Približne pred rokom som mal tranzitný let cez nové medzinárodné letisko v Istanbule. Naskytla sa možnosť ochutnať zopár tureckých vín a keďže som mal čas, využil som príležitosť. Nech sa páči, poznámky z degustácie troch tureckých vín.
BARBARE 2012 – Grenache z Trácie, ako. Tmavobordová, takmer do čierna. Vôňa elegantná, čisté ovocné charakteristiky, zrelé ovocia a sladké korenia. Štýlovo elegantný, viac „francúzsky“ (mám pocit ako keby z Južnej Rhôny) ako „novosvetový“. Vyslovene pikantné. Taníny ešte cítiť, ale tak na 80percent sú už integrované. Atrament, čierne ríbezle, tabak, zemina. Nie je to svetový šampión, ale patrí k lepším tureckým vínam.
VOURLA 2014 – Cuvée Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah . Veľmi tmavé víno, vôňa ma neočarila: spálené pneumatiky, lekvár. Alkohol vysoký, dodáva tú nie veľmi príjemnú alkoholovú sladkastosť vínu. Prezreté ovocia, sladké korenia. Chýba balans, aciditu v podstate necítiť, alkohol prevracia celý stôl, obrazne povedané. Ako keby koncentrovaný ovocný sirup. Veľmi ďaleko od toho, čo by som rád pil.
PARSEL CABERNET SAUVIGNON 2015 – Tmavofialová farba, vo vôni dominujú ovocia. Prezreté ovocia, trochu lekvár, dub s vanilkou. Relatívne jednoduché, direktné víno, chýba hĺbka. Balans trochu lepší ako v prípade predchádzajúceho vína, ale chýba komplexnosť. V tejto kategórii existujú vo svete aj lepšie vína.
Pridaj komentár