Prednedávnom sme písali o dôsledkoch globálneho otepľovania na svetové vinárstvo a vína sveta v budúcnosti. Téma rezonovala aj na prvom Svetovom kongrese o odrode Sauvignon Blanc, ktorá sa uskutočnila v rakúskom meste Graz. V súčasnosti sa najlepšie vína sveta z odrody Sauvignon Blanc vyrábajú na Novom Zélande a v oblasti Sancerre, vo Francúzsku. Podľa odborníkov zvýšenie priemernej teploty o 1-2 stupňov bude mať vážne dôsledky aj na oblasti ktoré ležia pri severnej hranici územia kde ešte hrozno bezpečne dozrie. V súčasnosti sú tieto najsevernejšie regióny európskeho a svetového vinárstva intenzívne využívané o.i. aj na výrobu vína z odrody Sauvignon Blanc – všetko sa však môže zmeniť v priebehu nasledujúcich desaťročí, paralelne s rastom priemerných teplôt. V týchto regiónoch môžu miesto odrody Sauvignon Blanc prebrať odrody, ktoré sa lepšie cítia v teplejšom podnebí (napríklad Viognier).
Samotný Sauvignon Blanc sa potom môže presunúť severnejšie. Podľa súčastných odhadov sa môže táto odroda o 10-20 rokov rozšíriť napríklad do Anglicka alebo Dánska. Nuž, fanúšikovia exotiky sa môžu tešiť – o dve desaťročia možno sa možno objaví prvý dánsky Sauvignon Blanc. Už teraz môžeme sľúbiť, že budeme prezentovať hodnotenie…
Asi na tom niečo bude, Viognier sa už udomácňuje v našom blízkom okolí. Prednedávnom som v Budapešti degustoval Viognier 2006 od Tibora Gala, svieže víno s diskrétnym buketom. A tiež Graf Hardegg, z Weinviertelu (Rakúsko) produkuje veľmi zaujímavý Viognier…