/04/2015 at 18:57

      Dušan, priznám sa, o švajčiarskych vínach som doposial viac pocul ako degustoval. nejaké pinoty áno, ale málo.

      Odpovedať
  4. rasťo šuták povedal

    29/04/2015 at 22:06

    Ja pridám ešte slovinské vína.

    Odpovedať
    • admin povedal

      02/05/2015 at 08:53

      Rasťo, s tým sa nedá nesúhlasiť 🙂 máte konkrétny tip?

      Odpovedať
  5. rasťo šuták povedal

    02/05/2015 at 18:49

    Určite. Edi Simčič, Klinec, Marjan Simčič, Kabaj, Bjana (šumivé), Nando… Goriška Brda môže byť vzorom. A nie len pre nás…

    Odpovedať
    • admin povedal

      03/05/2015 at 10:08

      Simcic je pecka, suhlas.. Dveri-Pax poznate? tiez wow

      Odpovedať
  6. rasťo šuták povedal

    03/05/2015 at 18:52

    Marjan alebo Edi? Marjanove vína sú presne ako on, vyzerajú kvalitne a majú niečo v sebe. Ediho sa mi páčia viac, sú úprimné, viac kamarátske. Dveri Pax dobre nepoznám, dajú sa však bežne kúpiť (aj pod inou značkou) v supermarketoch.

    Odpovedať
    • Dušan Blažíček povedal

      07/05/2015 at 06:54

      To že je víno v supermarketoch neznamená že je menej kvalitné, alebo že by nebolo vhodné degustácie. Je to skôr marketingové zameranie vinárstva. Lebo ako hovoria vinári: najlepšie víno je predané a zaplatené. V gastronómii bohužiaľ táto 2 podmienka často nie je naplnená. Ale Dveri Pax ma príliš neohúrila. Celá kolekcia je taká priemerná. Ale marketing dobrý. Ja by som odporučil zo Slovinksých vín Sanctum Chardonnay, alebo rýnsky rízling od Žličara…

      Odpovedať
  7. rasťo šuták povedal

    09/05/2015 at 10:41

    Súhlasím. Viem si ale predstaviť lepšie „marketingové zameranie“. Napokon, víno si nemôže vybrať svojho predajcu, ale predajca svoje víno áno…

    Odpovedať
    • Stanislav Rudý povedal

      09/05/2015 at 11:12

      Dalo by sa ešte rozviesť –

      „Napokon, víno si nemôže vybrať svojho predajcu…“ – ale vinár si predajcu vybrať môže. Ak si vyberie supermarket, tak vlastne nepriamo svojmu vínu dáva „supermarketovú“ nálepku kvality… nehovoriac o ďalších súvislostiach, ktoré sú s tým spojené.

      Odpovedať
  8. rasťo šuták povedal

    09/05/2015 at 14:34

    Tak tak…pravda je.

    Odpovedať
  9. Pavel povedal

    09/05/2015 at 19:51

    Som rád , že Vás zaujal môj názor .Za tie roky , čo chodím som sa stretol s mnohými anketami . Priznám sa , že som sa málokedy zapojil .Tak ma napadla jednoduchá anketa . Každý účastník obdrží určitý počet žetónov . Obdaruje nimi vinára , ktorého víno sa mu páči . Je to jednoduché bez vypisovania a bola by to pomoc orientovať sa organizatorov pri výbere vinárov .

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

  • Zoznam vinoték na Slovensku
  • Distribútori a dovozcovia kvalitných vín na Slovensku

Najnovšie komentáre

  • admin: NA stránke vinárstva sa uvádzajú presne tie čísla, ako som písal...
  • rasťo šuták: V desiatke bol pomer odrôd trošku odlišný – 52% CS, 35% M,...
  • Anonymous: Dakujem za tip. Poslednou dobou som zacal ochutnavat vina z...
  • Anonymous: Este by som pridal jednu „planetu“ do Vasej...
  • admin: Ked pojde vsetko dobre, najblizsi Decanter Fine Wine Encounte bude 6....
  • admin: Zial, event bol zruseny 🙁 kvoli koronovirusu, samozrejme. Pevne...
  • Anonymous: Konal sa nakoniec ten event? Boli ste pozriet na tej degustacii? A...
  • Anonymous: Je to mozne, ze uz bolo za drinking window, co je aj z mojho...

Copyright © 2021 · Červené a biele - víno a viac