• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

Červené a biele - víno a viac

Recenzie, hodnotenie vín, všetko o víne

  • Domov
  • Hodnotenie vín
    • Argentína/Brazília/Peru
    • Austrália
    • Česká republika
    • Chile
    • Čína
    • Francúzsko
    • Grécko
    • Gruzínsko/Arménsko
    • Juhovýchodná Európa/Balkán
    • Južná Afrika
    • Kanada
    • Libanon/Izrael
    • Maďarsko
    • Moldavsko/Rumunsko
    • Nemecko
    • Nový Zéland
    • Portugalsko
    • Rakúsko
    • Severná Afrika/Turecko/Malta
    • Slovensko
    • Španielsko
    • Spojené štáty
    • Taliansko
    • Ukrajina
  • Encyklopédia vína
    • Degustácie
    • Najlepšie vína sveta: odrody, vinári, regióny
    • Rozhovory
    • Slovník
    • Viac o víne a vinárstve
    • Vinárske regióny a apelácie sveta
  • Udalosti
  • Víno a viac
    • Čítali sme
    • Na cestách za vínom
    • Top-reštaurácie sveta (á la Michelin)
    • Víno a gastronómia
  • O nás
  • Ako hodnotíme
  • Články

Rozhovor s Alojzom Masarykom

26/05/2008 By admin 7 komentárov

Alojz MasarykPripravili sme pre Vás rozhovor s ďalším popredným slovenským vinárom, s pánom Alojzom Masarykom.

.

.

.

1. Váš prvý zážitok s vínom?

Skôr by som povedal prvý zážitok s vinohradom. Už ako malé dieťa som chodil do vinice pomáhať pri oberačke a neskôr ako 8-10 ročný už aj pri okopávke a „uväzovačkách“. Poznávanie vína bolo v podstate pri každej práci vo vinohradoch a každej oslave, ale nie ako pijan alebo poživateľ, ale ako divák. Bavilo ma pozorovať ľudí a počúvať ich rozprávanie posilnené dúškom vína. No ako som dospieval, vždy som mal víno radšej ako tvrdý alkohol a podnes to tak je.

Alojz Masaryk2. Kedy ste sa začali profesionálne zaoberať s vínom?

Pracoval som najprv ako vinohradník od roku 1970 v rodnej obci Radimov na JRD. S vínom som začal profesionálne pracovať ako vedúci v roku 1980 v Mestskej pivnici v Skalici, ktoré ako jediné mesto v Československu malo vtedy svoje mestské vinohrady a mestskú búdu. Tieto fungujú dodnes a vinohrady má teraz naša firma v prenájme.

3. Ktorá je Vaša obľúbená odroda?

Ako dlho žijúci v Skalici, tak Frankovka, ktorá je tu typická a obsahuje značné množstvo antioxydantov, ktoré zabraňujú tvorbe rakoviny a podporujú rozpúšťanie cholesterolu.

4. Ako by ste hodnotili ročník 2007?

Tento ročník hodnotím ako ročník priemerný pre biele vína, lebo sú tenké. Dobrý bol pre červené vína, ktoré sú zasa plné a harmonické.

5. Ktoré odrody sú podľa Vás najperspektívnejšie na Slovensku?

Všetky staré odrody, lebo ľudia majú rôzne chute a môže si každý vybrať, čo mu vyhovuje.

Z nových si myslím, že červené odrody ako Dunaj, Váh a Nitra, ktoré sa vyrovnajú hocijakému špičkovému vínu.

6. Sortiment Vašich vín?

Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Irsai Oliver, Rizling vlašský, Devín, Milia, Tramín červený, Rulandské šedé, Rulandské biele, Chardonnay, Rizling rýnsky, Pálava, Aurelius, Sauvignon, Rosé, Skalická Frankovka, ENEM, Svätovavrinecké, André, Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Nitra, Dunaj, Alibernet, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Frankovka modrá. Ako vidíte, veľmi široký sortiment nielen akostných vín, ale hlavne sa zameriavam na výrobu kvalitných vín s prívlastkami.

7. Na ktoré ocenenie ste najviac pyšný?

Samozrejme som hrdý na každé ocenenie, ktoré moje vína získajú či na domácich alebo medzinárodných výstavách. V poslednej dobe ma najviac potešilo umiestnenie na medzinárodnej výstave vín Vinagora 2007 v Maďarsku, kde sme získali zlatú medailu a štvrté najlepšie víno na svetovej výstave.

8. Aké ďalšie služby ponúka Vaša spoločnosť?

Ochutnávky vín, spojené s prehliadkou firmy aj skalických vinohradov a okolia. Degustácie a prezentácie na pozvanie mimo našej firmy na rôznych akciách. Ďalej si u nás môžete zakúpiť knihy o víne a ponúkame široký sortiment darčekových obalov a predmetov patriacich k vínu.

9. Ktoré je Vaše obľúbené slovenské víno?

Nie je to samochvála, ale veľmi rád mám každé moje víno, pretože ich vo firme vyrábame čisté a bez chémie.

10. Vaše obľúbené zahraničné víno z okolitých krajín (Rakúsko,
Maďarsko alebo ČR)?

Moravské vína, ale len u dobrých kamarátov u ktorých viem, že zostali pri výrobe vína klasickou metódou bez nových prídavkov do vína.

11. Vaše obľúbené zahraničné víno mimo nášho regiónu?

Nevyhľadávam ich, lebo človek sa dostane len k málo vínam, kde nie sú pridané čipsy a taníny. V predajnej sieti u nás sú len takéto vína, aby dlho vydržali a to ja nemám rád.

12. Vaša obľúbená kombinácia víno – jedlo?

Skalická frankovka a Skalický trdelník. Odjakživa sa to spolu v Skalici kombinovalo a vrelo môžem doporučiť.

13. Aké víno otvoríte na Štedrí večer a aké počas osláv Vašich narodenín?

Na Štedrý večer som teraz mal suchý ľahký Müller Thurgau. Na narodeniny je to však niečo iné, lebo príde kopa gratulantov a ja na tom nešetrím, vždy otvorím všetky druhy a aj schované archívy, nech si každý vyberie a pochutí.

14. Poznáte stránku www.vinovino.sk? Aký je Váš názor na našu stránku?

Vašu stránku som si prezrel priznám sa len zbežne, lebo nemám čas sedieť pri počítači, ja som stará škola a preferujem skôr komunikáciu vonku medzi ľuďmi. Čo som si však stihol všimnúť je, že sa nielen náhodný čitatelia ale aj ľudia od fachu, dozvedia veľa zaujímavých vecí a údajov, ktoré by museli inde pracne hľadať. Robíte dobrú osvetu vínu a to sa cení.

Alojz Masaryk

Rubrika:Rozhovory Značky: Masaryk, rozhovor, slovenské víno, slovenský vinár, vinár

Reader Interactions

Komentáre

  1. Enem povedal

    27/05/2008 at 08:42

    Dobrý deň, treba sa dopredu prihlásiť na ochutnávku?

    Odpovedať
  2. admin povedal

    27/05/2008 at 09:51

    Skuste zavolat na cislo 034/6646960.

    Odpovedať
  3. joejoe povedal

    29/05/2008 at 16:57

    Zweigeltrebe – to znie zaujímavo. Aké je to víno?

    Odpovedať
  4. admin povedal

    30/05/2008 at 06:10

    Joejoe: Zweigelt pochádza z Rakúska, vznikol krížením Frankovky a Svätovavrineckého. Z tejto odrody sa vyrábajú pomerne dobré, nie však príliš komplexné červené vína.

    Odpovedať
  5. cruster povedal

    30/05/2008 at 22:42

    „Nevyhľadávam ich, lebo človek sa dostane len k málo vínam, kde nie sú pridané čipsy a taníny. V predajnej sieti u nás sú len takéto vína, aby dlho vydržali a to ja nemám rád.“
    Uf, riadna demagogia. Toto interview teda poriadne zmenilo moj pohlad na pana Masaryka. Vdaka za publikovanie.

    Odpovedať
  6. joejoe povedal

    31/05/2008 at 07:12

    ani nie damagogia, je to marketing…
    možno v rámci hnutia drink Slovakian 😀

    Odpovedať
  7. Enem povedal

    05/06/2008 at 14:32

    Pre mňa je dôležité, že vína od Masaryka sú dobré.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Primary Sidebar

Pridajte sa k nám

Užitočné informácie

  • Zoznam vinoték na Slovensku
  • Distribútori a dovozcovia kvalitných vín na Slovensku

Najnovšie komentáre

  • Anonymous: V USA a Číne sú veľmi populárne. Pre mňa zbytočne veľa...
  • rasťo šuták: Jasné. Nie je to zlé, ale je tam viacero nepochopiteľných úletov...
  • admin: Tento komment asi mal ist k Wine Spectatoru, vsak? 🙂 ..inac ktore...
  • rasťo šuták: Veľa skvelých vín, ale niektoré PR nominácie si mohli odpustiť.
  • rasťo šuták: Výborné vína, ale hodnotenie v úvode považujem za trošku...
  • Jakub: Skvelý článok o víne! Niektoré z uvedených vín som mal aj ja a musím...
  • rasťo šuták: Veľmi, veľmi dobré vína. Potichu závidím…
  • rasťo šuták: Súhlasím. Väčšina vín je skvelá. Ale hodnotu niektorých vín bez...

Copyright © 2019 · Červené a biele - víno a viac