Pred 2 dňami som publikoval prvú časť článku o degustáciách v oblasti Mosel (z roku 2018) – vinárstvo Reichsgraf von Kesselstatt. Dnes pokračujem s ďalším špičkovým vinárstvom, Weingut Max Ferdinand Richter.
Pre istotu zopakujem, že rizlingy z regiónu Mosel patria medzi najlepšie vína sveta. Komplexné, ale étericky ľahké; elegantné a zároveň seriózne; so špecifickou (často limetkovou) aciditou a sviežimi ale zrelými a sladkastými ovociami; s nenapodobniteľnou rovnováhou zvyškového cukru a acidity.
Pozn.: všetky vína sú z odrody rizling rýnsky.
Pozn.: ďalšie, aj staršie degustačné články z oblasti Mosel nájdete v „Degustáciách“.
Riesling Classics 2016 – suché, entry-level víno. Jednoduchšie, ovocné, agresívnejšie; limetková acidita, ešte neohrabaná. Ľahko sa pije.
Brauneberger Juffer Kabinett 2016 – veľmi priame, intenzívne, ovocné víno. Zrelé, sladkasté ovocia, koncentrované, džúsové. Acidita v poriadku, hoci stále pôsobí trochu mlado, surovo. S alkoholom na úrovni 11% ešte balansuje na hranici výrazne ľahších vín.
Graacher Domprobst Alte Reben 2016 – štruktúrovanejšie, komplexnejšie, menej ovocia, podstatne viac minerality. Bohatšie, koncentrovanejšie, a povedal by som aj sofistikovanejšie ako predchádzajúce (ok, aj iná kategória), a pôsobí aj viac integrovanejšie.
Mülheimer Sonnenlay Riesling Kabinett feinherb 2016 – zaujímavá kombinácia jemnosti a minerality. Kandizovaná limetka, citrusy. Pocit sladkastosti je mierne vyššie, ale stále v kategórii polosuchých vín. Populárny štýl, dobrá rovnováha, acidita pekne tancuje na hrane. Také populárne, osviežujúce, ľahšie vínko.
Graacher Domprobst Alte Reben Kabinett 2016 – mineralita-sladkastosť. Zrelé, sladkasté ovocia, menej priame. Trochu komplexnejšie, štýl vinárstva dobre čitateľný. Dobrý balans, limetková acidita, ktorá je menej agresívna a pekne integrovaná, hladká. Dobrý potenciál v rámci kategórie.
Veldenzer Elisenberg Kabinett 2017 – veľmi-veľmi zaujímavé víno, špecifický štýl, mne osobne sa veľmi páčil. Červené lesné ovocia a jahody (!!!!!!!!) – JE TO RIZLING!!!!! Guľatejší, džúsovejší štýl. Veľmi hladké, s vynikajúcou rovnováhou. Sladkastosť cítiť, ale nie je to niečo, čo by vás na prvý „pohľad“ chytilo. Práve naopak, cítite to prostredníctvom ovocí. Pôsobí ľahšie (alkohol 8,8%). U mňa ok. Pozn.: fľaša otvorená v auguste 2020 – stále super, dokonca štruktúrovanejšie, lesné ovocia trochu ustúpili „klasickým“ rizlingovým ovociam.
Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2017 – ovocnejší štýl, popri tom étericky ľahké (alk. 8%), elegantné víno. Dobrá rovnováha, hladké, so zrelými-sladkastými žltými ovociami. Limetku cítiť menej, skôr v pozadí.
Brauneberger Juffer Kabinett 2017 – exotický ovocia, intenzívnejšie ovocia, acidita menej intenzívna. Elegantné, plné, zrelo pôsobiace víno zaujímavé, acidita pôsobí úplne iným štýlom, spôsobom, pri rovnakých parametroch. Menej minerálne.
Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2017 – vyššia úroveň, koncentrovanejšie víno, veľmi vzácna kombinácia koncentrácie a ľahkosti, sviežosti. Medový, botrytídový charakter. Veľmi hladké, jemné víno, s vynikajúcou rovnováhou.
Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Spätlese 2017 – wow, ako keby tekuté jablko, intenzívnejšie ovocia. Acidita vynikajúco integrovaná, cítiť ju až v pozadí niekde. Guľaté, hladké, džúsovité, zrelé ovocia. Bohaté víno, také „vianočné spätlese“.
Veldenzer Elisenberg Spätlese 2017 – najľahší, étericky ľahký štýl (7,5%). Acidita intenzívnejšia, ale veľmi pekne integrovaná. Opäť lesné ovocia (!!!), ako v prípade Kabinett Elisenberg-u – terroir asi nepustí… Vynikajúca rovnováha. „Letné spätlese“ (hoci asi krivdím tomuto vynikajúcemu vínu…).
Pridaj komentár