Chenin Blanc je pre mňa osobne relatívne novým objavom. Vína z tejto odrody som začal vyhľadávať cca pred tromi rokmi. Najprv to bol Loire, nasledovala Južná Afrika. Postupne som objavovať rozmanitosť, bohatstvo, celú škálu aróm a chutí. A cítim, že to bude beh na dlhú trať, ktorú si ale budem úprimne užívať.
Vína z tejto odrody môžu byť totálne suché, ale celkom dobre sa k nim hodí aj štipka zvyškového cukru. Dokonca v údolí Loire sa produkujú sladké, lukulské a veľmi dlhoveké vína.
Základné charakteristiky týchto vín sú bohaté a intenzívne ovocia (zelené jablko, broskyňa, egreše, mango, papája), agát, med, u sladších vín botrytída, ďalej relatívne intenzívna acidita.
Je to pomerne „stará“ odroda, resp. dlhodobo historicky známa, čo sa týka identifikácie v písomnostiach či literatúre. Na konci 15. a začiatku 16. storočia sa objavuje ako „Plant d´Anjou“. Úplne prvý krát názov Chenin Blanc použil slávny Rebelais vo svojom svetoznámom diele Gargantua (v roku 1534).
Chenin Blanc v súčasnosti stojí na dvoch geografických pilieroch: Loire (Francúzsko) a Južná Afrika.
Podľa údajov z encyklopedického diela Wine Grapes (údaje viď nižšie) celková plocha Cheninu vo Francúzsku predstavuje necelých 10 tisíc hektárov, čo je len trochu viac ako 1 percento francúzskych vinohradov. Vyzerá to dosť zanedbateľne, ale realita je iná: Chenin Blanc je koncentrovaný v podstate do jediného regiónu, do údolia Loire. Tam ale tvorí vinársku identitu celého regiónu a tamojšie vína sú svetoznáme, čiže ich dôležitosť ďaleko presahuje samotný región. Produkujú sa tú v podstate všetky možné štýly a variácie: od šumového Crémant de Loire, cez úplne suché, cez polosladké, až po botrytické sladké vína.
Najdôležitejšími sub-apeláciami sú Vouvray (top), Anjou, Saumur-Champigny a Saumur, ďalej Savenniéres, Montlouis, Bonnezeaux.
Azda celosvetovo naznámejším vinárstvom z údolia Loire je Huet (Vouvray), ktorý produkuje od suchých až po super-sladké, extra-dlhoveké vína (potenciál desaťročia, ale v prípade najlepších ročníkov aj celé storočie…).
K ďalším špičkovým vinárstvam patria Foreau, Bonneau, Champalou, Pinot, Taille-aux-Loups (všetko Vouvray), Foucault, Clos Rougeard, Villeneuve, Baumard, La Variére, Blot, Chidaine a mnoho ďalších.
V Južnej Afrike sa Chenin Blanc stal najdôležitejšou bielou odrodou, čo sa týka identity juhoafrického vinárstva. Podľa už vyššie citovanej publikácie práve tam sa Chenin pestuje globálne na najväčšej ploche – 18,850 hektárov. To predstavuje celú tretinu všetkých juhoafrických vinohradov! Pochopiteľne, je to najrozšírenejšia odroda v krajine.
Chenin Blanc sa kultivuje v každom vinárskom regióne Južnej Afriky – od Paarl až po Swartland.
K najlepším vinárstvam patria DeMorgenzon, Fraam, DeTrafford, Mullineux, Ken Forrestor, Badenhorst, Sadie a ďalší.
Okrem Francúzska a Južnej Afriky nájdete túto odrodu v menšom rozsahu aj v Spojených štátoch, kde produkcia klesá, a Austrálii, ako aj v mikro-produkcii takmer všade. Platí však pravidlo: ak chcete svetové víno, tak Loire a Južná Afrika!
Všetky údaje pochádzajú z knihy Robinson-Harding-Vouillamoz: Wine Grapes. A Complete Guide to 1368 vine varieties, including their origins and flavours. 2012 Penguin.
Pridaj komentár