Pred 3 dňami som publikoval prvú časť článku o degustáciách v oblasti Mosel (z roku 2018) – vinárstvo Reichsgraf von Kesselstatt, včera druhú časť – M.F.Richter. Dnes pokračujem s mojim obľúbeným vinárstvom z celého regiónu, ale aj celosvetovo vôbec – Dr. Loosen. Bol som u nich viackrát, nasledujúce poznámky sú z poslednej návštevy z roku 2018, staršie články nájdete v „degustáciách“. Pre istotu opäť zopakujem, že rizlingy z regiónu Mosel patria medzi najlepšie vína sveta. Komplexné, ale étericky ľahké; elegantné a zároveň seriózne; so špecifickou (často limetkovou) aciditou a sviežimi ale zrelými a sladkastými ovociami; s nenapodobniteľnou rovnováhou zvyškového cukru a acidity.
Weissburgunder 2017 – jednoduchšie, ovocné víno, veľmi populárny štýl; ovocia a zvyškový cukor, trochu vyšší alkohol ako u rizlingov z regiónu. Ľahké, easy-to-drink víno.
Blue Slate 2017 – entry-level rizling vinárstva, jednoduchšie, intenzívne ovocia, broskyňa, egreše, hrušky, v dochuti limetková acidita. Trochu pripomína „nasteroidované“ novozélandské Sauvignony.
Graacher Riesling 2016 – komplexnejšie vôňa, dominujú žlté ovocia. Ešte veľmi mladé víno, acidita ešte pomerne divoká, žlté ovocia cítiť aj v chuti, ale ešte čakajú na svoju príležitosť, kým sa to celé zintegruje.
Graacher Himmelreich GG Alte Reben 2016 – komplexné, hlboké, „širšie“ víno. Seriózne, ale veľmi mladé, stále. Potenciál ale významný ,v pohode by som to ochutnal po 10-15 rokoch. Ale dovtedy by som to nechal v pivnici, neexperimentoval by som. Zrelé sladkasté ovocia, hrozienka, silný medový charakter, limetková acidita – tá je ešte surová, ale keď sa to zintegruje, bude to veľké víno.
Ürziger Würzgarten GG Alte Reben 2016 – žltý melón, prezreté slivky, sušené bylinky. Med cítiť menej ako v prípade predchádzajúceho vína, ale určite to tam je, možno trochu viac integrované (asimilované?). Acidita podobne ako v prípade predchádzajúceho vína. Tiež pomerne surovo pôsobí. Ale opäť guľaté, komplexné a hlboké, s obrovským potenciálom. V porovnaní s Graacher Himmelreich elegantnejšie.
Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2017 – veľmi ľahké, svieže, ovocné vínko (broskyňa, hrušky, zelené jablko). Opäť to chce čas, balans sa bude vyvíjať, o 2-3 roky (čiže 2020-21) bude podstatne viac vábivejšie víno.
Erdener Treppchen Spätlese 2016 – neskutočná koncentrácia (vo svojej kategórii, aj všeobecne), ale napriek tomu neskutočná ľahkosť. Botryticko-medový charakter, ktorý je ale celkom elegantný. Krásna rovnováha acidita-zvyškový cukor, „Loosen trademark“ by som povedal. Veľké víno, komplexné, hlboké a zároveň elegantné, étericky ľahké, bez náznaku „steroidov“. Podľa môjho názoru na vrchole bude o 5 rokov (cca 2022) a udrží sa tam aj 10 rokov v pohode.
Wehlener Sonnenuhr Auslese 2015 – neskutočná koncentrácia a hĺbka a zároveň kryštálovo čisté línie. Zvyškový cukor na úrovni 90 g/l, ale necítiť žiadnu fádnosť. Práve naopak, čisté, svieže (auslese!) s dokonalou rovnováhou. Chute: agátový med, žlté lúčne kvety, zrelé žlté ovocia. Veľké víno, vynikajúci ročník.
Erdener Treppchen Auslese 2016 – v chuti cítiť viac kvetnaté charakteristiky ako ovocia, vo všeobecne pôsobí ešte ľahším a elegantnejším dojmom ako predchádzajúce víno. Medové žlté ovocia. Krásne víno, chce to čas, ale pravdepodobne menej ako ročník 2015.
Wehlener Sonnenuhr Auslese 2016 – ľahšie a skôr by som otvoril ako ročník 2015 toho istého vína. Medovo-agátové charakteristiky, lúčne kvety a žlté ovocia. Menej koncentrované ako 2015, ale tiež vynikajúce víno.
Beerenauslese 2015 – neskutočná koncentrácia, „veľké víno“, ale napriek tomu loosenovská ľahkosť a elegantné a čisté línie. Tekuté hrozienka, hĺbka, štruktúra. Klasický Beerenauslese od vynikajúceho vinára.
Ürziger Würzgarten GG Reserve 2012 – špeciálne víno, neskutočná koncentrácia, suché hrozienka, sušené figy. Esencia rizlingov. Na môj vkus trochu veľa času v dubových sudoch (!), ale napriek tomu veľmi-veľmi zaujímavý experiment.
Pridaj komentár